發表主題 回覆文章
SiuKitty
XXX.XXX.49.228

發表發表於: Sun Apr 29, 2007 9:56 pm

廣告贊助 [隱藏]
kittychan127,

可唔可以話俾我知你去左邊個resort住呀?
回頂端
SiuKitty
XXX.XXX.49.228

發表發表於: Sun Apr 29, 2007 9:56 pm

kittychan127,

可唔可以話俾我知你去左邊個resort住呀?
回頂端
wings
XXX.XXX.27.137

發表發表於: Wed Aug 15, 2007 12:46 am

kittychan127 寫到:
我3月底去完maldives 勒!以下係我既經歷...

之前睇過好多資料,見到好多5日3夜都要成$12xxx-$2xxxx,好貴! 原本打定輸數...好彩被我搵到一間較平既~$8000都可以去到(仲可以住water bungalow), 好開心呀! 可以係我經濟能力範圍內都去到我覺得夢想、浪漫、寧靜又靚既地方過2人世界!

我係經一間tst既旅行社book既(想知詳細資料再mail我啦, 費時話我賣廣告勒), 我只係買左*g, 我覺得唔使book跟團, 自己去都得...我有3晚住water bungalow, 另我book多左晚住beach bungalow(約$7xx)

行程﹕
我地搭星航先去新加坡(約3.5-4hr),然後轉機到"馬"既首都male(~3.5hr),去到已經係晚上10點幾lu..之後再坐快艇到達我地book左個間resort...雖然好黑, 但都已覺得好正...好寧靜, 水已見到好清, 仲可以見到好多一大群魚仔游來游去....reception既地下係沙舖成既...遠處仲有live band唱緊歌,飲左杯welcome drink後,便到我地住既地方.....唔係好grand, 但都唔錯唔錯....

之後個幾日我地去左﹕
1.黃昏釣魚(釣左既魚可以係第2晚食, 但唔好expect佢地識煮得好食...-_-!! ),我地2個都釣到好大條魚呀! 好有滿足感!! 嘻嘻!

2.第一次潛水(戴氧氣樽)﹕好緊張但又好開心...!!! 只係潛到8米半乍....如果可以, 個教練會俾我潛低d架! 全程教練都係我身後同埋會不時問我o唔ok...見到海星, 小"醜"魚, 珊瑚....

3.划獨目舟1個鐘﹕圍繞小島一周....係無邊際既太平洋漫游......

4.浮潛﹕係好淺水已經見到好多好多好多好多好多好多好多...仲有好大條既魚仔!

5.resort會有活動時間表,遊客如果有興趣可以按時間參與..例如睇show, disco, live band......

water bungalow﹕
真係好正! 地板有玻璃窗睇到水底,我不時都會踎係地下望落去..每次都有1-3條既大魚係下面游...我覺得好得意...而屋後, 我可以隨時落樓梯落去個印度洋游水,感覺好奇妙...仲要游左成100米水深都仲只係我既腰間....要去到深藍色既水域至會係好深...真係好得意....

回程﹕
由於行程必須經新加坡轉機,所以我地回程時就順便係新加坡留左2日(唔好徙麻..stopover唔使錢的),行下街買下手信....至番香港

使費﹕
全程大概用左$2x,xxx,我地係馬既resort上都無乜錢要大使....玩左咁多野+食自助餐,2個人大概用左$1,7xx, 無乜手信買, 反而係male個度食野仲貴, 建議唔食好過(一餐3個人要成$900!!!),行下就算(因為個首都好細)。反而係新加坡仲有野買+行街,所以我既手信都係新加坡既食物。

以上就係我今次渡蜜月既體驗勒! 我之前都以為聽講呢度因為就黎陸沉所以會超貴而轉去其他地方! 但好彩都被我搵到間較為無咁貴既resort去感受下"馬"怡人既風景, 而且都有好多我覺得難忘既經歷....哈!總算去過一次!

如果想交流下既話, 都可以mail我架!kittychan127@yahoo.com.hk (結左婚可能會少d上來, 所以mail會快d搵到我)

後記﹕
原本我係搭國泰轉斯里蘭卡航空, 打算行程﹕
香港-->斯里蘭卡留一晚
斯里蘭卡-->馬爾代夫3晚
馬爾代夫-->斯里蘭卡-->泰國留2日
泰國--->香港

但因為我出發個日突然收到消息,話斯里蘭卡機場附近有襲擊,好唔安全,已經到埗既旅客都滯留機場,所以旅行社通知我後,即幫我安排轉航空公司,我好感激佢呀,因為係26/3出發個日收到消息就即刻通知我,而且仲即日幫我安排改過晒d行程, 做左好多功夫....如果唔係都唔知點算...可能已懞性性去左機場, 出發唔到行程泡湯lu.....

另講多句, 搭國泰轉斯里蘭卡航空有少少唔好處, 就係由香港-->泰國-->斯里蘭卡-->馬爾代夫, 返港都就倒番轉...所以機程會長d..
但好處就係您可以免費停留泰國or斯里蘭卡, 2度都留都只係加$3xx....

can you give me more detail ar??
eg: which agent you use ??
回頂端
shama
XXX.XXX.144.132

發表發表於: Mon Aug 27, 2007 1:25 pm

Hi Wings,

Pls pm yr agent as well. I hv contacted some but bad services. Tkx.

Shama
回頂端
早苗
XXX.XXX.38.191

發表發表於: Wed Sep 05, 2007 2:46 pm

Dear kittychan127
我都想去MALDIVES HONEYMOON,你可否告訴我TST邊度呀?
THANK.....同埋如果買PAKAGE,是否好麻煩呀,因我英文不太好.....
回頂端
喊包
XXX.XXX.32.184

發表發表於: Thu Sep 06, 2007 2:25 am

我打算下個月中去,我見到金怡$8xxx去5天可以住水中屋,唔知o唔ok架呢?
回頂端
cuite_lala
XXX.XXX.224.23

發表發表於: Fri Sep 07, 2007 11:22 am

hi all,

I also would like to go MALDIVES HONEYMOON. Do you know May is a good season or not? is it good weather? when will be the high season for Maldives?

thanks
回頂端
Nicole Kong
XXX.XXX.229.101

發表發表於: Sat Sep 22, 2007 9:12 pm

請問有冇jm住過馬爾代夫的Dhonveli Beach Spa呀?那裏的環境和服務ok嗎?仲有幾多星呢? Rolling Eyes
回頂端
bb薑
XXX.XXX.228.3

發表發表於: Fri Jun 06, 2008 1:57 pm

來緊七月份去馬爾代夫度蜜月,
唔知各位去過既朋友可否分享下你地用左幾多CASH?
定用晒CREDIT CARD 都OK?
本人打算JOIN 二至三個活動 & 做下SPA.
希望大家比D意見..
回頂端
EeyoreV
XXX.XXX.36.237

發表發表於: Mon Jun 09, 2008 10:35 am

shama 寫到:
Hi Wings,

Pls pm yr agent as well. I hv contacted some but bad services. Tkx.

Shama

我都想要你resort 同 agent 既 information.
回頂端