發表主題 回覆文章
蓮da
XXX.XXX.24.244

發表發表於: Wed May 20, 2009 2:03 am

廣告贊助 [隱藏]
唔係絕對囉,我有Dfd都肯同bf甘苦與共ga~
咁當然見錢開眼既亦唔少la Mad
回頂端
Kens
XXX.XXX.124.177

發表發表於: Tue May 26, 2009 9:40 pm

狗狗小曲 寫到:
我相信每個女仔都相嫁個有錢人!

錢並不是最重要,但冇錢就萬萬不能!

我地係先買樓,後結婚的。我眼見我身邊的朋友,買樓、結婚同期處理,真係勁辛苦,一d多如錢都冇。返過來,我地先買樓,再儲幾年錢,變左結婚時的洗費就冇咁緊,此終買樓頭幾年的最辛苦。

但係咁樣好危險, 變數既野係你預計唔到...我就有兩個舊同學因為中途分手結果為左層樓無朋友做...你話賣時我又覺未到價唔想蝕, 大家拉据左好耐...sigh!由互咀變到互啤, 好無耐~
回頂端
winnus
XXX.XXX.89.69

發表發表於: Sat Jul 18, 2009 10:48 am

Sawai....dream...dream happy 寫到:
我的想法很簡單......

愛情的基本步是「愛」, 有了愛後, 仍需要物質去維繫; 需要金錢去建立一個家....所以, 錢, 唔係愛情唯一既條件, 但卻不可缺少.

怎樣才是足夠? 每個人需求有差異....在我而言, 最基本是能滿足日常生活開支, 不用憂柴憂米.

無論拍拖或婚後生活, 有錢銀問題, 會拗交多而影響感情囉 !!

同意Sawai....dream...dream happy 講法

"需要物質去維繫" &最基本是能滿足日常生活開支~~
回頂端
YOYO布公仔
XXX.XXX.150.10

發表發表於: Fri Jul 24, 2009 3:55 pm

winnus 寫到:
Sawai....dream...dream happy 寫到:
我的想法很簡單......

愛情的基本步是「愛」, 有了愛後, 仍需要物質去維繫; 需要金錢去建立一個家....所以, 錢, 唔係愛情唯一既條件, 但卻不可缺少.

怎樣才是足夠? 每個人需求有差異....在我而言, 最基本是能滿足日常生活開支, 不用憂柴憂米.

無論拍拖或婚後生活, 有錢銀問題, 會拗交多而影響感情囉 !!

同意Sawai....dream...dream happy 講法

"需要物質去維繫" &最基本是能滿足日常生活開支~~

我都贊成呢種講法,唔可以成日用錢去做訂量。
但又唔可以唔注重錢,因為,生活樣樣嘢都離唔開要用錢去解決~~
如果冇錢,點去生活,如果生活過唔好,無論愛有幾深,到最後都會有爭論嘅!!!
回頂端
CandyChans
XXX.XXX.233.27

發表發表於: Sun Sep 13, 2009 4:31 pm

我同我未婚夫相識於大家都非常貧困的時期,
因為我地堅持不用信用卡透支或貸款, 試過晚飯只能用鼓油撈飯配開水就算...
但當我們一起捱過了那段時期, 錢已經不是我們計較的事, 現在的我們會感恩於每晚的三菜一湯, 珍惜飯後潤喉的水果, 更加體會到深厚的感情並不一定要用金錢去扶持的~ Very Happy
回頂端
chanbaby
XXX.XXX.222.151

發表發表於: Thu May 27, 2010 3:29 pm

好多男仔都會有同感,不過係我地女孩子角度覺得就唔一定
回頂端
stayput
XXX.XXX.47.65

發表發表於: Sun Jun 20, 2010 1:14 am

依家呢個時勢,喺香港,搞得掂生活基本需要,唔駛拖欠卡數,已經好滿足了,唔會有不實際幻想!
回頂端
Hung yanna
XXX.XXX.206.246

發表發表於: Tue Jul 27, 2010 12:55 pm

no money , no honey
金錢不是萬能,但無錢卻是萬萬不能!

冇錢你會冇自尊,冇膽出街,"袋里冇銅,行路似虫!"個種扑街的心情真係諗起都心酸.
回頂端
Great Price Buyer
XXX.XXX.213.252

發表發表於: Sun Aug 01, 2010 4:01 pm

冇錢愛得艱辛,
有錢愛得不簡單。

點解咁講呢?
冇錢想同女朋友(老婆)浪漫D都要計住計住,最後浪漫完好大壓力。
有錢係燈紅酒綠既世界把持得住唔搵第二個既男仔又有幾多人。
回頂端
happymilkmilk
XXX.XXX.0.166

發表發表於: Sat Mar 12, 2011 9:57 pm

haha~
回頂端