發表主題 回覆文章
留言板管理員
XXX.XXX.168.218

發表發表於: Wed Mar 21, 2007 10:07 pm

廣告贊助 [隱藏]
這陣子一直追看著《向世界出發》,起初以為它只是一齣旅遊節目,誰知箇中其實在傳遞著不少耐人尋味的訊息,世界的一切... 原來也是由「愛」出發。

很深印象,上週謝霆鋒主持的一集,劇中講述柬埔寨兒童的貧困生活,他們為了籌集上學的經費,天天到街上兜搭遊人,為的只是每天為生活多賺取幾塊錢。其中一段對話是這樣的...

男童: Buy one more set of postcard for your girlfriend!
謝霆鋒: I don't have a girlfriend, because I have married...
男童: Why?
謝霆鋒: Do you have a girlfriend?
男童: NO MONEY, NO HONEY!!!

很真摯乾脆的回應,可悲的是反映了貧困國家的心聲,難道沒有錢就沒有戀愛嗎?

今天的你,又曾經為到資金的事而動搖你們結婚的決心嗎?對於另一半,你也渴望遇到如徐子淇一樣富有的夫婿嗎?

對於我,錢看得很淡然,但又是必須的,不用多,夠用便可以了。 Wink

Florence
Editor

留言板管理員 在 Wed Jun 13, 2007 6:31 pm 作了第 1 次修改
回頂端
150公分的女孩
XXX.XXX.212.71

發表發表於: Thu Mar 22, 2007 11:39 am

响宜家呢個物質主義既社會,錢真係好重要。
就以結婚黎講,每樣野都係同錢有關 (除咗大家既愛啦) Wink 雖然大家都無為個錢而動搖我哋既決心,但係就要每一樣野都要去計算過先決定囉 Crying or Very sad

問我想唔想要一個好似徐子淇一樣富有的夫婿... 揀老公係要一個真係對自己好,大家有交流,係為對方付出既... 錢真係其次。反而公一份婆一份黎得溫馨同有意義。我當然唔係扮清高啦,不過自己以後既日子係要對住一個人,唔係一堆錢囉,啱唔啱?? Wink
回頂端
姊妹花
XXX.XXX.141.215

發表發表於: Thu Mar 22, 2007 1:07 pm

錢係好重要. 對於我夠用就可以了.
結婚係要用好多錢. 只要就自己能力去安排都可以好開心.
清茶啖飯的戀愛已令我倆很窩心滿足.
徐子淇比我們睇到佢自己好幸福的一面.
但另一面我們睇唔到.
回頂端
Honeycarrot
XXX.XXX.94.238

發表發表於: Fri Mar 23, 2007 1:23 pm

冇錯, 錢真的很很很重要...
我朋友的工人患上了腎衰竭, 她立即送走了工人
因為一個(錢)字, e生話去e腎衰竭要最少10幾~幾十萬不等...
我朋友聽完好驚, 帶工人出院果日就準備左機票工人回國...
e生話呢個係有錢都冇得e的病..咁何況係冇錢... Sad Sad ..

我覺得生命同家人是無價寶....跟著就是錢...
訐冠傑有首歌是 .... 一生一世為錢做奴隸...哈哈..
你地話錢幾咁重要 Wink
回頂端
bbkitten
XXX.XXX.183.63

發表發表於: Fri Mar 23, 2007 11:06 pm

錢當然重要, 冇錢? 點結婚? 我地曾經為過$$ 而煩惱及曾經同bf 意見不合!鬧得不甚愉快..! 愛情始終不能夠飲水飽的!很現實!! 如果有鬆動多一D $$去攪婚禮,兩個人為$$ 而煩惱亦可以避免!!

錢,足夠生活便可以了! 當然如果$$ 足夠生活再舒適多一點那是更理想...但不需要似徐子淇! 我Prefer 做返普通人開心D ^^
回頂端
dongualization
XXX.XXX.208.124

發表發表於: Tue Mar 27, 2007 3:44 pm

no money, no honey.....

no money, true honey

只有在你身無分文時,那honey仍然守護你,那才是true honey
回頂端
Wing&Yee
XXX.XXX.145.212

發表發表於: Thu Mar 29, 2007 9:45 am

dongualization 寫到:
no money, no honey.....

no money, true honey

只有在你身無分文時,那honey仍然守護你,那才是true honey

dongualization,
no money, true honey, 無錯lei句好正,
一生中, 錢無可能永遠都咁多與你長存, 如伴侶因為lei樣野而一膂, 只會令你百上加斤.
又有d 人反過來, 當你身無分文時,已選擇同你一起共度難關, 過了一段時間, 終於穩定了.
但現有錢了,伴侶要求更多, 甚至覺得我同你崖咁耐無回報, 而計住計住.

但我覺得最大問題係,現今社會因為金錢,將好多價值觀扭曲,而部份傳謀更不用多講(更有嫁入豪門攻略,如何追十大有錢女.) Evil or Very Mad .(但偏偏咁好賣, 無奈)

有日同開個小朋友 (小學)講開 ’梁祝’, 之後番黎結果係 :「佢地蠢jei, 好地地屋企有錢吾enjoy下,去死wo, ....」

果下, 呆jor.

重有個小朋友 (小學)志願係嫁個有錢人

Crying or Very sad Rolling Eyes
回頂端
星閃閃
XXX.XXX.237.62

發表發表於: Sat Mar 31, 2007 3:45 am

老生常談個句, 錢唔係萬能, 但冇錢就萬萬不能

其實錢係有又煩, 冇又煩

冇錢既感情係最純真既, 當日佢送隻價值百幾蚊既所謂水晶戒指仔(仲要個圈大得制), 但因為係用左佢身上所有錢去買, 亦要食少幾餐飯, 所以物輕情意重, 特別有價值

有錢既感情比較複雜, 仲好容易有第三者, 第四五六七者, 見過有人好有錢, 個老婆已經好靚女, 又幫到佢手做生意, 但係都唔知足, 同第二個女人生埋仔, 個老婆勁唔開心但又離唔開佢, 咁又會覺得, 咁有錢為乜呢

所以我都係覺得最好係有足夠錢過富足既生活, 但唔洗好多, 唔洗憂柴憂米, 有d閒錢去下玩, 去下旅行出街食下飯, 請到個工人照顧小孩, 有足夠錢照顧埋父母, 已經好滿足
回頂端
CnN08
XXX.XXX.202.28

發表發表於: Sat Mar 31, 2007 11:39 pm

無錢? 點結婚?
無愛?唔好嫁! Idea
回頂端
Jo Jo KY
XXX.XXX.251.107

發表發表於: Wed Apr 04, 2007 4:53 pm

I agree: 錢係有又煩, 冇又煩 Wink
回頂端