發表主題 回覆文章
hc0202
XXX.XXX.43.196

發表發表於: Sun Jan 07, 2007 10:38 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我地將會係10月或者12月去瑞士...

其實遊瑞士一年邊個月份去會最好呢? 我都有少少怕凍, 同埋驚12月冬天除左滑雪好似無咩其他野玩.

我地 plan 去兩星期, 都係諗住 relax 下, 玩下, 睇下風景影下相, 有無好提議呢? 而最想就係可以係湖區住幾日, 有無d service apartment/渡假村可以介紹呢?

如果冬天有咩活動呢? 滑雪? 熱氣球? 有無其他介紹?

其實都睇過d旅遊書, 但可能瑞士太大, 太多地方想去, 有無行程可以介紹下呢?

唔好意思咁多問題, 不過真係好似無從入手, 希望大家比d意見啦!

Thanks!
    回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.249.81

發表發表於: Wed Jan 10, 2007 11:21 pm

Hi hc0202!
    我03年10月頭果陣,同bf去Switzerland & Paris 玩0左11日!果次既trip後, 我簡直愛上0左Switzerland呀!! 果邊d風景好靚,空氣好Fresh, d本地人勁 nice呀! Razz
    當我地坐火車穿山過省時,見到一片又一片綠油油既草地,真係不期然諗起”飄零燕”呢! 
    我最深刻就係係Interlaken坐船遊湖, 沿途既風景真係靚到我永遠都唔會忘記呀~~~ Very Happy
    我實在太鍾意 Switzerland 啦! 所以而家都諗緊10月honeymoon時, 好唔好去多次 Switerland呢! Razz
    回頂端
    hc0202
    XXX.XXX.223.140

發表發表於: Thu Jan 11, 2007 12:17 pm

我依家婚期應該會係 1/08, 如果呢個時候去瑞士會唔會好凍呢?
    有d苦惱添, 但係又唔想因為天氣而改變我想去 honeymoon 既地點...
    回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.160.92

發表發表於: Fri Jan 12, 2007 2:54 pm

hc0202 寫到:
    我依家婚期應該會係 1/08, 如果呢個時候去瑞士會唔會好凍呢?
    有d苦惱添, 但係又唔想因為天氣而改變我想去 honeymoon 既地點...

我諗一月去都會幾凍下! 因為我上次10月去 都係 around 15-20c !
    其實你應該諗下, 你想去睇雪景, 定係去睇綠油油既景色呢?? 
    回頂端
    夢遊
    XXX.XXX.128.176

發表發表於: Sat Jan 13, 2007 2:40 am

三月尾去瑞士天氣如何, 淡季定旺季呢?
    回頂端
    hc0202
    XXX.XXX.142.165

發表發表於: Sat Jan 13, 2007 10:30 am

瑞士我未去過, 其實兩種景色都無問題, 冬天可以滑雪添...

不過我聽有d人講雪景無咩特別, 望出去都係白汒汒一片
    我本人就比較鐘意綠油油既草地同鮮花, 影相都靚d

所以依家都決定唔到...

有無人一月去過瑞士呢?
    唔知情況會係點呢?
    回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.160.92

發表發表於: Tue Jan 16, 2007 12:48 pm

我自己就鍾意睇綠油油既草地同花花啦! 當你坐住火車, 係d 田園穿插, 真係好舒服架! 同埋, 果邊d湖好靘架, 果次我去時都仲未涷, 有好多天鵝係湖上游黎游去, 好寫意呢! Razz
    嘻~~雪景,上雪山都有得睇啦! 白茫茫真係無0羊特別呢! Wink

回頂端
    Olay
    XXX.XXX.115.184

發表發表於: Fri Feb 02, 2007 12:41 pm

小恩子,

我都腍住出瑞士honey moon ar, 之前我try 過7 月跟団去, 覺得果到好靚, 所以想honeymoon 去多次, 今次想自遊行。我想問呢, 您上次十月去, 仲有冇花睇到呀, 因為我見果到d post card 影到好靚加, 遍地野花, 但唔知果陣幾多月呢。

同埋呢, 你記唔記得上次坐果架火車係咩線呀?我見瑞士個國家website到show 左好幾條觀光火車線. 同埋呢, 你係未用Euro pass 架, 係未抵d....hehe...sorry 太多野問了
    回頂端
    BOOBOO 媽咪
    XXX.XXX.183.17

發表發表於: Fri Feb 02, 2007 12:45 pm

我都想去AR!我將會9月結婚,可能11月尾去AR!我都想自由行,但男朋友話依家已經好多野PLAN LA...HONEYMOON都要自己PLAN AR?好倦BOR.....但我好憎跟團KA,希望各姊妹幫忙,可以SHARE D INFORMATION LA~!
    回頂端
    night
    XXX.XXX.119.187

發表發表於: Fri Feb 02, 2007 9:17 pm

BOOBOO 媽咪 寫到:
    我都想去AR!我將會9月結婚,可能11月尾去AR!我都想自由行,但男朋友話依家已經好多野PLAN LA...HONEYMOON都要自己PLAN AR?好倦BOR.....但我好憎跟團KA,希望各姊妹幫忙,可以SHARE D INFORMATION LA~!

佢咁早 plan 即係佢 enjoy 呢個過程, 或者你由得佢plan 啦. 講到景點, 上網一 search 會有好多架.

我去 barcelona, 係老公安排, 我去到機場閘口至知會去西班牙, 咁佢有幾個 target 去邊度, 其餘 d 野係去到至 plan 架咋.
    回頂端