發表主題 回覆文章
小恩子
XXX.XXX.160.92

發表發表於: Wed Mar 21, 2007 3:44 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    hc0202 寫到:
    我覺得瑞士真係太大, 好多地方都想去, 但係我得14日, 都唔知點安排好...

我去瑞士d相係我bf個pc入面呀! 但佢部機壞0左仲未整,所以我暫時整唔到張相上黎俾你地睇呀!

hc0202,
    你係唔係14日都會stay 係瑞士?定係會去其他國家走走呢? 
    我上次用0左9日時間由Zurich 玩到去Geneva, 期間我地仲上埋去少女峄到玩呢! 你要選擇走邊一條路線架, 無可能得幾日時間玩晒成個瑞士架! Wink
    回頂端
    阿呆
    XXX.XXX.190.106

發表發表於: Sun Mar 25, 2007 9:05 pm

冇野好講, 瑞士超正 ~ Laughing

IMG_5196.jpg  Filesize: 81.62 KB  瀏覽次數: 3756 次
    按這裡可在新視窗開啟原圖
     圖片描述: Jungfraujoch - Swiss (Sep-2006)
    IMG_5398.jpg  Filesize: 115.08 KB  瀏覽次數: 3756 次
     圖片描述: Grindelwald - Swiss (Sep-2006)
    IMG_5306.jpg  Filesize: 132.5 KB  瀏覽次數: 3756 次
     圖片描述: Brienz - Swiss (Sep-2006)
    回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.160.92

發表發表於: Mon Mar 26, 2007 2:35 pm

阿呆,
    係呀~~~~ swiss 真係好正!! 真係直得去黎honeymoon 呢!
    你果張雪山相係邊樹? Rolling Eyes
    回頂端
    阿呆
    XXX.XXX.12.81

發表發表於: Mon Mar 26, 2007 4:40 pm

小恩子 寫到:

阿呆,
    係呀~~~~ swiss 真係好正!! 真係直得去黎honeymoon 呢!
    你果張雪山相係邊樹? Rolling Eyes

圖片描述: Jungfraujoch - Swiss (Sep-2006) Arrow 少女峰
    回頂端
    KKY
    XXX.XXX.178.243

發表發表於: Tue Mar 27, 2007 9:58 am

小恩子,小呆你地好,

我將於6月底出發去瑞士同巴黎及法國南部honeymoon, 想請問一下幾個問題:

1.瑞士同法國的住宿係咪好貴, 我地想找一些平宜的酒店但唔想住YMCA, 始終都係moneymoon ma.....請問你地有冇住過又覺得好的提議. (又或者告知我一些link可以找到平d的酒店)

2. 在瑞士係咪買一種swiss pass最方便? 係咪所有交通任坐, 包括golden express 等登山鐵路? 如果係, 請問係邊到可以預先訂票? 請問知唔知邊香港旅行社有冇得待訂?

3. 由geneva入去巴黎, 係咪要搭TGV火車,請問係邊到可以預先訂票?

謝謝你地的賜教!

KKY
    回頂端
    阿呆
    XXX.XXX.97.28

發表發表於: Tue Mar 27, 2007 11:03 pm

KKY 寫到:
    小恩子,小呆你地好,

我將於6月底出發去瑞士同巴黎及法國南部honeymoon, 想請問一下幾個問題:

1.瑞士同法國的住宿係咪好貴, 我地想找一些平宜的酒店但唔想住YMCA, 始終都係moneymoon ma.....請問你地有冇住過又覺得好的提議. (又或者告知我一些link可以找到平d的酒店)

2. 在瑞士係咪買一種swiss pass最方便? 係咪所有交通任坐, 包括golden express 等登山鐵路? 如果係, 請問係邊到可以預先訂票? 請問知唔知邊香港旅行社有冇得待訂?

3. 由geneva入去巴黎, 係咪要搭TGV火車,請問係邊到可以預先訂票?

謝謝你地的賜教!

KKY

1) 我地在瑞士同巴黎住果d酒店唔貴, 全部一千蚊港紙以下一晚, 我地仲要揀包早餐果d, 不過當然唔可能係五星級果種. 另外, 其實我地專登揀平d, 除左同錢有關之外, 仲想體會多d當地文化, 想接近多d當地民居. 你可以去 "卜鯨 . c o m" 度搵下, 早d book 可能會平d添.

2) 買唔買 Swiss pass 要視乎你的行程, 如果想抵d, 要計定數, pass 分兩種, 一係連續幾日有效, 二係一段日子之內自己填邊幾日有效, 我地係出發前去學聯買, 詳情去學聯 website 睇下.

3) 我地上次都係由 Geneva 去 Paris, 不過係搭飛機, 單程只係港紙三百幾蚊 (一半係機票錢, 一半係機場稅, 仲有少少信用卡收費), 早d book 定啦, 都幾 full: w w w . e a s y j e t . c o m

另外, 如果你停留 Paris 幾日以上又四圍去, 可以買當地地鐵既 "橙飛", 由星期一開始計全週任答地鐵同火車, 諗諗佢 ~ Rolling Eyes
    回頂端
    hc0202
    XXX.XXX.43.216

發表發表於: Wed Mar 28, 2007 9:45 am

小恩子 寫到:
    hc0202 寫到:
    我覺得瑞士真係太大, 好多地方都想去, 但係我得14日, 都唔知點安排好...

我去瑞士d相係我bf個pc入面呀! 但佢部機壞0左仲未整,所以我暫時整唔到張相上黎俾你地睇呀!

hc0202,
    你係唔係14日都會stay 係瑞士?定係會去其他國家走走呢? 
    我上次用0左9日時間由Zurich 玩到去Geneva, 期間我地仲上埋去少女峄到玩呢! 你要選擇走邊一條路線架, 無可能得幾日時間玩晒成個瑞士架! Wink

我應該14日都會stay係瑞士, 因為始終時間唔多唔想太走馬看花, 我地主要想係Interlaken或者其他湖區租apartment住幾日, 同埋或者會滑下雪...
    如果14日時間由蘇黎世一路玩到日內瓦夠唔夠時間呢? 不過要預留時間滑雪同上雪山(未決定邊個), 又驚貪心得濟到時太趕, 如果跟呢條路線應該係搭邊條鐵路架?
    唔該哂呀 Wink
    回頂端
    KKY
    XXX.XXX.178.243

發表發表於: Wed Mar 28, 2007 10:09 am

小呆子,

謝謝你的答覆, 我看唔清楚你寫係什麼website,"卜鯨 . c o m"可唔可以再打一次, 謝謝! 我見到學聯有一d團係待訂酒店同車票, 都好似唔錯, 唔駛煩, 不過好似貴咗d......

我地宜家仲plan緊路線, 真係唔知怎樣開始plan起....我地都好驚唔夠時間搞其他結婚的事.....所以真係是請教多d有經驗的人, 到時再給你看看行程, 給我地一些意見, 可以嗎?
    回頂端
    hc0202

發表發表於: Wed Mar 28, 2007 1:07 pm

KKY,

我諗佢係話 http://www.booking.com/, 呢度有時剩係會打個音出黎架咋, 你自己讀下就會知喇 Wink
    回頂端
    hc0202

發表發表於: Wed Mar 28, 2007 1:11 pm

KKY 寫到:
    小呆子,

謝謝你的答覆, 我看唔清楚你寫係什麼website,"卜鯨 . c o m"可唔可以再打一次, 謝謝! 我見到學聯有一d團係待訂酒店同車票, 都好似唔錯, 唔駛煩, 不過好似貴咗d......

我地宜家仲plan緊路線, 真係唔知怎樣開始plan起....我地都好驚唔夠時間搞其他結婚的事.....所以真係是請教多d有經驗的人, 到時再給你看看行程, 給我地一些意見, 可以嗎?

我依家都係睇緊書咋, 我諗住上半年攪哂結婚d野, 下半年就plan行程同搵屋, 大家一齊努力啦 Wink
    回頂端