發表主題 回覆文章
小恩子
XXX.XXX.160.92

發表發表於: Tue Feb 06, 2007 3:37 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    Olay 寫到:
    小恩子,

我都腍住出瑞士honey moon ar, 之前我try 過7 月跟団去, 覺得果到好靚, 所以想honeymoon 去多次, 今次想自遊行。我想問呢, 您上次十月去, 仲有冇花睇到呀, 因為我見果到d post card 影到好靚加, 遍地野花, 但唔知果陣幾多月呢。

同埋呢, 你記唔記得上次坐果架火車係咩線呀?我見瑞士個國家website到show 左好幾條觀光火車線. 同埋呢, 你係未用Euro pass 架, 係未抵d....hehe...sorry 太多野問了

Olay,
    我上次十月去既時候巳經無花啦! 不過見到成片綠油油既草地, 都好舒服呢! Wink
    出發前都諗住要坐 golden pass 既~~ 但坐0左一次就覺得同其他line 既火車差唔多, 無0羊特別! 所有玩玩下我地都無話要坐指定線既火車, 都係睇番0羊時段有0羊火車去到自己想去既目的地就上車啦! 咁先可以慳番d時間去下一個目的地嘛! Wink
    我地無用Euro pass 呀! 我bf 話如果玩3個或以上既國家用Euro pass 先至抵!但我地只係去Switzerland & Paris, 所以無buy 到! 
    回頂端
    Cyprus
    XXX.XXX.199.18

發表發表於: Thu Feb 08, 2007 12:42 pm

我想去瑞士加法國, 有咩city介紹 (必去) ?
    回頂端
    MM&KK
    XXX.XXX.89.160

發表發表於: Sat Feb 10, 2007 10:58 pm

hc0202:

我剛剛一月頭去了瑞士的 Lausanne, 天氣不是很好, 下了幾天雨。不知是否因為 global warming 的關係, 氣温並不是想像的低, 大約 15-17度。希望這小小的 info 可以幫到你。

MM&KK Smile

Picture 169.jpg  Filesize: 155.61 KB  瀏覽次數: 13835 次
    按這裡可在新視窗開啟原圖
     圖片描述: 沒有提供
    回頂端
    hc0202
    XXX.XXX.138.218

發表發表於: Sun Feb 18, 2007 1:57 am

MM&KK

多謝你呀, 我都好希望可以照原定去瑞士 honeymoon, 唔使因為天氣而改地點...
    不過唔知你介唔介意 share 多d information 比我呢? 因為我未去過歐洲, 都覺得有少少無從入手...

Thanks!

hc0202
    回頂端
    MM&KK

發表發表於: Mon Feb 19, 2007 3:42 pm

hc0202 寫到:
    MM&KK

多謝你呀, 我都好希望可以照原定去瑞士 honeymoon, 唔使因為天氣而改地點...
    不過唔知你介唔介意 share 多d information 比我呢? 因為我未去過歐洲, 都覺得有少少無從入手...

Thanks!

hc0202

Hi hc0202,

其實我對瑞士不是太熟識,但是可以講一下我上次的經驗。 Wink 一月份的 Lausanne 睛天、下雨的時間參半,大約5pm開始天黑。如果撞正當天全日下雨的話,天黑會更加早。若你打算 shopping 的話,要注意全歐洲的shops都是星期日休息的。大減價的日子是法定,exact date 我不記得, 但是一年有兩次,其中一次是在一月頭,要看你是否好彩撞正 Smile 瑞士用的錢幣是瑞士法郎, 但是大部份地方也接受歐羅。若你們打算會去其他地方的話, 我會建議換定歐羅便可,到時真的有需要才到找換店。我自己通常會用信用卡 shopping,只 keep 一些 瑞士法郎 cash 用來買食物飲品便可,以免携帶大量現金。說到安全, 瑞士算是靠ok的地方,我也試過晚上自己一個人在downdown 留漣也沒有大問題。比較意大利、法國,我也較少見到乞兒, 醉漢。

一月份是否寒冷下雪,我諗就要看哪地方你要去。靠北的地方,會靠寒冷,甚至會下雪。好似上個月我在瑞士的時候,天氣很温暖,基乎連雨絨褸也可有可無。我還以為有機會下雪,怎料在巴黎的天氣反而最低! 如果你需要買新的雨絨褸或fleece的話,會建議你買一件防風防水的,因為很多時歐洲的天氣多是大風兼下雨,尤其是你們打算一月出門。而且防風防水的fleece可以用來滑雪。 Wink

希望這些info可以幫到你。若你有其他問題,可以試下我幫不幫到你 。 Very Happy 我五月會再去法國, 十二月會再去瑞士 Wink
    回頂端
    hc0202
    XXX.XXX.138.40

發表發表於: Tue Feb 20, 2007 8:45 am

MM&KK

唔該哂你呀, 其實我地依家都未 plan 行程, 始終出年一月先去 honeymoon, 依家聽你咁講天氣唔太差, 都可以照原定計劃去瑞士喇... Laughing

我地將會逗留 14 日左右, 應該會係某d湖邊租間 apartment 住幾日, relax 下, 其餘時間就搭下火車週圍去, 行程應該唔會太趕, 因為始終忙完一輪婚禮, 主要都係想 relax 下, 食下野, 週圍睇下, 如果有機會都會滑雪既, 但就唔係一個 must 囉...

你介唔介意 share 你既行程比我參考下呢?

Thanks!

hc0202
    回頂端
    MM&KK

發表發表於: Sat Feb 24, 2007 3:54 pm

hc0202,

其實我都唔係好熟識瑞士, 上一次一月嘅時候, 只不過我boyfriend要去工幹, 所以响 Lausanne停留咗4日。你嘅行程有冇idea 呀? 有冇諗過滑雪? 其實我覺得honeymoon 末必需要密集嘅行程, 好似你哋食吓嘢, relax吓, 坐吓火車睇吓風景, 已經好足夠! 同埋, 我好相信瑞士絕對是一個good choice for honeymoon Wink

我上一次嘅行程, 最主要逗留响法國:
    HK --> Paris
    Paris --> Lyon
    Lyon --> Lausanne
    Lausanne --> Clermont Ferrand
    Clermont Ferrand --> Lorient
    Lorient --> Paris
    Paris -->HK

其實我boyfriend是法國人, 所以每次去歐洲, 佢都係我嘅"盲公竹" Razz 亦因為咁樣, 我對法國比較熟識。但年底因為佢工作嘅關係, 我哋要住响 Lausanne 3 個月。 Embarassed
    回頂端
    hc0202
    XXX.XXX.138.167

發表發表於: Mon Mar 05, 2007 11:18 am

唔該哂你呀, 等我睇多d先
    有問題再問你呀
    回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.160.92

發表發表於: Tue Mar 06, 2007 3:45 pm

Cyprus 寫到:
    我想去瑞士加法國, 有咩city介紹 (必去) ?

其實瑞士每一個city都有佢唔同既風格同特色,每一度都有佢自己既landmark,如果從未去過瑞士,我覺得度度都直得一去!! Razz

如果講瑞士最令我深刻既地方,我諗會係Luzern 既”卡柏爾橋”同埋Interlaken既”拜茵湖” ! 
    ”卡柏爾橋”係一條zipzap 型既古老木橋,興建係一個湖上面!4週景色清幽,加埋湖中既天鵝,真係一幅好靚既圖畫!
    而”拜茵湖”就更加靚絕~~~ 我坐係果隻觀光船上, 簡直唔想落船呀! 而且沿途景色都好靚, 真係影相都影到傻呀! 如果你有機會去這裡坐船, 我suggest 你坐8-9am 那段時間既船! 我個次坐9am,因為早,湖上面既薄霧仲未散晒, 蒙蒙濃濃咁, 好鬼靚架!!
    我睇下我整唔整到張相上黎, 得既俾你睇下係有幾咁靚呃!
    嘻~~~不過要俾d時間我!! Wink
    回頂端
    hc0202
    XXX.XXX.229.221

發表發表於: Sat Mar 17, 2007 4:44 am

我覺得瑞士真係太大, 好多地方都想去, 但係我得14日, 都唔知點安排好...
    回頂端