發表主題 回覆文章
bigfatyan
XXX.XXX.158.141

發表發表於: Tue May 18, 2010 1:53 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我舊年10月尾honeymoon, 去左意大利, 瑞士, 英國.............意大利, 瑞士天氣都好好, 又唔太凍, 但英國就成日落雨, 有關itin可以參考我個blog:

http://hk.myblog.yahoo.com/derek-elaine
    回頂端
    Diddlina
    XXX.XXX.115.42

發表發表於: Wed May 19, 2010 11:02 am

我舊年十月結婚, 最終延遲到下個月先去honeymoon, 都係選歐洲, 今次會揀cruise, 貪佢唔駛日日執行李, 主要行意大利希臘沿線.
    我向歐洲讀書時, 都有向唔同時間遊過歐洲地方, 我覺得:
    11月-4月: 歐洲好多地方都日短夜長, 3pm前要去晒d戶外景點, 否則影唔到相. 唔怕凍的話, 其實行程可安排3pm後去室內博物館, 問題不大. 我果時去東歐都係12月尾. 冬天既歐洲雖然蕭瑟, 但別有一番風味. 或者可以11月/3月去北歐, 睇下遇唔遇到北極光, 因為12月-2月對我們南方人黎講太凍啦, 11月/3月或者仲可以頂得住. 當然12月想去聖誕老人村過節又另計.
    7-8月: 盡量避免呢段時間去歐洲, 任何地方都多人都喊, 影響見到人頭多過景點, 南歐天氣可以熱到38-40度, 雖然無香港咁濕, 但勁曬囉, 真係可免則免. 當然要睇午夜太陽或者法國南部薰衣草花田就無計. 唯一好處係不少大學放假, 會將宿舍開放俾背囊友, 但其實住宿都好緊張, 仍然係要book定穩陣.
    9-10月: 雖然唔凍又唔熱, 避開暑假, 應該幾理想, 但部份歐洲地方已經進入風季/雨季, 例如荷蘭, 英國, 法國, 天氣較不穩定.
    縱觀最理想都係5-6月, 天氣開始常常放晴, 地中海既船又開返晒, 到處鳥雨花香, 天氣導致既交通延誤情況最少, 又未入暑假, 去到先搵地方住都無問題(當然建議搵定好d), 真係最讚!
    回頂端
    @Macy@
    XXX.XXX.29.164

發表發表於: Sun Jun 20, 2010 1:47 am

Diddlina 寫到:
    我舊年十月結婚, 最終延遲到下個月先去honeymoon, 都係選歐洲, 今次會揀cruise, 貪佢唔駛日日執行李, 主要行意大利希臘沿線.
    我向歐洲讀書時, 都有向唔同時間遊過歐洲地方, 我覺得:
    11月-4月: 歐洲好多地方都日短夜長, 3pm前要去晒d戶外景點, 否則影唔到相. 唔怕凍的話, 其實行程可安排3pm後去室內博物館, 問題不大. 我果時去東歐都係12月尾. 冬天既歐洲雖然蕭瑟, 但別有一番風味. 或者可以11月/3月去北歐, 睇下遇唔遇到北極光, 因為12月-2月對我們南方人黎講太凍啦, 11月/3月或者仲可以頂得住. 當然12月想去聖誕老人村過節又另計.
    7-8月: 盡量避免呢段時間去歐洲, 任何地方都多人都喊, 影響見到人頭多過景點, 南歐天氣可以熱到38-40度, 雖然無香港咁濕, 但勁曬囉, 真係可免則免. 當然要睇午夜太陽或者法國南部薰衣草花田就無計. 唯一好處係不少大學放假, 會將宿舍開放俾背囊友, 但其實住宿都好緊張, 仍然係要book定穩陣.
    9-10月: 雖然唔凍又唔熱, 避開暑假, 應該幾理想, 但部份歐洲地方已經進入風季/雨季, 例如荷蘭, 英國, 法國, 天氣較不穩定.
    縱觀最理想都係5-6月, 天氣開始常常放晴, 地中海既船又開返晒, 到處鳥雨花香, 天氣導致既交通延誤情況最少, 又未入暑假, 去到先搵地方住都無問題(當然建議搵定好d), 真係最讚!

wow...very details...
    回頂端
    hkiris
    XXX.XXX.90.176

發表發表於: Sun Jun 27, 2010 2:42 pm

we are planning go to 法國 + 義大利 + 瑞士 honeymoon (14days), can u send some planning such as schedule, hotel details for our ref., thanks.

happy_iris@hotmail.com
    回頂端
    tensai
    XXX.XXX.20.129

發表發表於: Thu Jul 01, 2010 1:21 pm

hi all
    我而家都plan緊11月中去歐洲度蜜月
    原本諗住係跟團唔駛煩既, 但係都係覺得自由行方便d
    同埋唔想幾日去哂咁多個國家
    諗緊15-18日度, 想去英國/意大利/法國
    大家有無其他意見??
    知道瑞士係法國同意大利之間, 係唔係應該去埋?

大家有無tips?
    回頂端
    kitsummer0616
    XXX.XXX.73.222

發表發表於: Tue Jul 27, 2010 7:13 pm

我報左名10月31日跟美x華去東歐,我之前睇左好幾間旅行社,佢果間都幾ok價錢$7xxx ,只有3餐吾包(朋友話果邊食野要HK$200.00一個人),起飛時間係晚上,上機可以好好訓 Laughing

地點:奧地利, 捷克, 匈牙利, 斯落伐克
    回頂端
    MS1010
    XXX.XXX.214.103

發表發表於: Thu Aug 12, 2010 12:39 am

Please send excle file to me at ngmag@yahoo.com
    Thanks! Smile
    回頂端
    喜歡雨
    XXX.XXX.72.230

發表發表於: Wed Aug 18, 2010 5:54 pm

好想去東歐
    回頂端
    girlofcontroversy
    XXX.XXX.84.70

發表發表於: Mon Aug 23, 2010 4:13 pm

我都book咗機票十一月頭去巴塞, target係1-13(/11
    自由行...下一步就係諗住邊...

http://wow.esdlife.com/space.php?uid=14548&do=blog&id=52842
    回頂端
    girlofcontroversy
    XXX.XXX.84.70

發表發表於: Mon Aug 23, 2010 4:15 pm

kitsummer0616 寫到:
    我報左名10月31日跟美x華去東歐,我之前睇左好幾間旅行社,佢果間都幾ok價錢$7xxx ,只有3餐吾包(朋友話果邊食野要HK$200.00一個人),起飛時間係晚上,上機可以好好訓 Laughing

地點:奧地利, 捷克, 匈牙利, 斯落伐克

幾多日?
    果個時間去東歐會凍...不過Austria真係好靚
    回頂端