發表主題 回覆文章
night
XXX.XXX.102.124

發表發表於: Tue Jan 23, 2007 3:55 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    spp 寫到:
    night,

woo,好詳盡呀

唔該晒你!!

咁你o個陣淨係去左巴塞隆那??

其實西班牙治安如何呢?我聽聞都係麻麻地??

我去左幾個國家, 不過我唔係去 d 大城巿, 同埋係老公車我地去. 我結婚後同家人響歐洲四圍玩左幾日, 真正既 honeymoon 就淨係巴塞隆那果幾日.

我都聽過西班牙治安麻麻地,但 so far 我又覺得 ok, 小心注意財物就得, 同埋響人多地方用腳架影相就最好係一個睇住個相機, 一個去影相, 所以我地冇乜夜晚既合照 (基本上歐洲人影相少用腳架, 所以佢地行路亦未必會留意到有人用緊腳架呀, 有時佢地直行既話可能會 kick 親你個腳架) . 唯一一次係有幾個人問我地借相機定係腳架用, 我地咪扮聽唔明無理佢地. 去到 Sagrada Familia 時, 有幾個當地學生問我地麥當勞響邊, 咁我地梗係唔理佢啦. 我地出街食飯去到 10-11點至返酒店, 沿途唔見有流氓或醉酒佬.
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.229.221

發表發表於: Sat Jan 27, 2007 6:58 pm

小恩子 寫到:
    Sun(2) 寫到:
    小恩子:

咁又我都唔係好熟歐洲, 去過一次之嘛, 不過因為係自己plan, 所以去過的地方就一定有印象, 所以先俾到suggestion你隉C

我的routing有個excel留鰜, 如果你有興趣可以俾我email我, send埋honeymoon的album俾你睇吧。

好呀!! 謝謝你啊!  Razz
    vcky2503@yahoo.com.hk

請check email
    回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.95.120

發表發表於: Sun Feb 04, 2007 12:32 pm

Sun(2),
    睇0左你個file 啦!! 好犀利呀~~~你去到5個國家咁多!! 你最鍾意邊樹呀,邊樹最直得suggest 我地去honeymoon 呢?? Razz

係呢, 個final routing 果度d洗費係唔係都係actual expenses, 定係你出發前predict 架? 你完成0左個trip 後, 覺得邊度直得去, 邊度個行程應該調動一下~ 可以令餘下個旅程好玩d,方便d呢???  Razz
    回頂端
    spp
    XXX.XXX.151.3

發表發表於: Mon Feb 05, 2007 12:44 am

night 寫到:

我去左幾個國家, 不過我唔係去 d 大城巿, 同埋係老公車我地去. 我結婚後同家人響歐洲四圍玩左幾日, 真正既 honeymoon 就淨係巴塞隆那果幾日.

我都聽過西班牙治安麻麻地,但 so far 我又覺得 ok, 小心注意財物就得, 同埋響人多地方用腳架影相就最好係一個睇住個相機, 一個去影相, 所以我地冇乜夜晚既合照 (基本上歐洲人影相少用腳架, 所以佢地行路亦未必會留意到有人用緊腳架呀, 有時佢地直行既話可能會 kick 親你個腳架) . 唯一一次係有幾個人問我地借相機定係腳架用, 我地咪扮聽唔明無理佢地. 去到 Sagrada Familia 時, 有幾個當地學生問我地麥當勞響邊, 咁我地梗係唔理佢啦. 我地出街食飯去到 10-11點至返酒店, 沿途唔見有流氓或醉酒佬.

啱啱睇左你d相啦
    tks for sharing!
    woo,好開心呀!
    咁你而家係喺荷蘭定喺香港住架?
    回頂端
    spp
    XXX.XXX.151.3

發表發表於: Mon Feb 05, 2007 12:46 am

我想問下有無邊d website係for訂歐洲o既酒店?
    幾年無去過已經唔記得o個陣點訂咯 Embarassed
    tks!!
    回頂端
    night
    XXX.XXX.116.153

發表發表於: Mon Feb 05, 2007 1:51 am

spp, 我而家在香港呀~

咁你決定左去邊度玩未呀?
    回頂端
    spp
    XXX.XXX.219.10

發表發表於: Mon Feb 05, 2007 10:01 am

night 寫到:
    spp, 我而家在香港呀~

咁你決定左去邊度玩未呀?

西班牙就一定去
    諗緊過唔過埋法國
    因為原本諗住一係o係法國轉機停一停玩幾日咁
    但係用miles換機票較為多restriction,而家局住o係英國轉機
    所以未知去唔去法國呀
    應該前後會去十二三日

尋日想買本旅遊書研究下行程,但係我男友又話唔駛咁早買
    所以而家都係得閒上下網睇下d旅遊資訊咋

回頂端
    keni
    XXX.XXX.209.76

發表發表於: Tue Feb 06, 2007 1:07 am

小恩子 寫到:
    Sun(2) 寫到:
    小恩子:

咁又我都唔係好熟歐洲, 去過一次之嘛, 不過因為係自己plan, 所以去過的地方就一定有印象, 所以先俾到suggestion你啫。

我的routing有個excel留喺度, 如果你有興趣可以俾我email我, send埋honeymoon的album俾你睇吧。

好呀!! 謝謝你啊!  Razz
    vcky2503@yahoo.com.hk

我又想參考下哦, 可以send給我嗎,thx
    e-mail:stanliris@yahoo.com.hk
    Wink
    回頂端
    koowu
    XXX.XXX.249.191

發表發表於: Fri Feb 09, 2007 12:43 pm

[quote="Sun(2)"][quote="angelyiubb"]
    Sun(2) 寫到:
    小恩子:

咁又我都唔係好熟歐洲, 去過一次之嘛, 不過因為係自己plan, 所以去過的地方就一定有印象, 所以先俾到suggestion你啫。

我的routing有個excel留喺度, 如果你有興趣可以俾我email我, send埋honeymoon的album俾你睇吧。

可否send比我作參考呀??

koo_wu@yahoo.com.hk

Many thanks!
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.22.218

發表發表於: Fri Feb 09, 2007 5:01 pm

小恩子 寫到:

Sun(2),
    睇0左你個file 啦!! 好犀利呀~~~你去到5個國家咁多!! 你最鍾意邊樹呀,邊樹最直得suggest 我地去honeymoon 呢?? Razz

係呢, 個final routing 果度d洗費係唔係都係actual expenses, 定係你出發前predict 架? 你完成0左個trip 後, 覺得邊度直得去, 邊度個行程應該調動一下~ 可以令餘下個旅程好玩d,方便d呢???  Razz

唔好意思呢排好忙呀, 咁遲先覆。我個file住宿費係actual expense, 因為一早book哂。機票同船票火車證都係confirm的。交通唯一唔同係book位費已經加到5euro一程, overnight二人車廂的一程要150 euro! 其他飲飲食食都差唔遠, 因為豐儉由人, 你可以因自己的budget去食嘛。

完成個trip後有以下的suggestion:
    如果唔係花季就唔駛去荷蘭, 直接由athens入在paris走。santorini可以住多一晚, florence早好住一晚, 唔好一日玩哂, 你會睇多好多嘢。其餘的行程都ok, 你覺得overnight train辛苦的話, 預多一日由venice去milan轉車去瑞士都得。

你諗下自己想去邊幾個國家先再plan detail行程吧, 我會俾意見你的。
    回頂端