發表主題 回覆文章
Sun(2)
XXX.XXX.123.120

發表發表於: Thu Jan 18, 2007 8:20 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    angelyiubb 寫到:
    hi..我都諗住11月尾或12月去,仲諗住帶d婚紗去影相(有2對人去),但我又想去see北極光,又想去米藥蘭法國,係咪有d因難,我諗我會用2星期完成,唔知大家有冇見意啦!!

北極光最好的季節係入冬或者差唔多春天, 11月尾可能睇唔到。但你真係想睇, 考慮去芬蘭啦。

但你又想去米蘭同埋法國, 用兩星期交通比較難安排。suggest你由芬蘭入, 意大利走, 要睇北極光最好stay一星期以上。
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.123.120

發表發表於: Thu Jan 18, 2007 8:25 pm

小恩子 寫到:
    Sun(2) 寫到:

去意大利shopping基本上係要去米蘭, 反正你瑞士去都順路。如果時間唔夠, 可以去florence先買到夠! 基本上florence都係一個買買買的地方, 而且有美術館,我覺得比米蘭更值得花時間。

咁 florence 買野平d 定係 roma , 米蘭平d呀??
    florence 係唔係可以去埋pisa 到琉呢?
    同埋 italy 似唔似瑞士咁, 可以買pass,0羊交通工具都坐得呢? Rolling Eyes

如果係牌子嘢就florence同米蘭就一樣, 但米蘭出名係時裝, florence就有皮具市場, 各有所好, 但我prefer florence多啲, 因為購物點都好集中。roma shopping一般, 都係花兩日睇下古蹟算嘞。 你去呢三個國家可以買張三個火車證, 但要計買邊隻抵, 你先plan咗個行程再計啦。

florence去pisa大約個半鐘火車, 你預一來一回都要大半日, 所以我suggest你florence住一晚, 第一日到步就去pisa先跟住返嚟shopping, 第二日一早起身去美術館, 跟住再買過, 夜晚先搭火車去roma。你roma book定火車站附近的酒店, 夜晚八九點到都唔駛驚, 因為中央火車站附近都唔會好雜。
    回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.249.115

發表發表於: Sat Jan 20, 2007 12:15 am

Sun(2) 寫到:
    如果係牌子嘢就florence同米蘭就一樣, 但米蘭出名係時裝, florence就有皮具市場, 各有所好, 但我prefer florence多啲, 因為購物點都好集中。roma shopping一般, 都係花兩日睇下古蹟算嘞。 你去呢三個國家可以買張三個火車證, 但要計買邊隻抵, 你先plan咗個行程再計啦。

florence去pisa大約個半鐘火車, 你預一來一回都要大半日, 所以我suggest你florence住一晚, 第一日到步就去pisa先跟住返嚟shopping, 第二日一早起身去美術館, 跟住再買過, 夜晚先搭火車去roma。你roma book定火車站附近的酒店, 夜晚八九點到都唔駛驚, 因為中央火車站附近都唔會好雜。

wow~~~ Thank you 你呀SUN (2)~~~ 你好犀利呀!! 簡直係一個 "歐洲通"呢!! Razz
    不過聽你咁講 Florence 都係一個購物天堂喎!!! 哈哈~~~ 正呀!! Razz 等我再同bf 傾下, 睇下點玩先~~~唔明可以再問你囉!! Laughing Laughing
    係呢~~~ 你果次honeymoon 去邊度玩黎?? 可唔可以share 一下你既 routing 呢???

回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.229.221

發表發表於: Sat Jan 20, 2007 10:11 am

小恩子:

咁又我都唔係好熟歐洲, 去過一次之嘛, 不過因為係自己plan, 所以去過的地方就一定有印象, 所以先俾到suggestion你啫。

我的routing有個excel留喺度, 如果你有興趣可以俾我email我, send埋honeymoon的album俾你睇吧。
    回頂端
    night
    XXX.XXX.165.93

發表發表於: Sat Jan 20, 2007 8:00 pm

spp 寫到:

我同男友傾完,都係扑鎚去西班牙, maybe搭單去法國
    西班牙有無心水景點/route推介呀?

冬天有冬天去歐洲既好, 冬天去歐洲可以以短時間睇到唔同既景象. Smile

我 honeymoon 去西班牙 barcelona 玩左 4 日, 我係去到機場閘口至知會去西班牙, 咁我老公唔得閒 plan, 所以我地係去到當地拎左地圖至決定會去邊度, 基本上 2.5-3 日就玩晒我地想去既地方. 你去到買張地鐵 pass 就夠你玩足幾日. 機場出去巿區既火車半個鐘一班, 果度等車都幾甘, 好凍架...

果度有個建築師 Antoni Gaudi 係好出名, 以設計精細另類出名, 佢甚至有設計傢俱等, 今時今日可能唔覺得有咩咁特別, 但當年係個大突破, 你睇完之後會發覺我地生活中好野原來係由佢設計出黎. Sagrada Familia 係一間起左百幾年仲未起完既教堂, 有好多遊客去. parc guell 距離地鐵站好遠, 要行山上去, 不過有 gaudi 既建築, 你肯再行上山頂既話可以俯瞰成個 barcelona, 不過第二日對腳會有少少痛囉, 我地行左去個公園既另一邊, 初初有行山電梯, 之後 d 電梯仲係起緊, 相信你去果陣應該開左, 咁我地去左公園既另一邊上左山頂先, 之後至落番去公園既正門見到 gaudi 設計既 market square/chamber....... 你去過佢設計既地方後會發現 barcelona 每個角落都有佢既設計.

La Rambla 係 barcelona 既著名大街, 有 stall, 有舖頭, 又有 artist 響度表演, 日日夜夜都好熱鬧. 日和夜去都有唔同景象.

夜晚你可以去餐廳食 Tapas, 呢個係西班牙菜式之一, 特式係一碟碟細細碟咁上, 我地兩個人叫 6 碟左右就飽. 有 d 餐廳食 tapas 要企響度食, 或者要自己行去拎, 每一件食物用牙簽拮住, 食完將支簽放響個杯仔度, 埋單就計你有幾多支簽.

你老公鍾意踢波和西班牙隊既話, 可以去佢地個 football stadium, 講真去親果度既女人都係陪身邊人架咋. Laughing Laughing Laughing

如果可以改到去 11月底去歐洲, 可以睇下邊個歐洲城巿有 xmas market 睇.
    回頂端
    angelyiubb
    XXX.XXX.32.133

發表發表於: Sun Jan 21, 2007 9:03 pm

Sun(2) 寫到:
    小恩子:

咁又我都唔係好熟歐洲, 去過一次之嘛, 不過因為係自己plan, 所以去過的地方就一定有印象, 所以先俾到suggestion你啫。

我的routing有個excel留喺度, 如果你有興趣可以俾我email我, send埋honeymoon的album俾你睇吧。

可否send比我作參考呀??
    edd1013@yahoo.com.hk
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.253.202

發表發表於: Mon Jan 22, 2007 11:34 am

Sun(2) 寫到:
    小恩子:

check email
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.253.202

發表發表於: Mon Jan 22, 2007 11:34 am

Sun(2) 寫到:
    小恩子:

check email
    回頂端
    spp
    XXX.XXX.219.10

發表發表於: Mon Jan 22, 2007 2:29 pm

night,

woo,好詳盡呀

唔該晒你!!

咁你o個陣淨係去左巴塞隆那??

其實西班牙治安如何呢?我聽聞都係麻麻地??

回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.160.92

發表發表於: Mon Jan 22, 2007 2:59 pm

Sun(2) 寫到:
    小恩子:

好呀!! 謝謝你啊!  Razz
    vcky2503@yahoo.com.hk

回頂端