發表主題 回覆文章
spp
XXX.XXX.219.10

發表發表於: Tue Jan 02, 2007 5:25 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    都聽過好多人話十月十一月唔係去歐洲o既好時機
    因為日短夜長o既問題
    之但係歐洲實在係我心頭好,兼且係我同男友第一次一齊去旅行o既地方
    所以都係決定鎖定去歐洲自遊行渡蜜月

但係遲疑緊唔知去邊個地方好:
    1. 北歐(芬蘭/挪威),想睇北極光,不過都唔太sure o個段時間有無得睇,因為似乎唔係極光o既peak time
    2. 東歐(匈牙利/捷克)
    3. 南歐(西班牙/法國南部)

去o既時間唔會太長,應該都係十一二日
    去過o既朋友不妨share下
    tks!
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.120.182

發表發表於: Tue Jan 02, 2007 7:15 pm

spp:

你哋係唔係之前各自去過歐洲呀? 你揀的地方都係比較冷門, 唔係大路選擇呢。

我覺得南歐比較可取, 但唔駛去法國南部了, 因為冇薰衣草睇唔值得特別去, 反而去葡萄牙+西班牙會順路啲。

東歐捷克+匈牙利未必玩到十二日, 加埋德國/奧地利又點睇呢?
    回頂端
    spp
    XXX.XXX.151.3

發表發表於: Tue Jan 02, 2007 8:48 pm

Sun(2) 寫到:
    spp:

你哋係唔係之前各自去過歐洲呀? 你揀的地方都係比較冷門, 唔係大路選擇呢。

我覺得南歐比較可取, 但唔駛去法國南部了, 因為冇薰衣草睇唔值得特別去, 反而去葡萄牙+西班牙會順路啲。

東歐捷克+匈牙利未必玩到十二日, 加埋德國/奧地利又點睇呢?

sun(2),

其實我地之前已經去過兩次歐洲
    都係好走馬看花,但係較為大路o既熱門國家都基本上去過
    所以希望honeymoon時可以去d叫做特別d o既地方
    因為都唔係咁易拎到長假去歐洲旅行呀 ^^

法國南部係我男友特別要求要去酒莊咋,因為佢鐘意飲紅酒
    但係睇旅遊書好似話葡萄牙唔算多旅遊景點?
    如果咁多日去晒西班牙又如何呢?因為honeymoon都唔打算好似以前咁狂踩幾個地方,哈哈,行程咁趕都好辛苦架 :p

捷克+匈牙利玩唔到十二日呀??
    奧地利同德國其實都有去過,不過前者基本上只係等於路過咁滯
    如果加埋波蘭又如何呢??

你都好熟歐洲喎
    以前o係o個面讀書定工作關係要成日去歐洲出trip呀?
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.254.50

發表發表於: Wed Jan 03, 2007 1:00 pm

spp 寫到:
    Sun(2) 寫到:
    spp:

sun(2),

其實我地之前已經去過兩次歐洲
    都係好走馬看花,但係較為大路o既熱門國家都基本上去過
    所以希望honeymoon時可以去d叫做特別d o既地方
    因為都唔係咁易拎到長假去歐洲旅行呀 ^^

法國南部係我男友特別要求要去酒莊咋,因為佢鐘意飲紅酒
    但係睇旅遊書好似話葡萄牙唔算多旅遊景點?
    如果咁多日去晒西班牙又如何呢?因為honeymoon都唔打算好似以前咁狂踩幾個地方,哈哈,行程咁趕都好辛苦架 :p

捷克+匈牙利玩唔到十二日呀??
    奧地利同德國其實都有去過,不過前者基本上只係等於路過咁滯
    如果加埋波蘭又如何呢??

你都好熟歐洲喎
    以前o係o個面讀書定工作關係要成日去歐洲出trip呀?

歐洲我都係去旅行去過一次之嘛, 不過之前有一次PLAN咗好耐但去唔成, HONEYMOON終於去得成, 讀咗唔少旅遊書同埋網站, 都知道唔少呢。

其實酒莊唔駛去到咁南都有, 法國中部都已經有唔少, 不過我冇去到, 你可以自己睇下書。

如果你怕葡萄牙冇嘢玩, 可以SUGGEST你一個刁鑽的路線。
    其實可以諗下東歐+西班牙, 因為而家有廉價航空, 以前做唔到的而家可以做到。
    你可以去www.whichbudget.com度check下。
    在prague都有幾間airline去巴塞隆拿, 你怕其他budget airline靠唔住, 可以用london做中途站, 搭easyjet, 我有朋友搭過由london去prague同
    巴塞隆拿, 完全冇問題呢。
    回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.160.92

發表發表於: Tue Jan 16, 2007 1:11 pm

Hi Sun(2)
    WOW~~~ 你好犀利呀, 你好熟歐洲呢! Wink
    我都打算10月尾11月頭去歐洲HONEYMOON 呀! 唔知你可唔可以俾d意見我點玩好啊!
    我03年果陣去過switzerland, 巳經深深愛上果邊既風土人情! 所以我諗住honeymoon 再去多次! 不過今次諗住往 st.moriz 果邊玩!
    但係我又想去德國睇新天鵝堡, 又想去italy shopping! 如果用12-14日既時間玩唔玩到咁多地方呢? 定係give up 一個國家會好d呢??

回頂端
    spp
    XXX.XXX.151.3

發表發表於: Wed Jan 17, 2007 12:14 am

Sun(2) 寫到:

歐洲我都係去旅行去過一次之嘛, 不過之前有一次PLAN咗好耐但去唔成, HONEYMOON終於去得成, 讀咗唔少旅遊書同埋網站, 都知道唔少呢。

其實酒莊唔駛去到咁南都有, 法國中部都已經有唔少, 不過我冇去到, 你可以自己睇下書。

如果你怕葡萄牙冇嘢玩, 可以SUGGEST你一個刁鑽的路線。
    其實可以諗下東歐+西班牙, 因為而家有廉價航空, 以前做唔到的而家可以做到。
    你可以去www.whichbudget.com度check下。
    在prague都有幾間airline去巴塞隆拿, 你怕其他budget airline靠唔住, 可以用london做中途站, 搭easyjet, 我有朋友搭過由london去prague同

我同男友傾完,都係扑鎚去西班牙, maybe搭單去法國
    西班牙有無心水景點/route推介呀?
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.23.79

發表發表於: Wed Jan 17, 2007 11:54 am

小恩子:

小恩子 寫到:

Hi Sun(2)
    WOW~~~ 你好犀利呀, 你好熟歐洲呢! Wink
    我都打算10月尾11月頭去歐洲HONEYMOON 呀! 唔知你可唔可以俾d意見我點玩好啊!
    我03年果陣去過switzerland, 巳經深深愛上果邊既風土人情! 所以我諗住honeymoon 再去多次! 不過今次諗住往 st.moriz 果邊玩!
    但係我又想去德國睇新天鵝堡, 又想去italy shopping! 如果用12-14日既時間玩唔玩到咁多地方呢? 定係give up 一個國家會好d呢??

去呢三個國家要揀德國入, 羅馬走比較方便(方便shopping呢!)。德國入多數都係法蘭克福入, 跟住行浪漫之路去慕尼黑。新天鵝堡可以在慕尼黑即日來回睇。德國你預4/5日。慕尼黑可以搭車去zurich。瑞士你之前去過都知有乜玩, 因為仲要去意大利, 你預四日左右啦。

去意大利shopping基本上係要去米蘭, 反正你瑞士去都順路。如果時間唔夠, 可以去florence先買到夠! 基本上florence都係一個買買買的地方, 而且有美術館,我覺得比米蘭更值得花時間。當然對對好多人嚟講, 唔去米蘭好似差少少, 所以你可以咁行揀早車到米蘭, 將行李放在火車站, 跟住做一個半天遊, 傍晚到搭車到威尼斯, 唔駛住酒店了。

所以意大利:
    day 1 swiss --> milan --> venice
    day 2 venice --> florence
    day 3 florence
    day 4 florence --> roma
    day 5 roma
    day 6 roma

4+4+6 = 14, 好似好趕咁, 唔夠時間就減一日florence啦。
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.23.79

發表發表於: Wed Jan 17, 2007 11:58 am

spp 寫到:
    Sun(2) 寫到:

我同男友傾完,都係扑鎚去西班牙, maybe搭單去法國
    西班牙有無心水景點/route推介呀?

西班牙我冇去過呀, 不過睇書話有三個城市值得去, 分別係巴塞隆納, 馬德里同埋西維爾。但注意城市同城市之間都好遠, 搭車都要搭一晚! 法國要睇你幾多時間, 去巴黎要三日(最少), 如果有多一兩日可以去st. michael修道院。西班牙你可以去買一書 "品味旅遊---西班牙"嚟睇, 日本昭文社出版, 你去書局睇下應該有個idea了。

路線冇去過, suggest唔到你。
    回頂端
    angelyiubb
    XXX.XXX.111.186

發表發表於: Wed Jan 17, 2007 2:41 pm

hi..我都諗住11月尾或12月去,仲諗住帶d婚紗去影相(有2對人去),但我又想去see北極光,又想去米藥蘭法國,係咪有d因難,我諗我會用2星期完成,唔知大家有冇見意啦!!
    回頂端
    小恩子
    XXX.XXX.160.92

發表發表於: Thu Jan 18, 2007 5:05 pm

Sun(2) 寫到:

去意大利shopping基本上係要去米蘭, 反正你瑞士去都順路。如果時間唔夠, 可以去florence先買到夠! 基本上florence都係一個買買買的地方, 而且有美術館,我覺得比米蘭更值得花時間。

咁 florence 買野平d 定係 roma , 米蘭平d呀??
    florence 係唔係可以去埋pisa 到琉呢?
    同埋 italy 似唔似瑞士咁, 可以買pass,0羊交通工具都坐得呢? Rolling Eyes
    回頂端