發表主題 回覆文章
留言板管理員
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 4:08 pm

廣告贊助 [隱藏]
由本週起,我們將於每週建立一個話題,供大家討論,你的看法可以是最有見地、最獨到、最搞笑、最別出心裁、最可行的...... 歡迎熱烈表達你的看法!

為慶祝此版面新開張,由即日起至7月20日 (截至中午12 時,以發表文章時間為準),我們會選出25名幸運兒,每名幸運兒可獲贈電影《子狐物語》戲票兩張,得獎者將獲電郵通知您領獎事宜。

註:《子狐物語》將於7月20日公演,換票證適用於任何放映此電影之戲院。
http://asp.mov3.com/trailer/index.asp?mov_id=2010&ver=B5

=============================================

【本週話題】

如果:

- 妳的父母堅持要妳的未婚夫給他們五十萬元禮金,才肯讓妳下嫁給他
- 妳未婚夫每月薪金只有八千元,積蓄只足夠你們籌備結婚之用
- 妳已經不小心懷孕,但絕對不能讓父母知道

您會怎辦?有什麼解決方法?

歡迎發表您的意見! Wink

子狐物語.jpg  Filesize: 23.72 KB  瀏覽次數: 20744 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 沒有提供

留言板管理員 在 Tue Oct 31, 2006 11:01 am 作了第 3 次修改
回頂端
魔鬼BB
XXX.XXX.72.4

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 4:23 pm

同父母講:等我]申請多些信用咭來現金透支這筆$,最多等銀找收數公司來收數,若比公司發現並炒了我們,失業後便申請破產,再找不到工便順手申請綜緩 Twisted Evil
回頂端
Pooh(4)
XXX.XXX.165.62

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 5:11 pm

無辦法地同父母講已懷孕、唔結婚都唔得。睇下BB緊要D定佢D禮金重要D!
回頂端
Charile
XXX.XXX.214.12

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 5:17 pm

我會走去同亞婆亞嫲借$$,亞婆亞嫲實問點解借咁多$$。
到時就一五一十講俾佢地聽,等佢地俾壓力我父母 ~

至於個肚就秘密咁生咗佢,之後搵個人幫我湊,到一、兩年後就話我地生唔到bb,去領養。
回頂端
allisonwong
XXX.XXX.110.157

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 5:32 pm

如父母堅持,就同父母講將會向銀行借貸比禮金。之後亦唔會比家用。
如果再傾唔埋就唔理佢哋照樣結婚。
回頂端
pigc
XXX.XXX.15.226

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 5:42 pm

我會比五十萬........'日圓'做禮金law

佢地都無話明要港紙
回頂端
牛精仔
XXX.XXX.188.137

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 6:09 pm

策略1. 叫未婚夫疲勞轟炸佢屋企人, 如佢地恨飲新袍茶, 就不停講 「要老婆靚, 禮金唔可以平」; 如佢地恨抱孫, 就講「五十萬買大送細,一d都唔貴」.....etc Laughing (佢每月薪金只有八千元, 唔代表佢屋企唔係開金礦, 應該有得諗。 Wink )

策略2. 問返父母借, 然後同父母set 個plan 做分期付款, 實行「有拖冇欠」 Twisted Evil

策略3. 先斬後奏, 求其搵個friend 做証婚人算罷嘞, 橫掂結婚証書又唔駛父母簽紙同意o既 Cool

策略4. 生o左個仔先, 到時父母就知bargaining power 好低, 自然會減價架啦 Wink
回頂端
寶&駿
XXX.XXX.233.25

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 6:45 pm

我會問番父母當年結婚阿爸係咪都係俾50萬禮金先娶到阿媽先?

跟住會話俾佢地知, 阿邊個邊個都係俾幾多禮金咋; 又話阿邊個邊個父母要好多禮金, 最後攪到個女同佢地反哂面, 唔再理佢地; 又話阿邊個邊個俾左好多禮金, 但個女嫁左後佢地先發覺個女婿原來對個女一d都唔好,不知幾後悔.

之後再同父母講, 自己年紀唔細啦, 如果要等到個男仔儲夠50萬禮金先娶到我, 可能要多等十年八年, 到時我都人老朱黃, 萬一到時先結唔成婚, 父母就會俾人係背後指指點點, 話佢地個女要"攝灶嘑"架啦, 而且父母仲要照顧我多十年八載, 咁佢地會好辛苦的嘛.

我諗父母咁錫我,聽完我咁講, 都唔會再話一定要50萬禮金啦掛?! Laughing
回頂端
q_q
XXX.XXX.243.28

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 8:37 pm

那我會先問父母他們要50萬禮金的原因,若果是合理的,我會答應他們的要求,不過告訴他們稍後才可付給他們,當我把bb生下來之後,我就會將bb當禮金送給他們,試問一條寶貴的生命又豈至50萬呢?? Razz
回頂端
傻頭傻腦小月
XXX.XXX.157.87

發表發表於: Thu Jul 13, 2006 8:45 pm

同佢地講快有孫抱囉, 轉移視線呀! 跟住話生bb要好多開支, 叫佢地收順d囉, 否則呀? 分期俾番佢地囉, 一家人唔好咁計較啦, 咁講囉..哈 Laughing
回頂端