發表主題 回覆文章
YiyiF
XXX.XXX.176.180

發表發表於: Tue Nov 21, 2006 1:03 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我地想honeymoon 去歐洲呀..
    但跟旅行團好多時間用哂來搭車..
    又走馬看花咁...
    想只係去瑞士呀..但我地兩個英文都唔好..
    又怕溝通有問題..
    我地今年12月尾想去啦..講真.
    應該plan 唔切..但又真係唔想跟團..
    點好呀..
    大家姊妹有冇d 咩plan或意見 可以提供下呀

謝謝..
    回頂端
    rebreather
    XXX.XXX.224.73

發表發表於: Tue Nov 21, 2006 5:10 pm

YiyiF 寫到:
    又走馬看花咁...
    又怕溝通有問題..
    點好呀..

謝謝..

一定無問題, 好多日本人唔識英文一樣咁去, 唔方便一定有, 係香港講廣東話有時都問非所答啦, 好多人去日本都唔識日文, 都係咁.....
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.246

發表發表於: Wed Nov 22, 2006 12:31 pm

YiyiF:

去瑞士英文唔好問題都唔大的, 只要做好準備功夫, 帶多啲資料去, 一定冇問題。例如去訂火車票, 你只要查好火車班次, 寫好俾個售票員就可以了。如果係去少女峰, 火車廣播有國語添! 酒店你可以一早在香港訂好, 去到俾張單佢就得; 食就仲簡單, 用手指就可以了, 或者叫佢介紹, 聽唔清楚叫佢再講過就可以了。

基本上旅行你夠膽就得, 而做多啲資料搜集就可以壯膽。

有問題上嚟傾下啦, 呢度啲人好helpful的 Very Happy
    回頂端
    Cyprus
    XXX.XXX.175.137

發表發表於: Wed Nov 22, 2006 4:16 pm

真係唔使擔心喎,其實好多歐洲國家本身都唔係講英文,佢哋的水平同我哋差不多.最緊要帶夠錢同旅遊指南.
    回頂端
    牛精仔
    XXX.XXX.188.137

發表發表於: Mon Nov 27, 2006 5:06 pm

我都讚成英文唔好都唔係問題。特別O係瑞士, D 人好NICE, 只要帶旅遊書做足準備就OK 了, 有地圖手指指完全冇問題 Very Happy

e.g. o係法國, 講英文都冇用, 佢地都係用法文答你...
    回頂端
    Abby
    XXX.XXX.124.163

發表發表於: Thu Nov 30, 2006 12:41 pm

Hi YiyiF,
    英文唔好真的不是問題,因為歐洲的大部份國家d旅遊設備很完善,只要你 "米"定本旅遊書,一定無問 題,我會去捷克 honeymoon,我只係怕 會好凍 !!!

Abby
    回頂端
    牛精仔
    XXX.XXX.188.137

發表發表於: Mon Dec 04, 2006 3:49 pm

Abby 寫到:
    Hi YiyiF,
    英文唔好真的不是問題,因為歐洲的大部份國家d旅遊設備很完善,只要你 "米"定本旅遊書,一定無問 題,我會去捷克 honeymoon,我只係怕 會好凍 !!!

Abby

我之前都去過布拉格, 果度真係好靚, 但要有心理準備, 環境其實好污糟...好似冇人清潔咁 ....
    回頂端
    night
    XXX.XXX.218.182

發表發表於: Thu Dec 07, 2006 8:24 am

YiyiF 寫到:
    又走馬看花咁...
    又怕溝通有問題..
    點好呀..

謝謝..

it's okay lar. Many westerners don't know chinese can still visit Cihna in the past.

You may buy/borrow a small book showing how to speak simple travelling English/European lang is more than enough. If you stick on visiting big cities, it's not a big problem to travel in Europe.
    回頂端