發表主題 回覆文章
芒果布甸
XXX.XXX.47.6

發表發表於: Sun Jan 27, 2008 2:01 am

廣告贊助 [隱藏]
Peter Pan 寫到:
老實講結婚我真係唔想搞咁多野...

女仔係唔係想樣樣都要做完至安樂? 先美滿?

有時唔一定個女仔要求做哂所有野,佢可能都受緊屋企人壓力;你作為老公,最好體諒下佢…

係咪要個男仔要分心事業去做一場show?(我係咁諗)

呢場show如果你唔想做,冇人會逼你做!個遊戲規則暫時仍然都係咁,唔玩呢個game,你就唔會有自己個家,唔知有冇人照顧你下半世!結婚除左兩個男女互相盟誓之外,對其他人黎講其實都係一種交代、一種見證。會唔會將來有人走去問女家:你個女跟佬走左,點解我地都唔知0既?

除非女家屋企真係對你咁好,連酒都唔駛擺,兩個人去外地旅行結婚啦,咁就恭喜哂你,唔駛係香港做呢場你唔鐘意0既show!個女仔咁樣都肯以身相許,你賺到啦!仲慳水慳力添…

你話結婚令事業分心,咁似乎你緊張事業多過緊張老婆,我就唔係好明點解你要結婚,老婆係你心目中到底排第幾?同埋你可以對老婆好到點?

係咪可以omit 一d唔重要既野?
(e.g.人小小食餐飯, 註冊影相)

好多人都想咁,亦都做緊…

仲有,有錢先好結婚,交俾婚禮公司,搬開住,大家都唔洗煩~
Make it Simple, Make yourself Lohas!
回頂端
次子
XXX.XXX.94.81

發表發表於: Wed Feb 27, 2008 4:46 pm

我都係一個好緊張的人,所以我都好驚自己有婚前抑鬱症
我成日都會問我bf,佢係咪真係想同我結婚,
點解係籌備的各樣事情上佢都好似唔緊唔緊咁? Crying or Very sad
回頂端
毛毛球
XXX.XXX.164.89

發表發表於: Fri Feb 29, 2008 12:23 pm

我都開始籌備婚禮, 其實我都只係補擺酒, 係幾年前已經註咗冊, 但我一直都好想擺, 到依家有啲錢就可以擺啦, 但我開始覺得有壓力, 我又唔可以一個人做主意, 但好似得我緊張, 得我自己去做咁, 有啲唔開心, 跟我老公講佢又好似求求其其咁, 咁擺酒係好多嘢攪架嘛. 要預先搵好啲資料, 訂定酒席. 我都怕我自己有抑鬱症.
回頂端
妹妹仔
XXX.XXX.161.22

發表發表於: Sun Mar 02, 2008 9:46 pm

我冇咩受影響,只係覺得就唻做人太太,第日俾人叫咩太咩太,覺得好得意同好過癮 ! 冇咩怕嘅都...係怕唔夠錢用啫 !
回頂端
Littlepanda
XXX.XXX.219.235

發表發表於: Fri Mar 07, 2008 11:35 pm

完全好明白...決定結個刻, 好好好開心, 開始搞結婚野, 勁勁勁煩, 之後好唔開心, 到真係結左婚, 又發覺原來feeling so good!!!
回頂端
阿婷 VS 生活
XXX.XXX.244.226

發表發表於: Tue Mar 18, 2008 11:06 am

版主頭幾各字讓我看得特別心寒 因為我還沒經歷過求婚那一刻的感動
我和他已經訂好拍婚紗照 其實說真的 我覺得好像我心太急 所做的事情破壞了結婚的美好 我也很希望等她求婚的那一天 不過他是被動的加上年紀比我小 結婚這件事就只好由我這急性子提出 不過在有點後悔 因為當初我主動追他 現在我主動提婚
失去了浪漫的過程
回頂端
Tiu Tiu
XXX.XXX.40.144

發表發表於: Thu Mar 20, 2008 2:41 pm

阿婷 VS 生活 寫到:
版主頭幾各字讓我看得特別心寒 因為我還沒經歷過求婚那一刻的感動
我和他已經訂好拍婚紗照 其實說真的 我覺得好像我心太急 所做的事情破壞了結婚的美好 我也很希望等她求婚的那一天 不過他是被動的加上年紀比我小 結婚這件事就只好由我這急性子提出 不過在有點後悔 因為當初我主動追他 現在我主動提婚
失去了浪漫的過程

我男朋友都無求婚喎, 佢係我]拍拖無耐已經成日有意無意問: 唔知我]幾時可以一齊生活呢? 我通常笑笑口唔答, 到我]拍拖有約四個月時, 佢話: 出年灠s席好full呀, 我]再唔訂, 我驚出年結唔到婚呀~~就係咁, 我]就開始籌備婚禮, 我而家都成中提佢, 話佢仲爭我求婚同埋求婚介指, 佢次次都扮聽唔明, 我都無佢符, 算啦, 求婚都係一下子的事, 而且真正浪漫的場面無幾多個, 有時真係唔求好過求 Very Happy
回頂端
hellojenny
XXX.XXX.225.51

發表發表於: Mon Jun 23, 2008 10:39 am

我本身係一個好緊張既人...
其實我都唔知自己係咪有婚前恐懼症...
唔打算擺酒, 只係註冊同親戚食飯, 都怕會搞得唔好....
不過其實都無咩搞... 應該唔算驚至係呀....
回頂端
豬豬~
XXX.XXX.164.63

發表發表於: Sun Jun 29, 2008 11:19 pm

我而家工作已經有左抑鬱症..

所以婚前..抑鬱症對我黎講..都唔係一件咩事-.-

只係不停叫自已放鬆d^^
回頂端
芒果布甸
XXX.XXX.227.3

發表發表於: Wed Jul 02, 2008 11:09 am

豬豬~ 寫到:
我而家工作已經有左抑鬱症..

所以婚前..抑鬱症對我黎講..都唔係一件咩事-.-

只係不停叫自已放鬆d^^

如果抑鬱症會惡化0既話,對你黎講就未必係好事…
回頂端