發表主題 回覆文章
lic
XXX.XXX.4.169

發表發表於: Fri Oct 26, 2007 9:43 pm

廣告贊助 [隱藏]
小弟都好煩, 一來要顧住自己份工, 二來要搞結婚, 三來要揾個位磨合父母同女朋友. 好煩啊
回頂端
fishball
XXX.XXX.12.151

發表發表於: Mon Nov 26, 2007 4:27 pm

結婚係人生大事,焦慮好正常既. 唔緊張就即係你唔睇重件事啦,又唔係食餐飯咁小事.
只係有時焦慮得過火,影響到日常生活, 咁就唔係咁理想...

如果可以既話,好建議去參加下d 婚前輔導, 同d 同道中人share 下,又可以睇下有d 咩諗漏未做, 咁個心定d, 自然會無咁緊張啦~

有時候,焦慮會幫我地做得更好. 因為佢話俾我地知,自己在意的是甚麼呀.
盡量enjoy the moment 啦~
回頂端
騎呢怪
XXX.XXX.53.230

發表發表於: Tue Dec 11, 2007 2:48 pm

snoopy(2),

我都有同你一樣的 case, 一諗起要同埋99 住, 婚前婚後都有 d 抑鬱... 現在結婚已經一年多... 但仲係成日都好想搬出去....

現在可能要認真考慮一下搬出去的問題....

snoopy(2) 寫到:
我都有"婚前抑鬱症"... Sad

的確好享往同honey婚後生活...但一諗起要同埋99一齊生活(同住 - 冇能力出去住)...的確好唔開心...事關好似冇髐G人蜜月生活feel...99不是麻煩人...不過作為新抱點都要事事忍讓.... Sad ......我會盡我能力去千就未來奶奶, 我下二個月就結婚, 希望一切順順利利! Laughing
回頂端
C&A2008
XXX.XXX.205.178

發表發表於: Mon Jan 14, 2008 12:33 am

大家您好!
今年年尾我會結婚啦!應該是開心的事情!但是近來我經常少少事情就哭,總覺得好煩,好多事情不順,男友不多理會結婚事情、沒錢買新屋、便打算裝修舊居,他又說不需急!樣樣事情都不急!本想二人世界,現在應該沒可能! ....... 我是否有婚前抑鬱呢?如何是好!
回頂端
EC724
XXX.XXX.235.135

發表發表於: Tue Jan 15, 2008 12:52 am

boboming 寫到:
Hello各位^^

我都係剛開始計劃明年尾結婚。其實我bf早已在5月己求婚,但當時我未有心理準備,到上個月才答認佢。因為佢經常在不在香港,所以我沒有同佢意見分歧或者吵架的問題,但是好多嘢要自已面對。我份人緊張。因為搵埸,這星期都睡不好,食不好。不過好彩有佢的家姐幫我手。

但始終結婚嘛,我還是想bf在身邊一齊計劃~~

我好羨慕你們呢,起碼 bf 時時在身邊 ~~

好明白你感受呀..因為同你同case.. 年尾結婚喇(Nov 0Cool, 但bf大部份時間都唔o係HK 好多野都一腳踢....加上平日又要返工OT...訓都唔夠時間訓 搞到個人經常都好躁 ==
回頂端
Tiu Tiu
XXX.XXX.104.200

發表發表於: Sat Jan 19, 2008 3:00 pm

我同男朋友到今年七月結婚時認識都未夠一年, 所以我的焦慮分為幾個階段,
1. 剛決定結婚時, 好擔心自己會揀錯人, 又驚大家認識不深, 感情基礎薄弱, 怕婚後會有好多問題浮現, 但相處時間越久, 發現佢真係好鍚我同愛我, 我發現佢真係一個可以付託終身的人, 對這段感情同婚姻開始有信心
2. 到開始搞婚禮, 發現將來可能要同99住, 心情即時跌入谷底, 因為自問婚前生活自由自在, 為人又比較任性同自我, 絕對不能夠接受同99住, 後來經過一輪協商, 終於擺平, 現在起碼暫時可以二人世界, 到真係迫不得已時先至同99住
3. 基本上我的婚禮比較簡單, 己經唔多嘢搞, 我男朋友都好願意落手落腳做, 但大家意見多左反而會有爭拗, 我同佢都感覺到有壓力, 大家又唔係鍾意吵的人, 所以一有唔開心就大家都唔出聲, 結果搞到個人好唔開心, 成日問點解會係咁? 我會選擇等大家心平氣和後交代返件事, 我會迫佢一定要將不滿講出來, 因為佢份人有啲內向, 遇到唔開心的事會數埋自己, 所以我多數會自己講完就叫佢講, 總之唔可以由得佢算數, 因為我見太多將問題積壓, 以為無事, 最後一次過爆炸的例子, 我唔想自己的婚姻會變成咁

我知道隨著婚期迫近, 我的情緒一定會仲有好多起伏, 會喊, 會發脾氣, 會同男朋友吵, 但我相信呢啲係所有待嫁女子的必經階段, 只要大家有信心, 一定可以跨越, 希望各位JM一齊努力 Very Happy
回頂端
*Kimi*
XXX.XXX.45.244

發表發表於: Tue Jan 22, 2008 11:16 am

由我bf想同我結婚之後, 我成日係度諗會唔會儲唔夠錢, 我mum成日話要好多禮金, 我怕我地儲唔到, 跟住會同我屋企人嘈, 而我bf屋企人就好好, 因為呢4年都相處得唔錯..but我parents就麻煩d, 成日好似賣女咁. 我好想有屋企人support...
又諗緊d野要幾時開始搞, 幾時plan..又唔想d時間咁迫...所以好多野煩
回頂端
mavis326
XXX.XXX.186.158

發表發表於: Fri Jan 25, 2008 8:23 pm

我諗每個準備結婚既女仔, 都會遇上情緒唔穩定既問題, 而我都係一樣, 總係覺得結婚咩都唔搞就最好, 因為搞一場婚禮真係好煩, 自己同未來老公都要返工, 邊有咁多時間籌備呢? 好似我咁, 同媽咪企硬左成個月, 都係想唔擺酒, 到最尾, 男友一句:就下你媽咪lor...哈...之後就無咩好日子過....基本上...呢個唔係我既婚禮, 就好我媽咪既婚禮一樣, 由擇日, 著咩色既衫, 印咩色既帖佢都有意見, 一講由人情邊個收, 佢就話自己要收返8圍, 我唔係嬲佢要收返幾多, 因為佢都話用大半黎買金比我, 但係, 呢餐酒都係因為佢先擺, 佢用返我d錢買金比我...咁又點呀? 就係因為想佢開心而要我地洗一筆無謂錢....而我自己既諗法...一係唔搞, 一搞就要搞得佢好睇d....呢樣又要諗..哥樣又要諗....又要返工....又要比媽咪悶....結婚?都唔知為咩?人都顛啦
回頂端
Royna
XXX.XXX.21.134

發表發表於: Sat Jan 26, 2008 1:21 am

我d friend 都話我有婚前恐懼症..
今年年尾我就要結婚啦, 但我發覺一d 緊張,興奮既待嫁心情都無..
直頭唔想去攪.... 好想番轉頭,say NO............
對住佢就就覺得佢好唔順眼... 成日發佢脾氣, 好噪..
我曾經同佢提出不如唔好結住, 因為自己都未READY 好.
佢又話行到呢一步,如果退縮, 就散硬.......
唉.... 我都好煩, 有無人可以提供D方法去刻服呢?
回頂端
Peter Pan
XXX.XXX.6.157

發表發表於: Sat Jan 26, 2008 4:01 pm

老實講結婚我真係唔想搞咁多野...

女仔係唔係想樣樣都要做完至安樂? 先美滿?
係咪要個男仔要分心事業去做一場show?(我係咁諗)
係咪可以omit 一d唔重要既野?
(e.g.人小小食餐飯, 註冊影相)

仲有,有錢先好結婚,交俾婚禮公司,搬開住,大家都唔洗煩~
Make it Simple, Make yourself Lohas!
回頂端