發表主題 回覆文章
kaki123
XXX.XXX.153.219

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 11:14 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    [quote="Sun(2)"][很簡單, 你在magicbus的網頁先睇返個accommodation list, 然後逐間去book。YHA的話可以在YHA的網頁ONLINE BOOK, 用CREDIT CARD俾錢, 在香港申請一張YHA的證BOOK房有DISCOUNT的。
    [quote]

在香港申請一張YHA的證BOOK房有DISCOUNT的<----- = 申請一張YHA的證 / 我們 2 人都要申請 一張 共 2 張 ?
    回頂端
    kaki123

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 11:22 am

Sun(2)
    你好呀, 我 book 左 5 月中 fm hk<--->auckland , total 12 days, stay 10 nights, 我打算剩玩南島 ., 未買內陸機票去基督城. ( 你係 pre-book, 定去到先買?)..咁如果買 10 day magic bus, 唔 book accomodation. 你有冇提議點 stay 法 ?
    有冇你當時 iternary 可以 share 參考下 ???

Thanks thanks
    回頂端
    kaki123

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 11:51 am

http://www.yha.co.nz/Travel/NZ+Bus+Tours/EssentialSouth/default.htm <-------- I found this pacakge quite gd, Twinshare - NZ$982
    但係呢個 package 得 8 晚, 我仲有 2 晚 if stay @ Christchurch
    有冇咩地方可以去呢 ?
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.253.241

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 11:57 am

kaki123 寫到:
    Sun(2)
    你好呀, 我 book 左 5 月中 fm hk<--->auckland , total 12 days, stay 10 nights, 我打算剩玩南島 ., 未買內陸機票去基督城. ( 你係 pre-book, 定去到先買?)..咁如果買 10 day magic bus, 唔 book accomodation. 你有冇提議點 stay 法 ?
    有冇你當時 iternary 可以 share 參考下 ???

Thanks thanks

你pm email俾我我send俾你喇。我當年係由澳洲飛基督城, 搭pacific blue(即係virgin blue), http://www.flypacificblue.com/
    但點解你book 香港去auckland時唔book埋去南島的domestic? 會平少少的, 你可以打去airline度問下喎。

我send俾你的 iternary有我住過的地方, 基本上全部都ok!
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.253.241

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 12:03 pm

kaki123 寫到:
    http://www.yha.co.nz/Travel/NZ+Bus+Tours/EssentialSouth/default.htm <-------- I found this pacakge quite gd, Twinshare - NZ$982
    但係呢個 package 得 8 晚, 我仲有 2 晚 if stay @ Christchurch
    有冇咩地方可以去呢 ?

呢個yha的行程係似magic bus 八天的, 同你之前揀的唔同, 但chc我覺得冇乜嘢行, 基本上市中心半日行完, join八天的行程搭火車係幾靚風景, franz joesf有足足一天你玩, 包埋\你去milfold sound, 其實係幾抵, 但你最好email問清楚你哋係去honeymoon, 睇下佢安唔安排到住double room, 加錢都冇所謂喇, 如果唔係honeymoon住兩張床的房, 大煞風景呢。
    回頂端
    kaki123

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 12:35 pm

Sun(2) 寫到:

呢個yha的行程係似magic bus 八天的, 同你之前揀的唔同, 但chc我覺得冇乜嘢行, 基本上市中心半日行完, join八天的行程搭火車係幾靚風景, franz joesf有足足一天你玩, 包埋\你去milfold sound, 其實係幾抵, 但你最好email問清楚你哋係去honeymoon, 睇下佢安唔安排到住double room, 加錢都冇所謂喇, 如果唔係honeymoon住兩張床的房, 大煞風景呢。

我其實想 extra add 2 nights stay @ queenstown, 但係搵唔到呢 d package, 我揀yha的行程<-----因為我見佢有晒開車時間表, 比較安心, if magic bus 八天 <-------- 冇 show d 時間表, 唔知點 plan, 如果我玩 10 nights, join 8 nights package , extra 2 晚 stay @ queenstown 唔知得唔得 ?

你剩係買 magic bus ? 冇 join package ?

我 pm 左 email 比你啦, thanks thanks
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.229.224

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 5:34 pm

kaki123 寫到:
    Sun(2) 寫到:

我其實想 extra add 2 nights stay @ queenstown, 但係搵唔到呢 d package, 我揀yha的行程<-----因為我見佢有晒開車時間表, 比較安心, if magic bus 八天 <-------- 冇 show d 時間表, 唔知點 plan, 如果我玩 10 nights, join 8 nights package , extra 2 晚 stay @ queenstown 唔知得唔得 ?

你剩係買 magic bus ? 冇 join package ?

我 pm 左 email 比你啦, thanks thanks

Magicbus 的行程你可以揀stay在queenstown幾多日都冇問題, 佢list出嚟嗰個係最少停留, 在每個stop可以揀停幾耐都得。magic bus的車都有時間表, 你可以自己睇下佢每個地點pick up開車時間, 通常係一早出發, 去到下一個地點係中午, 你可以有半日玩。

同你睇過, magic bus另一個好處係司機會幫你安排行程, 只要每朝坐車時自己揀好想玩的tour, 司機會幫安排, 通常係返hostel放好行李就可以去玩。YHA的司機唔會有冇呢個服務。在一個town去另一個town的途中, 司機會停下supermarket stop俾你買嘢, 如果你打算夜晚煮嘢食就啱啱好。new zealand的hostel全部有廚房, 而且牛扒羊扒好靚又平, 不妨自己煮幾餐食呀。
    如果是坐magic bus, 在途中司機會帶你去啲景點度影相同玩, 例如dunedin會車你去全世界最斜的街度睇, 有時會在淘金小鎮度停, 有啲啲湖又會停低影相。YHA的bus tour我唔清楚有冇同樣的安排。

已email你行程表, 請check。
    回頂端
    kaki123
    XXX.XXX.153.176

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 6:04 pm

Sun(2) 寫到:

Magicbus 的行程你可以揀stay在queenstown幾多日都冇問題, 佢list出嚟嗰個係最少停留, 在每個stop可以揀停幾耐都得。magic bus的車都有時間表, 你可以自己睇下佢每個地點pick up開車時間, 通常係一早出發, 去到下一個地點係中午, 你可以有半日玩。

同你睇過, magic bus另一個好處係司機會幫你安排行程, 只要每朝坐車時自己揀好想玩的tour, 司機會幫安排, 通常係返hostel放好行李就可以去玩。YHA的司機唔會有冇呢個服務。在一個town去另一個town的途中, 司機會停下supermarket stop俾你買嘢, 如果你打算夜晚煮嘢食就啱啱好。new zealand的hostel全部有廚房, 而且牛扒羊扒好靚又平, 不妨自己煮幾餐食呀。
    如果是坐magic bus, 在途中司機會帶你去啲景點度影相同玩, 例如dunedin會車你去全世界最斜的街度睇, 有時會在淘金小鎮度停, 有啲啲湖又會停低影相。YHA的bus tour我唔清楚有冇同樣的安排。

已email你行程表, 請check。

thanks so much

magic bus另一個好處係司機會幫你安排行程, 只要每朝坐車時自己揀好想玩的tour, 司機會幫安排 <------ 咁我剩買 magic bus and then 要預先 @ hk book 埋 hostel ?
    回頂端
    kaki123
    XXX.XXX.153.176

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 6:06 pm

唔知magic bus 會唔會矩離 YHA hostel 很遠 ? 因為 YHA 個 package 係車直頭到 hostel 門口, 然後第 2 朝又係響hostel 門口接返
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.229.224

發表發表於: Tue Feb 24, 2009 6:24 pm

kaki123 寫到:
    唔知magic bus 會唔會矩離 YHA hostel 很遠 ? 因為 YHA 個 package 係車直頭到 hostel 門口, 然後第 2 朝又係響hostel 門口接返

如果係magic bus 的accommodation list上面的hostel, magic bus會直逹門口, 第二朝門口pick up。或者司機會在附近pick up, 你可以問清楚司機先。

如果你只買magic bus的bus ticket, 要自己book住宿, YHA的可在網上訂, 其他的EMAIL訂。
    回頂端