發表主題 回覆文章
skysky
XXX.XXX.158.222

發表發表於: Mon May 07, 2007 10:58 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    big john,

yes ar, 難得搵到志趣相頭的人呀!

你10月尾去呀? 我打算11月中呀! around12日, 11月已踏入旺季啦, 所以應該比依家的package(到6月份)貴d...我暫時只check到機票. 紐航的機票已出左11月價錢. 不過我想等多幾個月睇下d package先決定. 我係咪心急左d呢? hehe...

多謝你提供marlborough的info給我. 好彩係south island...因為我會花多d時間係o個度. 我都打算留3-4日北島呀, 不過我未plan detail, 你3-4日要去Auckland, Rotoura, Taupo and Wellington 唔知去唔去得切呢? 因為以我所知, 呢幾個地方車程都唔少架...不過你地會drive都ok, 可以去多d地方, 我地唔會drive, so 可能去到join local tour. 所以未必去到你咁多地方了...仲有, 如果你會去呢d地方, 咁package唔啱你了, package係幾晚同一間酒店, so 你分開訂好d啦~
    回頂端
    skysky

發表發表於: Mon May 07, 2007 11:04 am

$173 無 3cm 咁厚啦, 只得1cm到咋, 不過就有大量photos同有用資料...係精英出版社出的(fr 台灣). 大家有需要可以買呢本呀! 不過我自己未買...hehe
    回頂端
    skysky

發表發表於: Fri Jun 01, 2007 11:53 am

請問你們大約預多少$去nz honeymoon呀? Rolling Eyes
    回頂端
    skysky

發表發表於: Fri Jun 01, 2007 11:54 am

最近呢個forum好靜呀~ big john, 你最近有冇plan到行程呀?
    回頂端
    simsim
    XXX.XXX.224.253

發表發表於: Fri Jun 15, 2007 3:15 pm

各位姊妹:
    我都試過6月尾,7月頭去NEW ZEALAND....
    因為我老公係紐西蘭居民,(以前係紐西蘭生活左好多年)
    所以個次係自由行去玩...個度D風景同空氣真係唔錯..
    不過可惜我地只係奧克蘭個邊玩,去唔到皇后鎮同基督城.(不過下次會主力去個邊玩)..

個邊一般都會到7月中後至落雪,但係我地個次好好運,7月頭都會比我睇到積雪,仲可以去劃雪添..(因為佢地夜晚落雪,所以睇唔到落雪個PART)...

去紐西蘭honeymoon係一個唔錯的選擇
    回頂端
    simsim

發表發表於: Fri Jun 15, 2007 3:34 pm

skysky 寫到:
    big john,

yes ar, 難得搵到志趣相頭的人呀!

你10月尾去呀? 我打算11月中呀! around12日, 11月已踏入旺季啦, 所以應該比依家的package(到6月份)貴d...我暫時只check到機票. 紐航的機票已出左11月價錢. 不過我想等多幾個月睇下d package先決定. 我係咪心急左d呢? hehe...

多謝你提供marlborough的info給我. 好彩係south island...因為我會花多d時間係o個度. 我都打算留3-4日北島呀, 不過我未plan detail, 你3-4日要去Auckland, Rotoura, Taupo and Wellington 唔知去唔去得切呢? 因為以我所知, 呢幾個地方車程都唔少架...不過你地會drive都ok, 可以去多d地方, 我地唔會drive, so 可能去到join local tour. 所以未必去到你咁多地方了...仲有, 如果你會去呢d地方, 咁package唔啱你了, package係幾晚同一間酒店, so 你分開訂好d啦~

不過我未plan detail, 你3-4日要去Auckland, Rotoura, Taupo and Wellington 唔知去唔去得切呢?

我之前自由行用左10日去你上面講個幾個地方,(不過當中2-3日去左探朋友),所以你只有2-3日,未必玩得玩完上面咁多地方,或者你要選擇d自己特別想去的地方,我推介你去Rotoura睇剪羊毛同參觀"毛里族博物館"(個名唔知係咪咁叫,今晚要去問下老公),仲有玩個sky rudes( Rolling Eyes 個名好似都串錯,呢個我覺得好好玩...值得一試)....之後仲有硫磺地睇小活火山(不過我覺得好悶,同埋陣硫磺味好難頂)....仲有螢火蟲洞(可惜唔可以影相)...
    回頂端
    小寶丁
    XXX.XXX.231.65

發表發表於: Sun Jun 24, 2007 12:53 am

真係好喇,我都plan緊newzealand honeymoon. 我會在十月頭出發,去14日左右. 我看到newzealand air 有個promotion $6200up 機票可以選auckland / christchurch / queensland作destination,但當然到那兒都要在auckland轉機,promotion做到6月尾,大家認為點?
    回頂端
    skysky

發表發表於: Mon Jun 25, 2007 12:12 pm

小寶丁 寫到:
    真係好喇,我都plan緊newzealand honeymoon. 我會在十月頭出發,去14日左右. 我看到newzealand air 有個promotion $6200up 機票可以選auckland / christchurch / queensland作destination,但當然到那兒都要在auckland轉機,promotion做到6月尾,大家認為點?

hi, 小寶丁,

我5月時試過問airnz, 由於我要hk>auckland, christchurch>hk, 價錢要7140, 未計tax. 我諗6200up係要同一個地點往返, 或者要自己買轉機機票.

你去14日, 會去邊d地方呀? 依家d nz currency好貴呀, 希望到我地出發o個陣會回落返d啦 ~
    回頂端
    simsim

發表發表於: Tue Jun 26, 2007 3:18 pm

我之前6月尾去7月頭回..hk-->auckland-->hk....$54xx..不過係2人同行價...
    我係5月頭book機票,到6月尾,佢仲有個新promote 2人同行..$49xx..
    聽講有時越近起飛個日價錢會有所調整架...
    不過佢d票價隨著淡旺季,都有好大分別架...
    回頂端
    skysky

發表發表於: Tue Jun 26, 2007 4:21 pm

simsim 寫到:
    我之前6月尾去7月頭回..hk-->auckland-->hk....$54xx..不過係2人同行價...
    我係5月頭book機票,到6月尾,佢仲有個新promote 2人同行..$49xx..
    聽講有時越近起飛個日價錢會有所調整架...
    不過佢d票價隨著淡旺季,都有好大分別架...

嘩, 咁真係好難捉摸喎. 有d人又話越早book會越平. 如果2人同行5千都唔駛真係超平啦. 不過我係旺季去, 一定做唔到了...

你搭咩機呀, airnz?
    回頂端