發表主題 回覆文章
Mikan
XXX.XXX.45.122

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 3:53 pm

廣告贊助 [隱藏]
小乖 寫到:
我都覺得係要睇你屋企人點唸 , 你地make sure 佢地真係咩都冇所謂 , 有d爸爸媽媽個結婚都想大宴親朋 , 話畀全世界聽佢嫁喇 , 我唸你都要問下佢地先~~

我都知呀, my 家人都十分鐘意擺酒, 等佢可以話哂比人知, 佢個女終於嫁得出, 講真, 咁耐以來, 我都做過 n 咁多次伴娘 & 姊妹, 見住 d 朋友擺酒都好煩, 又怕 d 人唔黎, 又怕 d 人黎多左喎, 講真, 就算你call 人 confirm 佢黎唔黎, 到時都會有變啦! 我怕我到時會面黑, 如果出左事的時候!

問心講, 我都想 d 大人開心, 不過, 有時候, 好似左右為難囉! 其實, 我都有心理準備既, 如果佢地真係企硬要擺酒, 咁都要擺架啦! 最多到時就唔玩進場 & 播片囉!
回頂端
candy wong 17
XXX.XXX.131.166

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 3:57 pm

我擺左2次,一次係香港,一次係大陸,

係大陸個次簡直係好似聚埋食飯咁.

都唔似擺酒既...
回頂端
Mikan

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 4:05 pm

candy wong 17 寫到:
好似我咁,我初初都唔想擺酒,但....

有人強烈要求...冇辦法下就範啦!

旅行結婚都唔知幾好...

咁你最後擺左幾多圍呀? 你知嗎, 有時d人一時三刻話隨便你d後生話事啦, 不過, 聽下d 婕媽姑姊講下, 就會改變主意, d 人成日都會話, 一生人一次, 梗係有咁大攪咁大啦! 如果唔係第時老左會後悔喎!! Shocked
回頂端

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 4:10 pm

Mikan 寫到:

咁你最後擺左幾多圍呀? 你知嗎, 有時d人一時三刻話隨便你d後生話事啦, 不過, 聽下d 婕媽姑姊講下, 就會改變主意, d 人成日都會話, 一生人一次, 梗係有咁大攪咁大啦! 如果唔係第時老左會後悔喎!! Shocked

我最後擺左22圍...個晚真係好辛苦,好累,不過係開心既... Razz
我媽不嬲都係話我結婚要擺油,因為我係大女,
佢話屋企第一個結婚既擺酒先好睇喎! Confused
不過擺酒都幾好既,好似我地咁,接新娘,回門,到酒樓,進場,掟花球....
而家諗番起真係好回味,尤其進場時周圍既人都望住自己,拉花炮...
真係好開心,所以我都冇後悔,雖然用左好多$,但都係值得既... Cool
回頂端
Mikan

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 4:19 pm

Mikan 寫到:

我最後擺左22圍...個晚真係好辛苦,好累,不過係開心既... Razz
不過擺酒都幾好既,好似我地咁,接新娘,回門,到酒樓,進場,掟花球....
而家諗番起真係好回味,尤其進場時周圍既人都望住自己,拉花炮...
真係好開心,所以我都冇後悔,雖然用左好多$,但都係值得既... Cool

嘩....咁都22圍呀! 好勁呀! 我都係大女呀! (in fact 家中只有我一個女) 加上今次亦係第一次有喜事, 所以....唉...真係唔敢諗! 你知嗎, 我有個朋友, 之前又係話唔擺酒, 只係同親戚食飯, 但最後, 佢居然都要擺左十幾圍呀! 你話係咪攪野呢! Rolling Eyes
回頂端

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 5:01 pm

Mikan 寫到:
Mikan 寫到:

嘩....咁都22圍呀! 好勁呀! 我都係大女呀! (in fact 家中只有我一個女) 加上今次亦係第一次有喜事, 所以....唉...真係唔敢諗! 你知嗎, 我有個朋友, 之前又係話唔擺酒, 只係同親戚食飯, 但最後, 佢居然都要擺左十幾圍呀! 你話係咪攪野呢! Rolling Eyes

有時屋企人要到就冇辦法啦!
不過你地都要睇下$個方面,因為都用唔少$呀~ Wink
回頂端
Mikan

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 5:40 pm

TO: candy wong 17,

我都仲未開始諗會用多幾多 $$呀! d 朋友成日都同我講, 話擺酒會一定cover 到的, 叫我唔使 worry, 不過, 都要睇到時擺多少$$的酒席, 我男友話佢要請的話都可以好多親戚架!!

請問你知唔知係咪男家收番男家親戚的人情, 女家就收番女家的人情呀??
回頂端
小乖
XXX.XXX.147.163

發表發表於: Thu Oct 05, 2006 10:17 pm

我開頭都係唸住唔擺酒咖,想旅行結婚,但係我同男朋友屋企都係第一次有喜事, 我又係大女佢又係大仔, 所以到最後都係要擺, 而家暫定擺二十圍, 所以你一係決定咩都唔做, 一決定做就好多野要做咖喇....

至卞cover 唔cover到真係要睇下你係邊度擺同埋你其他野預洗幾多錢,好似我咁,計過一定cover唔到....但係都冇辦法~
回頂端
E@V
XXX.XXX.185.99

發表發表於: Fri Oct 06, 2006 3:46 am

Mikan 寫到:
TO: candy wong 17,

我都仲未開始諗會用多幾多 $$呀! d 朋友成日都同我講, 話擺酒會一定cover 到的, 叫我唔使 worry, 不過, 都要睇到時擺多少$$的酒席, 我男友話佢要請的話都可以好多親戚架!!

請問你知唔知係咪男家收番男家親戚的人情, 女家就收番女家的人情呀??

人情的, 你要問返你媽咪喎, 好多時都係你爸爸媽媽收返呀

至於擺酒cover 到唔到, 都唔一定呀, 要睇你擺幾貴喇..請乜野人喇咁呀..
回頂端
Mikan

發表發表於: Fri Oct 06, 2006 9:31 am

小乖 寫到:
我開頭都係唸住唔擺酒咖,想旅行結婚,但係我同男朋友屋企都係第一次有喜事, 我又係大女佢又係大仔, 所以到最後都係要擺, 而家暫定擺二十圍, 所以你一係決定咩都唔做, 一決定做就好多野要做咖喇....

至卞cover 唔cover到真係要睇下你係邊度擺同埋你其他野預洗幾多錢,好似我咁,計過一定cover唔到....但係都冇辦法~

咁你幾時結婚呀? 係咪同一日擺酒 & 註冊呀?
講真, 我們決定得咁急才結婚, 某程度上, 都可以話殺過佢地"醋"手不及, 等佢冇咁多時間去諗咁耐, 希望到時佢地見到冇乜時間, 就話任得我們話事, 唔使攪咁多野啦!
唉...如果到時決定擺酒的話, 真係有大把野煩呀! 但我相信要 book hotel擺酒都唔係咁易, 所有好日子都比人 book 哂啦! 哈哈...到時咪乜都唔使擺囉! 正呀!
Very Happy
回頂端