發表主題 回覆文章
M.T.
XXX.XXX.180.71

發表發表於: Thu Oct 12, 2006 5:57 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我到覺得係。自由行自己盲摸摸都係一種 experience。

Hee,不過咁玩法之前最好考慮O下自己同 honey 接唔接受到。同 honey 自由行都會睇到對方幾多O野。好似我O個個咁,先發覺佢好唔鐘意問路,渣住本書仔/地圖死企O係度 Rolling Eyes 。。。

去韓國語言都係一個問題。如果你真係決定自由行,可以每日出發前叫酒店O的人幫你寫O左O的韓文指示,咁搭的士都容易O的。同埋記住帶計數機,買O野就方便好多,你知佢地O的 won o的銀碼又係天文數字O黎O架啦 Laughing
    回頂端
    小小姑娘
    XXX.XXX.128.36

發表發表於: Sun Oct 15, 2006 1:15 am

Dear MT

Yes, this is also a challenge and for myself, I enjoy planning everything with my honey and then we can have fun during the progress. If you look back, it will be a wonderful experience and that we can share a lot more then joining a tour! Laughing
    回頂端
    Alfphy
    XXX.XXX.90.178

發表發表於: Sun Oct 15, 2006 10:40 am

M.T. 寫到:
    我到覺得係。自由行自己盲摸摸都係一種 experience。

Hee,不過咁玩法之前最好考慮O下自己同 honey 接唔接受到。同 honey 自由行都會睇到對方幾多O野。好似我O個個咁,先發覺佢好唔鐘意問路,渣住本書仔/地圖死企O係度 Rolling Eyes 。。。

係啊!一同去自由行,真係睇到對方很多平時看不到的地方,遇難的時候(好似睇錯地圖,去錯地方,迷路),真係有共患難的感覺。
    回頂端
    kate
    XXX.XXX.204.32

發表發表於: Fri Nov 03, 2006 8:04 pm

小叮噹 寫到:
    我同老公未試過自由行旅行, 甚至大陸, 都係join團, 但當想到如果連honey moon都要join團, 又好似好慘............你地有乜意見呀, 不妨分享吓, 我地諗住去日本或韓國. Laughing

睇你鍾意邊種旅遊模式la~
    tour咪乜都唔駛諗, 帶個人去就ok~

自由行要自己plan, 但plan都係一種樂趣~

如果去雲南我建議可以自由行,
    因為旅行團只係每個地點睇下,
    但雲南呢個地方好適合深入了解唔同既文化同生活
    但如果你鍾意享受, 雲南就唔arm la~

台灣都可以自己去, 唔識講都識寫ma~
    回頂端
    hograce
    XXX.XXX.93.94

發表發表於: Wed Nov 15, 2006 11:36 am

我本身鍾意自由行的,因為果種感覺真係似去旅行,而唔似返工,因為跟團一定早出晚歸。而家自由行仲可以隨心所欲,唔駛驚d 時間唔夠用,急急腳。

但係計過budget同時間後,我會選擇跟團 + stay behind,因為旅行社會攞到平機票同酒店。以我個case為例:我本想去北海道 + 東京,自己計過budget同時間後,budget約需 HK$15,000(一般餐要食平o野,未計手信錢),時間約需9 day。我compare咗數間旅行社,終於俾我搵到一個同我自由行行程一樣的團,而家價錢只係7899,加埋所有附加費及導遊費後都係HK$9364,所需時間係7day,早機去晚機返果隻。
    嘩~足足平咗成5千幾蚊,咁我就可以用呢d 錢買手信 / Stay behind。 Very Happy
    仲唔駛俾老細"哦"請咁多日假。
    回頂端
    T & T
    XXX.XXX.251.107

發表發表於: Wed Nov 15, 2006 11:51 am

我一定係揀自由行既,自由既感覺簡直係無得頂
    跟團又唔係話唔好喎,起碼真係唔洗煩,報名到你上飛機果一刻都可以一個網站都唔洗睇一本旅遊書都唔洗睇就出發,完全唔洗用腦又唔洗記野,自由行就要做多好多準備功夫同資料搜集,同埋都好講應變能力,但係可以自己搵食絕對係一件樂事
    回頂端
    Love is Patient
    XXX.XXX.84.54

發表發表於: Thu Nov 30, 2006 9:30 pm

小叮噹 寫到:
    我同老公未試過自由行旅行, 甚至大陸, 都係join團, 但當想到如果連honey moon都要join團, 又好似好慘............你地有乜意見呀, 不妨分享吓, 我地諗住去日本或韓國. Laughing

其實日本/韓國自己去都ok o架, 我第一次去呢兩個國家都係自己去, 最緊要你去之前做足工課, 就唔會有太大問題, 除非你完全冇興趣自己plan行程, book機票, 酒店等等 ...... 你可以plan個簡單d o既行程, 例如北海道溫泉之旅, 你可以stay係扎幌, 頭3日住係溫泉旅館, 休息下享受下, 之後可以一日來回小樽, 一日係扎幌市閒逛, 始終係honeymoon, 兩個人一齊咪得囉, 可需趕這趕那呢 Wink
    回頂端
    十仔
    XXX.XXX.187.78

發表發表於: Sun Mar 18, 2007 12:28 pm

都係自由行好D,因為honeymoon應該好sweet,好浪漫嘛,跟團一大斑人點浪漫呀,我就提意去日本,沙巴,布吉,曼谷或台灣,首先溝通無問題,交通又方便,治安都可以,雖然好似普通咗D,但最緊要兩個人單獨一齊都玩得開心
    回頂端
    drm
    XXX.XXX.136.143

發表發表於: Mon Feb 16, 2009 2:56 pm

十仔 寫到:
    都係自由行好D,因為honeymoon應該好sweet,好浪漫嘛,跟團一大斑人點浪漫呀,我就提意去日本,沙巴,布吉,曼谷或台灣,首先溝通無問題,交通又方便,治安都可以,雖然好似普通咗D,但最緊要兩個人單獨一齊都玩得開心

完全同意!我arm arm去完九州自由行,第一次去日本,都好順利!不過如果你好担心,可找Memorymoon Honeymoon Planner Plan, 佢地仲會給d你details的行程,連边班JR都print哂俾你,去到JR counter給職員看,就可順利買飞!!唔知係咪九州not very城市....啲人真係完全唔識英文(include hotel/ Jr staff!!!) Question
    回頂端
    cammy.chu
    XXX.XXX.60.184

發表發表於: Wed Apr 22, 2009 11:24 am

自由行可以自己話是, 非常free啊!
    回頂端