發表主題 回覆文章
小叮噹
XXX.XXX.25.170

發表發表於: Mon Sep 25, 2006 6:30 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我同老公未試過自由行旅行, 甚至大陸, 都係join團, 但當想到如果連honey moon都要join團, 又好似好慘............你地有乜意見呀, 不妨分享吓, 我地諗住去日本或韓國. Laughing
    回頂端
    Kitman
    XXX.XXX.102.10

發表發表於: Mon Sep 25, 2006 10:00 pm

小叮噹

其實你可以諗儭罋庰M後再自己stay behind,我就係咁,因為我未去過日本,語言又難溝通,但又想honey moon free d,所以會自己留多3日

你諗住去日本邊度,以前有冇去過?同埋幾時出發?如果你今年去,自由行要而家plan定la!我雖然12月先去,但我早兩個月前已經開始搵資料
    回頂端
    kenway
    XXX.XXX.143.251

發表發表於: Tue Sep 26, 2006 9:53 am

如果去日本ge 東京還可以..., 因為日本有好多漢字, 唔難睇,
    而且如果stay 響遊客區, 佢地大部份都識英文 (幾難聽的) 甚至普通話, 所以是ok的。

不過, 韓國就麻煩d, 因為佢d文字完全唔明, 我上次去...完全唔知食咩, 因為佢唔同日本, d 餐牌係無精美ge插圖ga。

無過fist time 去旅行, 重要honeymoon, 我寧願 join 團 + stay behind。
    至多揀一d 無咩行程ge 團lor.
    回頂端
    Alfphy
    XXX.XXX.202.146

發表發表於: Tue Sep 26, 2006 10:44 am

宜家好似唔係所有團都可以stay behind啊!而且時間上有限制,參加之前要問清楚好!

我自己會覺得自由行係會抵d。

我也建議去東京,可以買本介紹東京自由行的旅行書跟住去玩,完全ok啊!
    回頂端
    night
    XXX.XXX.123.85

發表發表於: Mon Oct 09, 2006 12:03 am

小叮噹 寫到:
    我同老公未試過自由行旅行, 甚至大陸, 都係join團, 但當想到如果連honey moon都要join團, 又好似好慘............你地有乜意見呀, 不妨分享吓, 我地諗住去日本或韓國. Laughing

點解 join 團係慘呀? 我 join 過幾次團 (我係join 團之後自己玩), 每次都見有團友都係 honeymoon, 冇咩問題喎, 睇佢地一樣玩得好開心, 又唔駛煩 plan 行程 d 野. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

如果返大陸, 梗係 join 團啦.

如果去日韓, 自遊行都得啦. 或者join 團去到之後自己玩, 再唔係咪 join D 多自由活動既團.
    回頂端
    麥兜豬
    XXX.XXX.197.198

發表發表於: Mon Oct 09, 2006 10:08 am

如果自問對個個地區好熟悉,齋自由行都無妨,free D…
    回頂端
    Alfphy
    XXX.XXX.197.194

發表發表於: Tue Oct 10, 2006 5:43 am

麥兜豬 寫到:

其實都唔一定,就算沒有去過的地方,我都喜歡自由行,咪當探險lor....不過,我一定要帶一本信得過的旅行書在身至得!
    回頂端
    麥兜豬
    XXX.XXX.197.198

發表發表於: Tue Oct 10, 2006 8:44 am

Alfphy 寫到:
    麥兜豬 寫到:

其實都唔一定,就算沒有去過的地方,我都喜歡自由行,咪當探險lor....不過,我一定要帶一本信得過的旅行書在身至得!

咁又係…
    回頂端
    小小姑娘
    XXX.XXX.158.131

發表發表於: Wed Oct 11, 2006 4:01 pm

一定你自由行,唔駛怕去D唔鍾意或唔想去的地方.
    而且當中的planning, book hotel, local trip ar, 亦是好好的經驗!
    所以我從未參加過旅行團... Wink
    回頂端
    Alfphy
    XXX.XXX.198.70

發表發表於: Thu Oct 12, 2006 5:49 am

小小姑娘 寫到:
    一定你自由行,唔駛怕去D唔鍾意或唔想去的地方.
    而且當中的planning, book hotel, local trip ar, 亦是好好的經驗!
    所以我從未參加過旅行團... Wink

哈哈哈...me too
    回頂端