發表主題 回覆文章
maying
XXX.XXX.74.92

發表發表於: Tue Dec 18, 2007 12:18 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    EJ&JE 寫到:
    Hi, I want to store some big luggage at 小樽 JR station. Do they have any lockers? Thanks! Very Happy

小樽.....我唔覺得有喎
    回頂端
    Hing & Kiu
    XXX.XXX.221.14

發表發表於: Wed Jan 02, 2008 2:26 pm

TATA 寫到:
    Sweeter 寫到:
    Hello, 各位好:
    我同我老公仔結婚快一年了, 我們都 plan 緊08年2月中去北海道旅行慶祝下. 以下是我們的十三天行程, 麻煩幫下眼俾D意見........

Day 1: 香港 -->東京成田 -->札幌 (ANA Package 3天2夜 ~ $5000)
    Day 2: 札幌市內遊
    Day 3: 札幌-->小樽(雪燈路)
    Day 4: 小樽 -->二世古滑雪 -->札幌
    Day 5: 札幌 -->旭川 -->層雲峽 (|瀑祭)
    Day 6: 層雲峽 --> 上川 -->網走 (坐破|船@ 14:00)
    Day 7: 網走 --> 標茶 -->SL冬濕原號 -->釧路 @15:10, 晚上過夜火車23:30 -->札幌 06:30
    Day 8: 札幌 -->登別
    Day 9: 登別 --> 函館
    Day 10: 函館 -->內陸機 --> 羽田機場
    Day 11: 迪士尼一天遊
    Day 12: 築地, 銀座, 新宿.....
    Day 13: 上野, 淺草, 成田機場 -->香港

小妹已買了$20,000日元, package $10,000多, 你們估計以上行程 total $45,000 OK 嗎 Shocked

我11/19 出發玩15日大阪+北海道+東京,唱$60000港紙日元,其實唱鬫@900,000.00YEN($10000 FOR HOTEL & RENTAL CAR )

TATA, 請問係咪未計 package 架, 如果只係大阪+北海道 / 東京+北海道要預幾多左右呢 ? 同埋你去北海道落雪未呀 ?
    回頂端
    Hing & Kiu
    XXX.XXX.221.14

發表發表於: Thu Jan 03, 2008 2:14 pm

另外請問大家, 第一次去北海道如果租車自駕難唔難架, 會唔會有導航架, 怕唔路就大件事, 另外租車係咪要過到去搵架 Question
    回頂端
    Fungi Bo
    XXX.XXX.82.162

發表發表於: Tue Jan 22, 2008 1:38 pm

我同我老公打算於2月尾去,行程如下,比d意見!
    Day 1 HK → 札幌 stay : 札幌
    Day 2 札幌 stay : 札幌
    Day 3(sat) 小樽 stay : 小樽
    Day 4 二世古 stay : 二世古
    Day 5 二世古 stay : 二世古
    Day 6 函館 stay : 函館
    Day 7 函館 + 登別 stay : JR 車上(我估)
    Day 8 東京 stay : 東京
    Day 9 東京 → HK

再想問下,由函館去東京是否真的要一晚的車程?車票要在何處買?
    回頂端
    T&T
    XXX.XXX.115.131

發表發表於: Wed Jan 30, 2008 11:06 am

大家好!

上星期五o岩o岩老公confirm 2月尾有期可以去一轉日本(因為轉新工之後2年內都無得去旅行啦!), 雖然宜家plan已經太遲, 但我都問o左機票(有位), 所以參考了各位網友的行程後, 我再簡選o左2個行程, 想請各位幫忙俾o的comment我, 謝謝!

PLAN A - 大自然活動之旅
    day 1 HK > 成田空港 > 札幌
    day 2 札幌 > 小樽 > 札幌
    day 3 札幌 (North Safari + 市內遊) > 釧路 (坐夜車23:08 --> 05:50 http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/chi ... le/c5.html)
    day 4 釧路 (和商市場, SL濕之原號) > 知床 (宿溫泉酒店)
    day 5 知床 (流冰步行 http://www.shinra.or.jp/tour/winter.html) > 網走破冰船 > 宿網走
    day 6 破冰船 > 女滿別機場> 東京 (新宿)
    day 7 新宿 > 士多啤梨園
    day 8 新宿 > 成田空港 > HK

Q1: 有關day 5 & 6, 一日要去晒流冰步行同破冰船係咪太趕?
    Q2: 如果由女滿別機場返東京, 係咪無釧路咁方便?

PLAN B - 休閒溫泉之旅
    day 1 HK > 成田空港 > 札幌
    day 2 札幌 (盤溪滑雪 + 市內遊)
    day 3 札幌 (North Safari) > 小樽
    day 4 小樽 > 札幌 > 登別 (宿溫泉酒店)
    day 5 登別 > 函館 (16:11 -> 18:24到)
    day 6 函館 > 函館機場> 東京 (新宿)
    day 7 函館機場> 東京 (新宿)
    day 8 新宿 > 士多啤梨園
    day 9 新宿 > 成田空港 > HK

Q1: day 4 小樽係咪無直接車去登別? 應該去番札幌再坐JR?
    Q2: 呢個路線應該無咩長車搭, 係咪唔需要買RAILWAY PASS

多謝各位幫忙! Very Happy
    回頂端
    waleinna
    XXX.XXX.35.183

發表發表於: Sun Mar 09, 2008 11:06 pm

Hing & Kiu 寫到:
    另外請問大家, 第一次去北海道如果租車自駕難唔難架, 會唔會有導航架, 怕唔路就大件事, 另外租車係咪要過到去搵架 Question

我地試過在美英租車,約10000yen兩日一夜,有GPS,易用,入要去的地方的電話就okay,例如酒店的電話/附近餐廳電話。

不過,問過幾個朋友,都不建議在市區地方開車,例如札幌,好塞車架!

waleinna
    回頂端
    kitty&daniel
    XXX.XXX.55.26

發表發表於: Sat Apr 19, 2008 1:54 pm

Hi,

引言回覆:
    Hing & Kiu 寫到:
    另外請問大家, 第一次去北海道如果租車自駕難唔難架, 會唔會有導航架, 怕唔路就大件事, 另外租車係咪要過到去搵架

北海道租車自駕唔難o架, 入電話no. 就ok, 不過我個人認為一定要有GPS, 尤其係你唔識日文, 入到city 內, 最好唔好隅, 因為好塞車, 同埋個GPS,會反應慢左, 容易miss 左籪穭f..
    我同我bf 去京都, 去北海道富良野, 旭川, 知床m係隅, 最好係網上預先訂左有GPS 車, 好似7月去睇薰衣草, 到時去到富良野, 會冇GPS 車 la, 仲有nissan車轤PS system user friendly 過Mazda 車轤PS system..
    回頂端
    Yu C9
    XXX.XXX.131.189

發表發表於: Mon May 26, 2008 1:53 pm

如果12月落雪時間去,?車會唔會唔方便?
    回頂端
    kwansa
    XXX.XXX.25.87

發表發表於: Mon Jun 09, 2008 11:02 am

Hihi, 我想問下呢如果10月尾, 11月頭去北海道有無d咩特別好做or好睇? 會唔會有機會有得滑雪呀?
    回頂端
    W.Y
    XXX.XXX.123.34

發表發表於: Thu Jun 12, 2008 3:59 pm

如果4月, 5月去北海道有無d咩特別好做or好睇?
    回頂端