發表主題 回覆文章
SimCindy
XXX.XXX.208.60

發表發表於: Mon Sep 18, 2006 5:37 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    各位好,因為我時常好得閒而見大家又有好多去北海道問題,所以開個topic幫大家!
    先先聲明,我唔係travel agent黎架!另外我又唔太係超級日本能手,我只不過去過2次北海道,用自已經驗幫大家!因為我今12月初又去北海道玩,找資料時可能順便幫幫你地!

小妹遊北海道資料!
    2002年北海道蜜月の旅相片
    http://www.pbase.com/hokkaido2002

2004年北海道滑雪の旅相片
    http://www.pbase.com/hokkaido2004

2004年北海道滑雪の旅遊記
    http://hk.myblog.yahoo.com/jw!6c_GeqaRHxilOgvYi_CcIxmsFRoL/archive?l=f&id=8
    回頂端
    QQ(6)
    XXX.XXX.41.57

發表發表於: Tue Sep 19, 2006 10:30 am

SimCindy,
    真係好! 有你幫我地解答問題.
    我之前未試過自己去日本, 今次honeymoon打算自己去北海道, 諗住聖誕節出發.
    心目中想去札幌, 小樽, 富良野, 旭川, 函館. 其實要去咁多地方, 要幾多日先夠呢? 我又唔知應該去邊個地方先, 可以令到路程順一d.

麻煩晒

QQ
    回頂端
    SimCindy
    XXX.XXX.99.23

發表發表於: Tue Sep 19, 2006 12:02 pm

QQ(6) 寫到:
    SimCindy,
    真係好! 有你幫我地解答問題.
    我之前未試過自己去日本, 今次honeymoon打算自己去北海道, 諗住聖誕節出發.
    心目中想去札幌, 小樽, 富良野, 旭川, 函館. 其實要去咁多地方, 要幾多日先夠呢? 我又唔知應該去邊個地方先, 可以令到路程順一d.

麻煩晒

QQ

1) 12月X'mas去,如果坐直航機,我諗你要book啦!如果唔係無機位架!如果坐JAL/ANA由東京轉機都OK!
    2) 行程方面,要視乎你坐乜野機喇!因為如果坐JAL/ANA,可以選擇札幌入、函館走,咁就可以唔洗走回頭路!
    日數要方面,我諗最少都要 7-8 天,會好趕!9-10天會好些!大約行程
    Day 1 札幌
    Day 2 札幌→富良野
    Day 3 富良野→美瑛→旭川
    Day 4 旭川→札幌
    Day 5 札幌 / 小樽
    Day 6 札幌 / 小樽
    Day 7 札幌 / 小樽 → 函館
    Day 8 函館
    回頂端
    Ni
    XXX.XXX.226.194

發表發表於: Tue Sep 19, 2006 1:39 pm

想問起香港定日本機場買JR PASS好?
    同如果由札幌去函館, 會唔會好多人坐JR, 係咪要早D BOOK指定席先?

我會聖誕節去北海道
    回頂端
    QQ(6)
    XXX.XXX.231.36

發表發表於: Tue Sep 19, 2006 2:20 pm

SimCindy,
    要9-10日咁多, 我bf一定沒有這麼多假期lu,
    其實你覺得有地方一定要去呢?

QQ
    回頂端
    SimCindy

發表發表於: Tue Sep 19, 2006 4:11 pm

Ni 寫到:
    想問起香港定日本機場買JR PASS好?
    同如果由札幌去函館, 會唔會好多人坐JR, 係咪要早D BOOK指定席先?

我會聖誕節去北海道

以我所知,香港agnet買北海道3天/5天JR pass暫時係無discount既!
    所以去到先買到OK!
    但如果係全國日本的JR pass 就有好似有5%off discount,詳情可以問下歐陸旅運或學聯旅遊!

札幌去函館成3個鍾,book定指定席緊係好d啦!有位坐呀ma,如果唔係要企就辛苦啦!
    回頂端
    SimCindy

發表發表於: Tue Sep 19, 2006 4:12 pm

QQ(6) 寫到:
    SimCindy,
    要9-10日咁多, 我bf一定沒有這麼多假期lu,
    其實你覺得有地方一定要去呢?

QQ

個人覺得第一次去咪札幌、小樽、函館law!你可以參考我2002北海道Honeymoon既行程!
    回頂端
    QQ(6)
    XXX.XXX.0.115

發表發表於: Wed Sep 20, 2006 9:42 am

SimCindy,
    我初步諗過d行程
    Day1: 札幌 (預下午才到)
    Day2: 札幌
    Day3: 小樽 (一日係小樽是否足夠呢? )
    Day4: 富良野 (小樽去富良野要幾多時間呢?)
    Day5: 旭川 (富良野去旭川要幾耐呢?)
    Day6: 函館
    Day7: 函館/札幌 (走)

其實我每個地方都只留一日, 會否好趕呢? 我第一次自己去旅行,所以乜都唔識. 你係邊間book package架?

QQ
    回頂端
    SimCindy

發表發表於: Wed Sep 20, 2006 1:52 pm

QQ(6) 寫到:
    SimCindy,
    我初步諗過d行程
    Day1: 札幌 (預下午才到)
    Day2: 札幌
    Day3: 小樽 (一日係小樽是否足夠呢? )
    Day4: 富良野 (小樽去富良野要幾多時間呢?)
    Day5: 旭川 (富良野去旭川要幾耐呢?)
    Day6: 函館
    Day7: 函館/札幌 (走)

其實我每個地方都只留一日, 會否好趕呢? 我第一次自己去旅行,所以乜都唔識. 你係邊間book package架?

QQ

1) JR 時間表、行車時間同票價可以在這找!
    http://transit.yahoo.co.jp/

2) 我買package 多數係CX Holidays 直接買,因為一定唔會俾人騙!
    http://www.cxholidays.com/

3) 一日小樽足夠架啦!小樽去富良野 最快要成4小時!如果你晨早JR去富良野,大約可以中午到達,都可以玩半日!

4) 富良野去旭川 around 2 小時!又係晨早JR去旭川,都可以玩大半日!

5) 旭川去函館/around 6 小時!又係晨早JR去函館,都可以玩小半日!

6) 函館去札幌around 4 小時!又係晨早JR去札幌,再去機場走!

7) 你個plan係可以但好趕,好辛苦!如果係坐直航機,札幌入札幌走,第一日就可以早d玩札幌 (約5pm可以係札幌),但最尾一日會無哂時間!相反,如果坐轉航機,札幌入函館走,第一日好夜先去到札幌,(約8-9pm係札幌),但最尾一日係函館可以玩多半日!
    回頂端
    QQ(6)
    XXX.XXX.231.36

發表發表於: Wed Sep 20, 2006 2:03 pm

SimCindy,
    唔該晒你!
    我都擔心好趕, 好辛苦! 但我又多心想去多d地方.我諗要取捨其中的地方.

QQ
    回頂端