發表主題 回覆文章
朱古力cake
XXX.XXX.47.201

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 11:22 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我地會12月中去北海道5日+東京2日honeymoon, 不過會跟團.

我想問
    (1)在網上見到d人話函館夜景好靚, 是嗎? 因為我知車程要3-4個鐘, 值得去嗎?
    (2) 我主要係想去試下滑雪, 12月D雪夠厚嗎? 氣溫大概幾多度?
    (3) 聽人講滑雪好熱, 成身汗, 真的嗎? 那麼抓毛外套加Grotrex風褸適合滑雪嗎?

Thanks!!
    回頂端
    SimCindy
    XXX.XXX.82.6

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 11:56 am

朱古力cake 寫到:
    我地會12月中去北海道5日+東京2日honeymoon, 不過會跟團.

我想問
    (1)在網上見到d人話函館夜景好靚, 是嗎? 因為我知車程要3-4個鐘, 值得去嗎?
    (2) 我主要係想去試下滑雪, 12月D雪夠厚嗎? 氣溫大概幾多度?
    (3) 聽人講滑雪好熱, 成身汗, 真的嗎? 那麼抓毛外套加Grotrex風褸適合滑雪嗎?

Thanks!!

1) 函館夜景靚唔靚,見人見志啦!我果陣去函館時因為太大風坐唔到登山覽車上去,但有朋友去過話無乜特別,香港夜景仲靚!但函館值得去既地方唔止夜景,而係函館有個朝市,魚生海膽好正架!值得一去!

2) 12月可以滑雪架啦!氣溫0至-10度左右啦!

3) 滑雪雖然係劇烈運動,但係都要抓毛外套加Grotrex風褸架,仲要著防水褲tim!你睇下張相!

CIMG0734.JPG  Filesize: 74.74 KB  瀏覽次數: 5720 次
    按這裡可在新視窗開啟原圖
     圖片描述: 滑雪
    回頂端
    朱古力cake
    XXX.XXX.47.201

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 12:20 pm

SimCindy,
    多謝你既回覆呀.
    嘩, 12月都會-10度, 咁咪勁凍??!!
    張相好正呀, 滑雪好唔好玩呀? 難唔難? 我諗住去女人街買條平平地既雪褲咋, 因為買Groetex風褸+羽絨套裝已用左二千幾蚊, 所以褲方面只係滑雪1日用諗住買平D.
    咁你有無玩雪車? 不過好貴, 成10000yen一個人.
    回頂端
    SimCindy

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 1:21 pm

朱古力cake 寫到:
    SimCindy,
    多謝你既回覆呀.
    嘩, 12月都會-10度, 咁咪勁凍??!!
    張相好正呀, 滑雪好唔好玩呀? 難唔難? 我諗住去女人街買條平平地既雪褲咋, 因為買Groetex風褸+羽絨套裝已用左二千幾蚊, 所以褲方面只係滑雪1日用諗住買平D.
    咁你有無玩雪車? 不過好貴, 成10000yen一個人.

滑雪都OK呀!老公就好鍾意!雪褲我都係買平果d,好似百零二百蚊條!

雪車 - 我2次去都無玩呀,因為太早去12初/12中,未有雪車,要around 12月20 號之後先有雪車玩!
    回頂端
    Kitman
    XXX.XXX.214.152

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 2:52 pm

SimCindy

我都打算12月6日出發去北海道,不過頭5日會跟團,之後3日stay behind,會自己去函館,我都打算住渚亭,因為想有個私人溫泉,佢]係有in room dinner架,其實你]講黧“遞硍擏痝控o環境自然d,但我3日又唔會留小樽,冇計啦!

咁我月頭去,會唔會未有咁多雪,滑唔倒雪呢?
    回頂端
    Ni
    XXX.XXX.95.198

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 3:40 pm

Hi,

其實我都book左渚亭,因為貪佢有私人溫泉

SimCindy,

平果d雪褲係邊到買?? 但我多數會買防風防水褲, 知唔知有冇平野買??

Thanks

Ni
    回頂端
    Little Angel 06Dec
    XXX.XXX.46.222

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 3:56 pm

SimCindy,
    我同朱古力cake既行程差不多, 都係想跟團5日係北海道+2日東京(想去disneyland) Embarassed 不過我要1月先可以出發, 想問下:

1) 果時氣溫凍嗎? 需唔需要一d特別既衣物&鞋呀?
    2) 因為想跟團, 你覺得北海道有邊到係必去呢? 我聽人講洞爺湖好靚?
    3) 其實1月份最好邊個時段出發好呢?

thx! Embarassed Very Happy
    回頂端
    SimCindy

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 9:30 pm

Kitman 寫到:
    SimCindy

我都打算12月6日出發去北海道,不過頭5日會跟團,之後3日stay behind,會自己去函館,我都打算住渚亭,因為想有個私人溫泉,佢]係有in room dinner架,其實你]講黧“遞硍擏痝控o環境自然d,但我3日又唔會留小樽,冇計啦!

咁我月頭去,會唔會未有咁多雪,滑唔倒雪呢?

函館除左渚亭,仲有其他hotel有露天風呂付客室溫泉酒店 ,如

湯之川觀光酒店
    http://www.yunokawa-kanko.com/facilities/faci04.html

花bishi
    http://www.hanabishihotel.com/guestroom/index.html

平成館しおさい亭・別館 花月
    http://tohoresort.com/shiosaitei/03.html
    http://tohoresort.com/shiosaitei/hana-03.html

更多北海道露天風呂付客室溫泉酒店資料:
    http://www.kashikiri-onsen.com/hokkaidou/hokkaidou.html

關於滑雪,如果太早積雪唔夠可能真係無雪滑,要去較高的滑雪場,但唔洗擔心,應該有架!我2002年去既時候,早一日去札幌觀光案內所幫我找滑雪場,我果陣去再好近既手稻山滑雪場。
    回頂端
    SimCindy

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 9:31 pm

Ni 寫到:
    Hi,

其實我都book左渚亭,因為貪佢有私人溫泉

SimCindy,

平果d雪褲係邊到買?? 但我多數會買防風防水褲, 知唔知有冇平野買??

Thanks

Ni

雪褲係旺角信和附近d大廈上樓買架!你去到信和附近有人派傳單架!Around $100-200啦!
    回頂端
    SimCindy

發表發表於: Sat Sep 23, 2006 9:39 pm

Little Angel 06Dec 寫到:
    SimCindy,
    我同朱古力cake既行程差不多, 都係想跟團5日係北海道+2日東京(想去disneyland) Embarassed 不過我要1月先可以出發, 想問下:

1) 果時氣溫凍嗎? 需唔需要一d特別既衣物&鞋呀?
    2) 因為想跟團, 你覺得北海道有邊到係必去呢? 我聽人講洞爺湖好靚?
    3) 其實1月份最好邊個時段出發好呢?

thx! Embarassed Very Happy

1) 1月都係around -2 至-10度!衣物抓毛外套加Grotrex風褸、鞋就唔好波鞋真係比較易跌倒,我著Timberland阿朗boot都好易跌倒。

2) 如果第一次去,可以先去札幌、小樽、二世古、登別、函館等地;另外如果係出年2月份去,可以選去札幌、小樽、層雲峽、阿寒湖、網走等地,因為2月份呢d地方有雪祭看。

北海道好多地方都值得去,一次真係去唔哂d地方!

3) 1月份都無乜特別邊個時段出發好,但如果月尾去,有好多地方都有雪祭,好玩d law!又可以去網走住破冰船!
    回頂端