發表主題 回覆文章
kaykay
XXX.XXX.141.154

發表發表於: Tue Oct 24, 2006 1:38 pm

廣告贊助 [隱藏]
我上年跟東x遊去北海道+東京唔錯ar!
以下係我當時既遊記!

第一天(28/12/05)
冇咩好講,因為由早上八點到香港機場,飛到去成田機場,再等轉機去札幌機場...到達已經係晚上八點幾九點,因此札幌機場太大雪,曾經封左十分鐘,所以delay左!!一落機已經落緊雪,但個跑道好乾淨,原來起呢個機場時,已經係地底舖好d equipment,自動溶雪!去到食左個buffet,有鐵板燒,有sushi,有我好鐘意既手動綿花糖tim,唔錯!

第二天(29/12/05)
一早我地就去左小樽運河,呢日係7日內最大雪的,去到見到個鄎蚼p顯示零下6點6度,漫天飛雪,呢個時候,突然諗起你,因為好浪漫.如果honeymoon去北海道,一定要去小樽!因為呢個係我7日旅程之內最喜歡既一個景點!
之後去左水晶音樂城,好靚!(小插曲:我係門口見到蔡瀾帶團)
之後我地一家去左小樽一間好出名既CAFE飲CAFE,點解咁出名?因為飲完之後,你可以咧城扛M,MUMMY揀左隻一城_會奏音樂既杯,我就揀左隻紫色HELLO KITTY杯,呢個亦都係我係日本唯一買既HELLO KITTY野!望著窗外既飄雪,呷一口咖啡!之後去左北一硝子,專買玻璃製品,有d好精緻既鼓油樽,我買左1杯七重天軟雪糕!七重天軟雪糕即係有7層唔同味既雪糕,最特別既地方係零下6點6度既鄎蚺U食呢杯雪糕,可以慢慢食,唔驚溶,可以遂層食,仲越食越硬!
之後到我個午餐啦,我地去左海鮮市場,食左長腳蟹同帶子,一D做左刺生,一D做火鍋,D肉好鮮甜!正!不過好貴...如果得2個人去食,都要用多千幾銀...
之後我地又出發去白之戀人朱古力廠,見到既第一眼令我諗起Charle's chocolate factory,好得意,一入到去見唔到黃卡衙先生,不過就聞到好香好香既朱古力味!入到去見到佢地d QC好嚴格,每5塊有一塊唔要,少少裂痕都唔要,好浪費呀,唔怪之得要5蚊一塊!白之戀人呢個名原來好老土,就係1對父子係到幫佢地既新白朱古力曲奇起名時,一對戀人係雪中依偎(記住唔係依泣),就改左呢個名啦!另外一個吸引我既地方,就係佢D結婚蛋糕好靚呀!!!(今次行到邊都留意有關結婚既野)之後係玩具博物館行左一陣就去左出白之戀人朱古力廠外面影相,好靚!
夜晚去左狸小路買手信,呢到買白之戀人朱古力可以免稅同有九折,我仲買左D綠藻球俾你同你細妹!跟住去左札幌出名既拉麵橫町街,食帶子拉麵,都好味!之後去左BEAMS BOY買左D ACCESSORIES,當然平過香港好多!另外,如果大家有機會去北海道,可以一試導遊小姐推介既森永牛乳布甸,又香又滑,不過好難買,行左十幾間便利店先M到2盒!4粒星推介!
番到酒店見到有網上,100 yen 10分鐘

第三天(30/12/05)
今日一早去左登別伊達時代村,入去睇左場忍者SHOW,最特別既地方係入場時有人俾張白紕你,原來係用黎人地表演完,包住1 YEN或煮5 YEN,掉上台打賞表演者!
下午去左滑雪場食BUFFET,不過由於我地之前滑過雪,對滑雪既興趣都不大,所以下午我地就玩下雪同埋圍行,最特別就係我玩左一個有2層既Merry Around!

夜晚我地去左洞爺湖附近既登別萬世閣食buffet,d生蝦刺身,超好味!!!我食左廿隻都有,我平時好懶,唔肯食蝦,由此可見係幾好味....係呢個時候,我又諗起你啦,因為平時你會幫我搣ga ma...我仲食左好多魚生,肥死我啦!我要減肥先!!!另外,我地一家仲買左2張bingo咭,係人人有獎,9點係酒店玩,第一個中既人係導遊小姐,係咪夾定架? -_-!!

之後去左浸酮u.比起上次係富士山的酮u,呢個一般only!!!浸完酮u立即full左個paper mask,據稱浸完酮u,full mask係最好wo!呢間酒店幾靚同幾大,正式榻榻米!

第四天(31/12/05)
今朝一早去左玩雪上電單車,由於未試過,就算6百幾蚊一個鐘,都要試下啦.感覺幾好玩,係雪上風馳電制既感覺好relax,不過好凍,d手指凍到好痛!
之後去左熊牧場睇熊bear bear,佢地鐘意食apple同biscuit!見到你d apple識請請同轉圈,不過亦都俾我見識到物競天擇,d弱小既熊bear bear成日俾d強壯既bear bear蝦同搶野野,所以就算一樣係五才(5歲),體型都可以差好遠!仲見到有珠火山同昭和新山,昭和新山係有珠火山係昭和年間爆發時所產生的!
下午我地又去食海鮮,雖然d海鮮同第二日比,一定無得比!不過佢地有d調味枌撈飯食好好味,有三文魚味(鮭味),蟹味同washabi味,最後我地都買左蟹味回家諗住撈粥食!哈哈!之後用3小時既車程向南進發--函館!
去到函館既聖誕老人郵局,點知今日係除夕日(即係日本人既大晦日),無開門,我只係拜托導遊小姐下次帶團時幫我寄張postcard俾你啦!呢個郵局特別既地方係每年只會寄一次信.之後去左明治館逛!

最後一站我地坐吊車觀賞函館夜景,真係好靚,唔同香港的五光十色,好似好多玻璃片放係海上,不枉有3大夜景既美名.由於今日係大晦日,所以吊車尾班車係六點,我地又好趕咁坐番吊車下山,不過趕時趕,我又買左導遊小姐介既栗米雪糕食,正!!!大家去到一定要試!4粒星推介,你話有咩辦法唔肥呢?
跟住,我地就去左食鐵板燒,今晚既5粒星推介係神牛扒,4百蚊一塊(B GRADE)(方向遊話公司只係俾買B GRADE,因為A GRADE太肥,唔琝琣aWO),但真係好JUICY,好有肉味同軟得來又有口感!
之後我地去左另一間酮u酒店,浸左個正酮u,再埋d炭洗頭水,唔錯!最衰浸戶外時,冇落雪,唔係個feel仲正!另外,由於係除夕,酒店都有特別活動,踏正十二點有放煙火,有佢地既社長扑sake,之後分俾d客人,仲有一個小木盒,小食同香檳分俾d客人!不過今日真係好累,又飲左d酒,好好訓!

第五天(1/1/06)
今日係日本人既新年,我地一早去左噴泉公園,呢到最特別既地方就係每隔十分鐘,地下既泉水就會噴一次!
之後我地就去函館機場食拉麵,搭飛機去東京既羽田機場!下午3時到達,但由於今日係新年,好多地方都休息,所以我地改左去台場既天幕廣場,今次係第二次去呢個plaza,去到burberry,冇咩野,之後周圍行,最後我買到一條anna sui 毛巾同黑超b鎖匙扣!由於新年關係,好多舖頭都有福袋買,超抵,我都唔執輸,買左個龍貓福袋!另外見到addidas,nike,columbia同north face都有福袋,全部都係6百幾蚊,但已經又有褸,又有褲,又有衫,好抵,不過我個gip已經好飽,同埋要留番d quota係最後一日沖刺,所以都係忍忍手好d!

今晚我地去左食中華料理,我預計一定唔好味啦,點知又幾好味WO!跟住夜晚,當然繼續係池袋行街街!係一間電器舖,竟然見到一個福袋,SONY T1+512 MS +32 MS,竟然2千蚊有找!

第六天(2/1/06)
今日去disneyland因為我去過 Sea所以今次我地去Land.我覺得Land好玩d,不過對於我黎講,一日玩 目西 所有最激既機動遊戲(3個不同的過山車,仲要每次都係排到坐係第一行),到最後一個splash mountain時,我已經開始好憎disneyland啦!最激個個係space mountain,因為我諗住係d小兒科,點知由上車到下車,不停急轉,我個頭不斷撞撞撞!小熊維尼勁多人,我又唔覺好好玩,不過幾得意,有人又好好俾左2張fastpass 俾我地,唔洗排隊.巴斯光年我有2萬幾分!下午由於落雨,巡遊行一架車,好彩夜晚停左雨,d花車全部都有燈,好靚!我諗可能落雨,又玩左d濕身遊戲,今日好凍!

之後今晚去左導遊小姐介紹既松屋食牛肉飯,據稱呢間係當地係好味過吉野家!之後我地就番酒店啦!

第七天(3/1/06)
今日係行程最後既一日,亦都係最大出血既一日,一早我地去皇宮外圍,熱下身先!之後我地向銀座出發,連抱恙既妹妹都精神起來,由於行程太趕,只報告收獲啦!agnes b竟然做sales wo,係香港b仔不嬲都冇sales,所以一去到,我就主攻sales item,買左1個coins bag($3xx),1個鎖匙包俾你($2xx)同1個card holder($2xx)俾自己,仲有1件tee($300)!去到burberry black label買左一個銀包俾你($1000),blue label就買左一個手袋俾自己($1254)

另外買左shseido既proudia粉餅,pn既胭脂,eye shadow同lipstick,全部都有八折,加埋around$300!一枝fancl既cleansing oil同2 packs 雪肌精既旅行包! 另外買左30張導遊小姐推介一隻叫mihawa既paper mask,等我試完再話俾大家知掂唔掂先!

各位,最後總結係,如果你地真係要去日本,我真係強烈recommend大家1月2-3日去東京,因為d福袋真係好抵同埋間間shop都做sales
回頂端
lemonh2o
XXX.XXX.223.179

發表發表於: Wed Oct 25, 2006 9:51 pm

kaykay,

thx for your sharing!!!
我打算12月跟團去呀!
你認為去7日應該唱幾多錢先夠呢?
同埋跟團除左自己shopping買野之外,仲有咩洗費要用架?
回頂端
kaykay

發表發表於: Thu Oct 26, 2006 8:52 am

lemonh2o 寫到:
kaykay,

thx for your sharing!!!
我打算12月跟團去呀!
你認為去7日應該唱幾多錢先夠呢?
同埋跟團除左自己shopping買野之外,仲有咩洗費要用架?

通常用係食,玩同shopping! 呢3樣都係豐儉由人!好似食長腳蟹加2隻帶子,2個人都要千零蚊!買白之戀人做手信,$5塊到,玩雪上電單車,6百幾蚊一個鐘一個人,滑雪啦唔平! 我諗如果一般消費,唔係狂掃burberry blue label, agnes b(基本上冇discount同香港唔係差太多),2個人萬零蚊都ok!
回頂端
angelng62
XXX.XXX.150.75

發表發表於: Wed Nov 01, 2006 12:02 am

I am thinking to join EGL 's tour on 20/12

they have JSH07 and JSB07

Don't know which one is better....any suggestion?

Angel
回頂端
朱古力cake
XXX.XXX.47.201

發表發表於: Wed Nov 01, 2006 9:48 am

angelng62 寫到:
I am thinking to join EGL 's tour on 20/12

Don't know which one is better....any suggestion?

Angel

其實兩個都差唔多, JSB07有得去函館睇夜景, 如果想睇夜景, join JSB07啦.
本來我都打算join JSB07, 不過男友話唔想坐幾個鐘去睇個夜景, 覺得好辛苦.
因為我地覺得EGL去東京個part麻麻(去豐田車館, 太陽城購物), 同埋唔想去登別伊達時代村, 所以我地最後揀左康泰(睇冬日白色燈彩節, 去新宿..), 希望成團啦!
回頂端
kaykay

發表發表於: Wed Nov 01, 2006 10:02 am

朱古力cake 寫到:
angelng62 寫到:

Angel

其實兩個都差唔多, JSB07有得去函館睇夜景, 如果想睇夜景, join JSB07啦.
本來我都打算join JSB07, 不過男友話唔想坐幾個鐘去睇個夜景, 覺得好辛苦.
因為我地覺得EGL去東京個part麻麻(去豐田車館, 太陽城購物), 同埋唔想去登別伊達時代村, 所以我地最後揀左康泰(睇冬日白色燈彩節, 去新宿..), 希望成團啦!

函館睇夜景我覺得係非常非常值得,因為好似係十大夜景之一!!!
登別伊達時代村我就覺得冇咩玩,不過又係影相好靚!
回頂端
未來老婆
XXX.XXX.179.122

發表發表於: Wed Nov 01, 2006 11:26 pm

我都考慮緊跟JSH定JSB呀!????? 定話其他旅行社有更好介紹呢?? 請問康泰去新宿O個個團號係咩呀?? 永安我覺得麻麻..一來團少,同埋D門巿服務我覺得麻麻!

其實我唔想去東京迪士尼呀!?排餐死..又多人,我鍾意HELLO KITTY LAND多D

聽大家咁講, 我諗聖誕後一兩日去, 宜家都差唔多要報名!?

聽大家分享,其實北海道都係一個幾值得去O既度蜜月勝地喎! 我本來考慮去歐洲..但因為聖誕去歐洲比例上好似貴好多呀! Laughing
回頂端
朱古力cake
XXX.XXX.47.201

發表發表於: Thu Nov 02, 2006 10:39 am

未來老婆 寫到:
我都考慮緊跟JSH定JSB呀!????? 定話其他旅行社有更好介紹呢?? 請問康泰去新宿O個個團號係咩呀?? 永安我覺得麻麻..一來團少,同埋D門巿服務我覺得麻麻!

其實我唔想去東京迪士尼呀!?排餐死..又多人,我鍾意HELLO KITTY LAND多D

聽大家咁講, 我諗聖誕後一兩日去, 宜家都差唔多要報名!?

聽大家分享,其實北海道都係一個幾值得去O既度蜜月勝地喎! 我本來考慮去歐洲..但因為聖誕去歐洲比例上好似貴好多呀! Laughing

其實如果講信心, 東瀛係好D, 不過行程我同男友都唔係咁鍾意, so我地覺得無理由行程唔o岩都照join, 相信康泰應該都OK. 永安我見D團就麻麻, 其他就無睇.

你check私人信訊!
回頂端
C&K1210
XXX.XXX.249.101

發表發表於: Thu Nov 02, 2006 4:56 pm

Just join EGL tour JSA07 on 12 Dec at HK$8399. It will be cheaper if you start on 13 Dec (only HK$8199) but I don't have enough holiday ah!

Please also note that this price lasts until 3 Nov, EGL's price revise every week and I compared that it's HK$100 difference for each week, more near more expensive.
回頂端
lemonh2o
XXX.XXX.223.179

發表發表於: Fri Nov 03, 2006 12:13 am

各位姊妹, 我都報左團啦!
JSB07 10/12 出發!
我報名果時就$8099 平 $500 即 $7599
而家又平左! $7999 平 $500 即 $7499
不過呢個價錢只限指定日子出發!
好開心呀! 希望成團啦!

本來我都想報JSH07果子王國果個團架!
不過我報名果時呢個團冇優惠, 同埋冇得去函館!
JSB07就有優惠又有得去函館!
仲有個staff話JSB07 d 溫泉酒店都唔錯架!

KAYKAY, 多謝你既意見呀! 好期待去函館睇夜景呢!
回頂端