發表主題 回覆文章
Prettymy
XXX.XXX.135.219

發表發表於: Tue Oct 16, 2007 9:47 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我啱啱係上個星期四申請左簽証, 即時OK左, 仲係十年添 , 係度同大家分享下, 因為好明白仍未成功申請既朋友的心情。

因為我呢幾個月都係無業, 所以無公司信, 而男友就有, 因為我係陪佢出差加honeymoon。 當時我都煩左好耐, 諗左好多辦法, 後來朋友教用Housewife既身份申請。

因為我要証明我真係去美國honeymoon only, 並無異心, 所以搵將會幫我地証婚既律師加簽左兩份doc(係free既), Notice of intended marriage and Cert of registrar of marriages. 千析唔好以一個single女仔身份去apply, 機會率係非常低既, 雖然話hk人既成功率有90%。 另外我仲準備左一D doc証明自己既經濟能力加埋以前工作既報稅表, 等佢知道我既收入有幾多, 真係唔會咁傻過去同佢做黑市居民。

銀行係可以幫你出一份身家Balance既letter既, 不過要等一個星期先收到, 同埋要成幾百蚊, 咁大家可以考慮下, 出唔出呢封letter, 我就冇勒。

而我律師樓仲教我, 係交表時同未婚夫個份一齊提交, 當時我地一齊交, 所以都係一齊見個官。 而我地都好好彩, 因為遇到個好nice既官, 佢見到我地係去honeymoon猛話好開心, 同埋主動同我地講廣東話, 問左幾句就話ok左。 但有d官就好串, 你地去到就知架勒。

希望大家都可以申請成功。
    回頂端
    Olivia
    XXX.XXX.175.93

發表發表於: Sat Oct 27, 2007 10:21 pm

Prettymy:

我想問下簽証程序,本人唔知點樣手續,我唔明知點先可以同我老公一起見官,我想出年2月去美國,我味去攪簽證,對我有d難,你可唔可以step by step 說給我點去做,本人已結左婚,有樓要供,是想去旅行同探親,請妳教下我

thank you
    回頂端
    達達
    XXX.XXX.58.254

發表發表於: Sun Sep 28, 2008 6:48 pm

丁丁 寫到:
    little_JD 寫到:
    我都簽唔到美國visa

點解呀? 佢有無講咩原因?

美國領事館係唔會解釋唔批嘅理由...

不過可以留意下:

填旅遊簽證申請表時, 儘量唔好寫親友屋企作居留地址, 上網搵間酒店, 寫個地址上去。

簡單而言, 你地要有證據, 證明(1)你地唔會唔走; (2)你地唔會做累工; (3)你地唔係搵老公/老婆!

如果做野個間係大公司, 或者係美國公司, 公司信同入息證明都可以慳返...
    以前有個朋友, 淨係帶左張卡片去申請VISA..搞掂左個10年簽證!!
    回頂端
    時間飛逝
    XXX.XXX.21.177

發表發表於: Wed Oct 22, 2008 5:57 pm

我想問如果跟團去既話係旅行社幫我做簽証定係要自己去做?
    同埋其實佢地要咩資料先批我呢?
    因為我都有D想去美國HONEYMOON.
    回頂端
    芒果布甸
    XXX.XXX.227.3

發表發表於: Fri Oct 24, 2008 11:08 am

時間飛逝 寫到:
    我想問如果跟團去既話係旅行社幫我做簽証定係要自己去做?

如果自己攪,都有可能拎到個10年證;旅行社幫你做,機會就微D囉…
    回頂端
    OYes
    XXX.XXX.185.98

發表發表於: Thu Oct 30, 2008 3:55 pm

$900平讓美國簽証費用!!!!!

我help朋友去左大新銀行交美國簽証費用$1040, 因她行程更改唔需要簽証.

我10月14日交這個費用, 此費用有效期一年.

提示: 申請者要連同大新銀行收據一齊申請. 我簽左有10年(27歲簽未婚), 有問題希望help到你哋啦!!!!! My email: puiyee@live.com
    [/b]
    回頂端
    wtmy
    XXX.XXX.89.25

發表發表於: Thu Feb 19, 2009 4:20 pm

我想問吓各位,我想今年十月去美國,如果現在申請定visa會不會太早,同埋假若佢批出visa係半年,咁係以出發時間計,還是以批出visa的日期計,若以後者計我年尾才出發咪已過期,請大家幫幫忙解決吓我的繁腦....
    回頂端
    pollychow
    XXX.XXX.90.188

發表發表於: Tue May 19, 2009 1:36 am

達達 寫到:
    丁丁 寫到:
    little_JD 寫到:
    我都簽唔到美國visa

點解呀? 佢有無講咩原因?

美國領事館係唔會解釋唔批嘅理由...

不過可以留意下:

填旅遊簽證申請表時, 儘量唔好寫親友屋企作居留地址, 上網搵間酒店, 寫個地址上去。

簡單而言, 你地要有證據, 證明(1)你地唔會唔走; (2)你地唔會做累工; (3)你地唔係搵老公/老婆!

如果做野個間係大公司, 或者係美國公司, 公司信同入息證明都可以慳返...
    以前有個朋友, 淨係帶左張卡片去申請VISA..搞掂左個10年簽證!!

上網搵間酒店, 寫個地址.... <-- 個領事會唔會叫你比個confirmation佢睇咖??
    回頂端
    Bon Bom
    XXX.XXX.64.21

發表發表於: Mon Oct 19, 2009 1:54 pm

wtmy 寫到:
    我想問鵀U位,我想今年十月去美國,如果現在申請定visa會不會太早,同埋假若佢批出visa係半年,咁係以出發時間計,還是以批出visa的日期計,若以後者計我年尾才出發咪已過期,請大家幫幫忙解決鴽琲瑭c腦....

VISA 上面有一個 deadline ,睇一睇安全d喎!
    回頂端
    happy新娘
    XXX.XXX.153.97

發表發表於: Fri Jan 01, 2010 4:21 pm

wtmy 寫到:
    我想問吓各位,我想今年十月去美國,如果現在申請定visa會不會太早,同埋假若佢批出visa係半年,咁係以出發時間計,還是以批出visa的日期計,若以後者計我年尾才出發咪已過期,請大家幫幫忙解決吓我的繁腦....

我聽人講如果做大公司或政府工,或做得多幾年,應該可以批十年架!不過最重要銀行有一定存款lor!
    回頂端