發表主題 回覆文章
丁丁
XXX.XXX.55.38

發表發表於: Fri Apr 20, 2007 12:22 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    Grass G 寫到:
    無論BNO , HKSAR 都要簽証的 , 上次簽証就無要求看存款文件 , 有齊公司信 , 登記及入錢後 , 試試無妨 , 依家很多都簽10年.

公司信的意思是公司請假信之類?
    回頂端
    bose
    XXX.XXX.22.107

發表發表於: Mon Apr 30, 2007 10:46 am

hograce 寫到:
    我係92年移民高峰期去簽美國簽的,一次過成家人簽,當時我爹]媽咪勁驚,因為佢]d 英文係有限公司,結果果日去到見果位移民官識講普通話的,哈~咁就開正佢]果番。終於一take就ok了,仲一次過批了10年俾佢],我就同細佬各半年咋,可能驚我]去鱆G邊唔返香港掛。如事者,我一共去了2兩美國,而家個visa係十年的。

如果唔識講英文又唔識講普通話,咁點算? 係咪唔會有人翻譯ga?
    回頂端
    M.T.
    XXX.XXX.180.71

發表發表於: Wed May 23, 2007 9:36 am

丁丁 寫到:
    Grass G 寫到:
    無論BNO , HKSAR 都要簽証的 , 上次簽証就無要求看存款文件 , 有齊公司信 , 登記及入錢後 , 試試無妨 , 依家很多都簽10年.

公司信的意思是公司請假信之類?

我以前幫老細整過,我見佢o個封唔止有放假日子,仲有講佢月薪幾多,我諗如果方便寫埋呢點好o的。又或者你問番你公司 HR,佢地應該識 Wink

其實講黎講去,佢地都係驚o的旅客無能力負擔o個邊o既洗費(eg 緊急醫療費用),用o左佢政府o既錢,甚至驚人o係佢度賴死唔走咁啦 Rolling Eyes 所以如果你 proof 到你o係 HK 有好大原因要番(有o野做有樓銀行有資產之類),就多數無問題。
    回頂端
    maphil
    XXX.XXX.88.14

發表發表於: Thu May 24, 2007 1:08 pm

ha ha thanks to MT loh, I'm only attracted here becos I saw her familiar name.

I'm an HR. Company letter would state the following for visa application (no straight formula but just normally people include this):

the person has been employed by us since XXX.
    she has applied for leave from XXX to XXX and will resume duty on XXX.
    her annual salary package is HK$xxx
    wish the embassy could help issue her a visa for her vacation purposes.

something like this. hope it helps. I'm sure your HR would know. very common letters.
    回頂端
    未來牛太
    XXX.XXX.235.38

發表發表於: Mon Jul 30, 2007 1:11 pm

我之前申請左美國visa架啦, 不過個passport到期時我就renew左新的, 請問有無人知點將舊passport中的visa轉去新passport到呀, thks
    回頂端
    Herman C
    XXX.XXX.157.9

發表發表於: Wed Aug 01, 2007 1:52 pm

未來牛太 寫到:
    我之前申請左美國visa架啦, 不過個passport到期時我就renew左新的, 請問有無人知點將舊passport中的visa轉去新passport到呀, thks

visa 係無得 transfer 落新 passport 架...
    1. 申請另一個新既 visa
    2. 攞晒兩本 passport 去旅行
    回頂端
    未來牛太
    XXX.XXX.235.38

發表發表於: Thu Aug 02, 2007 11:58 am

Herman C 寫到:
    未來牛太 寫到:

visa 係無得 transfer 落新 passport 架...

哈, 如果攞2本去ok, 我就咁啦, 去攪過新既又浪費左之前d錢錢, 何況我都唔會成日去, thks 你既reply呀 Very Happy
    回頂端
    Herman C
    XXX.XXX.157.9

發表發表於: Thu Aug 02, 2007 12:11 pm

未來牛太 寫到:
    Herman C 寫到:
    未來牛太 寫到:

哈, 如果攞2本去ok, 我就咁啦, 去攪過新既又浪費左之前d錢錢, 何況我都唔會成日去, thks 你既reply呀 Very Happy

唔使客氣... happy honeymoon~~~
    回頂端
    little_JD
    XXX.XXX.186.10

發表發表於: Wed Aug 08, 2007 1:32 pm

我都簽唔到美國visa
    回頂端
    丁丁
    XXX.XXX.55.221

發表發表於: Fri Aug 17, 2007 11:03 am

little_JD 寫到:
    我都簽唔到美國visa

點解呀? 佢有無講咩原因?
    回頂端