發表主題 回覆文章
panda
XXX.XXX.114.188

發表發表於: Thu Aug 24, 2006 7:29 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我打算明年在關島結婚,雙方長老都會出席,請問老人家取簽證會否有麻煩?
    回頂端
    yc520
    XXX.XXX.162.140

發表發表於: Mon Sep 11, 2006 3:02 am

我覺得老人家較容易,知道有人獲了十年簽證。
    回頂端
    M.T.
    XXX.XXX.180.71

發表發表於: Wed Nov 01, 2006 8:18 am

唔會O架應該。通常最難係O的單身"適齡結婚"女仔。我唐家姐幾年前個 application 真係被人 reject o左。O個時佢 22 歲,未結婚。
    回頂端
    Alfphy
    XXX.XXX.88.157

發表發表於: Thu Dec 21, 2006 11:48 am

係啊!老人家容易d……後生女就要先prove有經濟能力,又有穩定工作先有機會。
    回頂端
    小石
    XXX.XXX.232.1

發表發表於: Tue Feb 20, 2007 11:53 pm

結果用BNo就唔駛簽visa.
    回頂端
    丁丁
    XXX.XXX.55.38

發表發表於: Thu Mar 01, 2007 10:08 am

想問下佢地會唔會 check 你銀行有幾錢架? 因為我真係無咩現金在銀行... Embarassed 但係就供緊樓.
    回頂端
    happyliz
    XXX.XXX.147.0

發表發表於: Thu Mar 01, 2007 2:27 pm

丁丁

簽證方面,其實早d簽會好d,因為你要批左你就可以安心安排你既行程。

我自己既經驗,我銀行都無好多錢,而且無工作兩年,去簽果時都驚唔得,見官時佢只係問我過去做咩,同我未婚夫既職業,仲有係邊倒結婚,咁就批左我10年,佢完全無叫我比d文件佢睇,只係問左3條問題。
    係當時我見好多人都批,有個女仔仲好愕然批左,果倒d職員仲話我地好歡迎你地黎美國,所以好多人都話而家係比以前容易批架 Laughing
    回頂端
    Alfphy
    XXX.XXX.93.4

發表發表於: Sun Mar 04, 2007 2:52 pm

小石 寫到:
    結果用BNo就唔駛簽visa.

真的嗎?
    回頂端
    hograce
    XXX.XXX.93.94

發表發表於: Mon Mar 05, 2007 6:41 pm

我自己o既經驗為例,個移民官批簽好講feel的,有人一次就ok;有人連移民官都唔駛見,一交表下晝就有得拎;但係就有人幾去幾次,但有屋有工,都係唔批結果blacklist咗。
    我係92年移民高峰期去簽美國簽的,一次過成家人簽,當時我爹哋媽咪勁驚,因為佢哋d 英文係有限公司,結果果日去到見果位移民官識講普通話的,哈~咁就開正佢哋果番。終於一take就ok了,仲一次過批了10年俾佢哋,我就同細佬各半年咋,可能驚我哋去咗果邊唔返香港掛。如事者,我一共去了2兩美國,而家個visa係十年的。
    d 人話美國人好講信用喎,佢哋又like先踩人,後讚人喎,所以見官時謙虛d 就會ok。我聽人講...個人資產要10萬以上,會比較易簽d的。
    回頂端
    Grass G
    XXX.XXX.251.61

發表發表於: Wed Apr 18, 2007 12:36 pm

無論BNO , HKSAR 都要簽証的 , 上次簽証就無要求看存款文件 , 有齊公司信 , 登記及入錢後 , 試試無妨 , 依家很多都簽10年.
    回頂端