發表主題 回覆文章
Tiu Tiu
XXX.XXX.204.11

發表發表於: Mon Jan 05, 2009 2:12 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    各位jm:

你哋好呀! 我同老公都打算今年五月去歐洲度蜜月, 我哋應該會跟團, 因為大家都好忙, 唔想自己plan, 加上淨係得我老公一個識渣車, 如果自遊行佢會好辛苦, 所以唔考慮啦!

請問各位有無介紹, 我知鐵行, 翠明同勝景遊好似長線團唔錯, 唔知邊間比較好? 仲有, 請問有無啲團係淨係去兩三個國家呢? 因為實在唔想十四去八個國家咁趕!唔該晒 Very Happy
    回頂端
    芒果布甸
    XXX.XXX.227.3

發表發表於: Mon Jan 05, 2009 2:36 pm

Tiu Tiu 寫到:
    各位jm:

你哋好呀! 我同老公都打算今年五月去歐洲度蜜月, 我哋應該會跟團, 因為大家都好忙, 唔想自己plan, 加上淨係得我老公一個識渣車, 如果自遊行佢會好辛苦, 所以唔考慮啦!

請問各位有無介紹, 我知鐵行, 翠明同勝景遊好似長線團唔錯, 唔知邊間比較好? 仲有, 請問有無啲團係淨係去兩三個國家呢? 因為實在唔想十四去八個國家咁趕!唔該晒 Very Happy

如果專業D,可以睇睇Jetour或者勝景遊,佢地都有辦兩三個國家0既團,不過團費就肯定貴D。

如果要平D,或者都可以睇下永安或者東瀛遊,尤其是東瀛遊,佢地最近D團費做得比較低,自由活動時間(eg. 巴黎)比較多。

另外據我所知,康泰應該無辦兩三個國家0既團…
    回頂端
    Tiu Tiu

發表發表於: Mon Jan 05, 2009 4:28 pm

芒果布甸 寫到:
    Tiu Tiu 寫到:
    各位jm:

如果專業D,可以睇睇Jetour或者勝景遊,佢地都有辦兩三個國家0既團,不過團費就肯定貴D。

如果要平D,或者都可以睇下永安或者東瀛遊,尤其是東瀛遊,佢地最近D團費做得比較低,自由活動時間(eg. 巴黎)比較多。

多謝你呀! 我哋五月頭去, 唔知應該幾時問團呢? 我同老公打算三月到去問, 會唔會太遲? 但我哋最驚淡季去旅行唔成團, 到時攞咗假又去唔成, 就真係唔知點算好...如果參加啲12至14日團, 大約要幾多錢? 仲有, 五月歐洲天氣適唔適合去旅行?
    回頂端
    芒果布甸

發表發表於: Mon Jan 05, 2009 7:29 pm

Tiu Tiu 寫到:
    芒果布甸 寫到:
    Tiu Tiu 寫到:
    各位jm:

多謝你呀! 我哋五月頭去, 唔知應該幾時問團呢? 我同老公打算三月到去問, 會唔會太遲? 但我哋最驚淡季去旅行唔成團, 到時攞咗假又去唔成, 就真係唔知點算好...如果參加啲12至14日團, 大約要幾多錢? 仲有, 五月歐洲天氣適唔適合去旅行?

二月底三月初去問其實差唔多,可以有早報名優惠;如果太早去問,價錢可能都仲未有。

一般平價團費你預一千蚊一日左右,稅、燃油附加費、保險同埋小費另計。如果你join東瀛遊兼幫襯佢買保險,可以免手續費轉團一次。即係話,一旦你個團唔成,旅行社即會assign你去另外一個已經成左0既團;若果呢個新團未能配合你原定0既假期,你仍然可以利用所買保險之條款三個月之內自己再轉團一次(免手續費)。

五月去應該OK,接近夏天,不致於好似冬天咁日短夜長…
    回頂端
    Tiu Tiu

發表發表於: Tue Jan 06, 2009 8:57 am

芒果布甸:

多謝你的有用建議呀! 你自己有無試過跟團去歐洲?
    回頂端
    芒果布甸

發表發表於: Tue Jan 06, 2009 9:50 am

Tiu Tiu 寫到:
    芒果布甸:

多謝你的有用建議呀! 你自己有無試過跟團去歐洲?

Well,二十幾年前我曾經join過Jade Tour去西歐,只係Jade Tour已經結業。

前年聖誕我亦join過Jetour去東歐,so far so good啦…
    回頂端
    jessis
    XXX.XXX.66.9

發表發表於: Wed Jan 07, 2009 2:58 pm

其實跟永安去歐洲好唔好呢, 因為勝景得10天成團, 但無得去比利時同荷蘭, 永安就有, 仲已經成咗團添, 所以都唔知跟永安定勝景好?
    回頂端
    MoFai
    XXX.XXX.98.102

發表發表於: Thu Jan 08, 2009 10:35 am

Hi Jessis,

我11月尾啱啱跟完勝景遊10天團去honeymoon, 我之前都好似你咁唔知跟永安定勝景好, 但後來發覺都係跟勝景, 因直航去羅馬好好多, 個團24人左右, 都幾好, 仲有呀 D 團友同個領隊都好好架, 同D團友而家仲有出黎玩, 真係好開心!!
    回頂端
    jessis
    XXX.XXX.65.247

發表發表於: Thu Jan 08, 2009 10:59 am

MoFai 寫到:
    Hi Jessis,

我11月尾啱啱跟完勝景遊10天團去honeymoon, 我之前都好似你咁唔知跟永安定勝景好, 但後來發覺都係跟勝景, 因直航去羅馬好好多, 個團24人左右, 都幾好, 仲有呀 D 團友同個領隊都好好架, 同D團友而家仲有出黎玩, 真係好開心!!

thanks MoFai, 但我又想去埋比利時同荷蘭, 因為難得去, 想去多幾個地方, 去完睇吓鍾意邊到先深入再去過, 最衰勝景去埋比利時同荷蘭個團未成團, 所以都仲未決定到跟永安定勝景好 Sad .
    回頂端
    芒果布甸
    XXX.XXX.106.87

發表發表於: Thu Jan 08, 2009 10:51 pm

jessis 寫到:
    MoFai 寫到:
    Hi Jessis,

thanks MoFai, 但我又想去埋比利時同荷蘭, 因為難得去, 想去多幾個地方, 去完睇吓鍾意邊到先深入再去過, 最衰勝景去埋比利時同荷蘭個團未成團, 所以都仲未決定到跟永安定勝景好 Sad .

地方如果一次過去得太多,會辛苦D,亦會好趕…
    回頂端