發表主題 回覆文章
車厘子
XXX.XXX.19.35

發表發表於: Mon Aug 28, 2006 10:06 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    France

我都siufat 一樣都係join 左永安o既!

我o個個領隊又係帶左十幾年歐洲線喇!

歐洲線旅行團o既名牌當然係鐵行啦, 同時價錢方面亦都比較貴, 因為好多地方都已經包左入場費及導遊費! 導遊費唔同領隊, 因為o係歐洲國家要o係館內充當解說o既角色就必須領取當地o既牌照, 價錢唔平o架! Shocked

去羅浮宮, 如果個團唔包就真係需要Eur40都唔出奇! 因為入場費+導遊費+車費, 仲要比少少個領隊賺, 所以真係差唔多喇! Mad

我去o個日就好少少, 係星期日, 原先係shopping, 不過sunday 好多都close 唔做生意, 所以我o地就上午去左羅浮宮, 都行左半日, 比SIUFAT 多少少時間! 裡面全部都係珍藏品, 不過好多我o地都唔識欣賞! Razz
    回頂端
    車厘子

發表發表於: Mon Aug 28, 2006 10:17 am

FrancesKwok 寫到:
    SIUFAT 寫到:
    至於羅浮宮,我地果朝係星期一去,得1個鐘多d咋

之後lunch後比時間自由活動去返巴黎shopping

去完法國就落比利時,講真跟團唔似自由行咁free Rolling Eyes

但趕得黎咩都睇到下,算對自己有交代law Laughing

我bf又唔敢自由行 Confused
    羅浮宮係咪好大?1hr咁少....
    同埋係咪成日都坐車呀?由一個國家去另一個國家喎,咪要坐好耐?
    你去幾多國呀

hehe, 容我搭訕, 羅浮宮真係好大, 真係行一日都行唔完, 所以揀來睇, 跟團呢, 導遊就會帶你睇d 最具代表性o既作品, eg Monalisa 的微笑, 維納斯像...etc

一個國家去一個國家要睇去邊度啦, 都真係要坐幾耐o架, 以hour 計囉! 不過市內又好多時都塞車, 又係坐車!
    回頂端
    SIUFAT
    XXX.XXX.84.244

發表發表於: Mon Aug 28, 2006 4:46 pm

我bf又唔敢自由行 Confused
    羅浮宮係咪好大?1hr咁少....
    同埋係咪成日都坐車呀?由一個國家去另一個國家喎,咪要坐好耐?
    你去幾多國呀

我同車厘子一樣,join同一個團,不過佢出發先 Laughing

個團搭cathy direct fight(意大利)羅馬=>比薩=>威尼斯
    瑞士=>法國(2日)=>比利時=>荷蘭=>再搭euro star落英國

最辛苦係由瑞士=>法國,真係坐左成7個幾鐘車,不過中途停左一次食飯.一次休息站
    回頂端
    車厘子

發表發表於: Mon Aug 28, 2006 5:46 pm

SIUFAT 寫到:

我同車厘子一樣,join同一個團,不過佢出發先 Laughing

個團搭cathy direct fight(意大利)羅馬=>比薩=>威尼斯
    瑞士=>法國(2日)=>比利時=>荷蘭=>再搭euro star落英國

最辛苦係由瑞士=>法國,真係坐左成7個幾鐘車,不過中途停左一次食飯.一次休息站

仲有去埋梵蒂岡呀!
    回頂端
    SIUFAT

發表發表於: Mon Aug 28, 2006 8:26 pm

車厘子 寫到:
    SIUFAT 寫到:

仲有去埋梵蒂岡呀!

haha~~開心到打漏左........
    梵蒂岡仲要係第一站 Laughing 熱爆
    回頂端
    SIUFAT

發表發表於: Mon Aug 28, 2006 9:44 pm

以下係梵蒂岡/羅馬少少景點~

DSCF0030.JPG  Filesize: 241.97 KB  瀏覽次數: 6716 次
    按這裡可在新視窗開啟原圖
     圖片描述: 沒有提供
    DSCF0029.JPG  Filesize: 253.95 KB  瀏覽次數: 6716 次
    DSCF0017.JPG  Filesize: 242.73 KB  瀏覽次數: 6716 次
    回頂端
    FrancesKwok
    XXX.XXX.13.194

發表發表於: Tue Aug 29, 2006 12:24 am

SIUFAT,車厘子
    你地去咁多國既~係咪去左9日呀?
    我聽過羅浮宮放出黎俾人睇個d都係複製品喎~不過我都係好想睇
    佢地會講解d咩架?講中文架?
    我睇自由行d書話可以借d機聽講解架喎~

d景真係好靚,好想快d有得去 Embarassed
    回頂端
    車厘子
    XXX.XXX.61.20

發表發表於: Tue Aug 29, 2006 12:40 am

SIUFAT,車厘子

Frances

我o地參加o個個係11天o既行程, 9日o個d (通常鐵行) 只去到法國, 唔落比利時, 荷蘭&英國!

我都唔care o個d 係唔係複製品囉, 我都唔識分啦! 去到就當睇真野囉!
    羅浮宮內, 我o地個導遊會provide 埋head set 比我o地聽佢講野, 當然佢講o既野係廣東話啦! 我知係有得租機o架, 梵爾賽宮都有得租o架! Very Happy
    回頂端
    FrancesKwok
    XXX.XXX.225.77

發表發表於: Wed Aug 30, 2006 1:01 am

車厘子 寫到:
    SIUFAT,車厘子

Frances

我o地參加o個個係11天o既行程, 9日o個d (通常鐵行) 只去到法國, 唔落比利時, 荷蘭&英國!

我都唔care o個d 係唔係複製品囉, 我都唔識分啦! 去到就當睇真野囉!
    羅浮宮內, 我o地個導遊會provide 埋head set 比我o地聽佢講野, 當然佢講o既野係廣東話啦! 我知係有得租機o架, 梵爾賽宮都有得租o架! Very Happy

咁有head set,個導遊都唔駛點講囉?
    回頂端
    SIUFAT
    XXX.XXX.227.130

發表發表於: Wed Aug 30, 2006 11:43 am

咁有head set,個導遊都唔駛點講囉?

yup~~永安個導遊唔會lead你,係向羅浮宮考左牌個guide講

得好少華人考到,而一定係講廣東話 Wink
    回頂端