發表主題 回覆文章
留言板管理員
XXX.XXX.185.133

發表發表於: Mon Aug 14, 2006 8:30 pm

廣告贊助 [隱藏]
中國人大體是含蓄和內斂的,不太喜歡也不太善於用語言來表達愛。
然而,成長中所經歷過的生離死別,令我慢慢地學會了「愛要說出口」!
我的愛情信仰:就是把每天看待成生命中的最後一天,世事無常,我絕對不要自己有後悔或遺憾的機會。
愛,便要說出口!給他聽見,給他看見,給他嗅到,連肌膚也感受得到!

我要他知道:
感謝老天爺把他放進我的生命,讓我不知不覺的陷入幸福之中。
感謝愛情,感謝生活,感謝生命中一切因他而起的幸福。
感謝他。

至於您們,又有沒有說話要讓他知道呢?

KI WANN
Editor

留言板管理員 在 Tue Oct 31, 2006 10:58 am 作了第 1 次修改
回頂端
miltammy
XXX.XXX.122.55

發表發表於: Mon Aug 14, 2006 11:25 pm

我同佢成日都要分開兩地...................
所以很多時候都send一個短訊給他,跟他說一聲"我很愛你呀"
回頂端
牛精仔
XXX.XXX.188.137

發表發表於: Tue Aug 15, 2006 12:26 pm

只要待在他身邊,愛是不需說出口的。
回頂端
麥兜豬
XXX.XXX.197.198

發表發表於: Tue Aug 15, 2006 4:06 pm

好似西人咁,講"我愛你"好平常啫;當然啦,係真情抑或係假意呢?呢樣野係另一回事…

我又係間唔中同老婆分隔兩地0既,講"我愛你"就少D,講"我掛住你"就多D…

我咁0既情況唔講點得呢!如果唔係,夫妻感情點樣維繫呢?
回頂端
~Dream~
XXX.XXX.165.78

發表發表於: Tue Aug 15, 2006 10:01 pm

唔知呢...我對我老公雖然時好時壞
但其實老公...我好愛你o架
只係因為有時你令我太嬲..
我先咁對你咋...
好希望可以同你一生一世
老左都一齊行街街坐公園..
Razz
回頂端
dEsireE
XXX.XXX.83.50

發表發表於: Tue Aug 15, 2006 10:24 pm

平日好少同佢講"我愛你", 始終有d難為情, 或者講"I Love You"會好dd啦.
其實我好想佢知道, 我真係好愛佢, 亦都好多謝佢一路都對我好好, 每日放工回來都主動做家務(因為我好懶惰 Embarassed ), 佢本身有鼻敏感, 但都願意與貓同一屋簷下(因為我好鍾意貓), 我唔多識煮野食, 而且也煮得唔多好食(自己知自己事), 但佢每次都對我的作品讚不絕口, 真係令我好感動啊! Embarassed
回頂端
R.E.
XXX.XXX.177.101

發表發表於: Tue Aug 15, 2006 10:29 pm

對我黎講, 愛當然要說出口啦~

基於社會o既趨勢, 好多人對於自己鍾意o既人都唔會講「我愛你」, 但係我就覺得愛一個人係需要講, 即使大家互相愛慕, 都要講出黎!

因為我地o既言語其實好有力量, 當你講左出黎, 更能讓對方感受到你的愛, 讓你地o既感情更加深, 而且可以化解一D小磨擦~

下次當你同你的伴侶產生小磨擦o既時候, 試下深呼吸冷靜下來, 然後說一句:我愛你, 我相信事情會變得不一樣 !

各位, 我鼓勵你地, 下次當你見到你o既伴侶o既時候, 嘗試下輕輕地說一句 : 我愛你~
回頂端
crazycat
XXX.XXX.225.148

發表發表於: Wed Aug 16, 2006 10:51 am

我本身係一個好願意表達既人,平時除左表達我既不滿之外,亦都會表達我對佢既欣賞,需要同愛慕!我會俾佢知道我係點樣諗,因為溝通係好緊要,關係才不會有疏離感,始終人每天在變,自己如是,其他人如是!

但佢就剛相反,有咩就收收埋埋!雖然都會講我知佢愛我同掛住我,唔!但係,我更在乎既係佢既心情同感受!無論係開心同唔開心咯!
回頂端
janny
XXX.XXX.241.140

發表發表於: Wed Aug 16, 2006 12:03 pm

“我愛你”就像鹽,煮餸時洒上適量的鹽,帶出餸菜味道;配合一個輕吻“咀咀、面面、額頭、小頸”就像醬油、調味品,增添你喜愛口味。 但不能過多,否則只有膩而吃不消的感覺。
回頂端
gemini_n
XXX.XXX.19.95

發表發表於: Sat Aug 19, 2006 4:28 pm

"我愛你"可能係比例上會少d講,但係"掛住你"的次數就會多d,甚至乎更多時會用行動來表示,例如:抱抱、好似貓仔咁"luen"佢等......... Laughing Laughing Laughing
回頂端