發表主題 回覆文章
San_L
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Mon Dec 06, 2010 4:21 pm

廣告贊助 [隱藏]
Facebook人人愛上,流行程度同有手提電話嘅人差唔多,即係話一人有一個account,甚至多過一個account! (比起N年前黎瑞恩「一人有一個夢想」更流行!!!!!) Shocked

Facebook最大好處,就係可以share動態,又可以一次過知道晒朋友間嘅近況,仲可以搵返「失散」多年嘅朋友。甚至有好多準新人,為慳錢、為方便,直接喺Facebook share 結婚邀請卡,「一次過」通知晒所有朋友出席觀禮。不過你又知唔知,玩得Facebook太多,會玩到離婚?

講緊嘅唔係因為你玩Facebook搞到冇時間陪另一半,而係你過去、現在嘅情史、拍拖相,甚至您靜雞雞同你個ex、ex-ex、ex-exex對話,或者同陌生人對話,都會成為離婚嘅導火線。

聽落去好似好離奇,或者你會問﹕「有邊個咁低b 會放自己以前d相上去呀? 有都喺add新男友之前delete晒啦!」「可以用private message ,唔一定要寫喺wall!」不過,喺美國就真係有個調查發現,有兩成離婚個案係源於Facebook,其中有一個結左20年婚嘅男人認為,Facebook摧毀左佢20年婚姻,因為佢發現佢太太竟然同前度再「撻著」,又同陌生人調情。

有美國律師認為,Facebook會令人將自己的私生活置於公開境地,另一半如果同你不和,就會想盡辦法搜集你Facebook上所有「證據」,以作為打官司憑證。不過亦都有婚姻顧問認為,離婚唔能夠怪罪Facebook,兩個人離婚是因為中間已經冇「愛」,而Facebbok只係一個藉口讓大家分開。

計我話,如果你揀得而家呢個對象做你人生嘅另一半,基本上佢所有優點、缺點你都要包容,就算你同呢個人結婚之前識幾多個男/女朋友都好,我覺得都應該坦坦白白,你揀得佢,唔係想有朝一日拋棄佢,係想同佢一生一世。所以坦誠好重要,我情願佢知道我過去,好過我唔講,有一日佢自己發現,心入面有條刺咁仲衰....大家又點睇呢???
回頂端
彤彤irel
XXX.XXX.235.72

發表發表於: Tue Dec 07, 2010 10:45 am

引言回覆:
如果你揀得而家呢個對象做你人生嘅另一半,基本上佢所有優點、缺點你都要包容,就算你同呢個人結婚之前識幾多個男/女朋友都好,我覺得都應該坦坦白白,你揀得佢,唔係想有朝一日拋棄佢,係想同佢一生一世

agree,但系如果佢婚後同陌生人stranger調情o既話,咁就絕對唔掂囉
回頂端
好煩惱的人
XXX.XXX.242.243

發表發表於: Wed Dec 15, 2010 10:45 am

超唔開心, 結婚應該係開心的, 我想大部分參加了海洋公園保育婚禮的新人, 呢几日都會好唔開心, 因為現在我們要賠錢, 今次真係好無奈, 係司儀叫我們上木馬影相的, 到最後我們的婚紗沾上了機油, 全部要賠錢, 沒想到一個值得紀念的日子, 變成一個令人不快的紀念日子, 我決定從今以後不會再去海洋公園了 Twisted Evil
回頂端
李希俐
XXX.XXX.130.27

發表發表於: Tue Apr 26, 2016 2:10 pm

Facebook害慘幾多好好男女阿~ Laughing
回頂端
albertyipyip
XXX.XXX.10.248

發表發表於: Thu Aug 16, 2018 2:50 pm

其實本來就唔應該將自己ge私生活放上網
回頂端
shareeeee
XXX.XXX.10.247

發表發表於: Mon Mar 04, 2019 3:10 pm

facebook啲人成日將兩公婆D野擺出來講 其實好傷感情囉
回頂端
特師奶
XXX.XXX.10.247

發表發表於: Thu Apr 08, 2021 5:29 pm

其實我就覺得一段關係要坦誠嘅 講真呀 有幾多個ex 以前拍拖嘅經歷 應該一早share哂俾對方知啦
同埋擺哂所有野上FB又係危險嘅 宜家網絡世界咁危險 唔會將所有野放哂上網啦 好似我咁會用managed private network
mpls vpn mpls vpn services sd wan network Cool
起碼上網安全啲先囉 Laughing
其實諗諗下裝埋IaaS cloud services & enterprise cloud computing 仲安全! Cool Surprised
回頂端