發表主題 回覆文章
terryujia
XXX.XXX.10.248

發表發表於: Tue Jul 25, 2017 11:51 am

廣告贊助 [隱藏]
最近籌備緊同女朋友求婚..去買求婚戒指既時候先發現原來鑽石咁多學問...
上網問過,Sales又問過...好多謝個個答過我問題既人..
綜合左幾方面既資料,希望可以幫到大家!

1. 顏色(成色)

圖片取自於a-luxe, 個人睇左咁多間鋪,最終決定左去a-luxe買,Sales係最詳細解釋既一間,個人認為H以下既就最好唔好買啦,寧願細粒小小買番隻成色好D既,因為I以下已經有明顯既黃色存在!係女仔收到一粒黃到咁既鑽石,都唔會接受你既求婚啦!

2. 3EX NONE/螢光

成日睇到3EX,到底係咩黎??其實係黎自GIA證書既切工指標,包括「拋光度、對稱性、切磨」,達到呢三個excellent呢級數就係3EX啦,3EX既鑽石會比VG石閃好多,所以3EX既石係必須既!

而平時見到好似有層油既鑽即係代表佢係有螢光反應,但如果你選擇既鑽石成色無咁靚既話(eg. G以下既成色),相反有螢光反應係會顯得白D!

3. 戒台 四爪/六爪
簡單黎講,大ct就四爪,細ct就六爪,我自己果款1.01ct既就揀左四爪啦!

4. 品牌參考
我個人睇左好幾間細鋪,其實大行同細鋪各有各好,小弟比小小意見大家

- 周大福
比一般市價貴一至兩成, 款色亦有限但勝在有保證,售後服務亦唔錯,不過如果好著重價錢,就真係唔建議揀佢啦...

- A-LUXE
尖沙咀地鋪樓上鋪價錢,都係GIA鑽,價錢同同樣level既PN Ns Luxury差唔多,我最後揀左佢,因為佢相比上面提兩間,試過哂戒環係最硬淨果間,真心推薦!

sdg45w46.jpg  Filesize: 128.62 KB  瀏覽次數: 1618 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 沒有提供
q5f640q65.jpg  Filesize: 247.12 KB  瀏覽次數: 1618 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 沒有提供
回頂端
tinyanyan
XXX.XXX.10.247

發表發表於: Wed Jul 26, 2017 5:05 pm

超實用!
回頂端
siuyan1031

發表發表於: Thu Jul 27, 2017 12:03 pm

多謝分享
回頂端
Lisa&Lee

發表發表於: Fri Jul 28, 2017 11:26 am

唔講唔知原來螢光反應都有好處!
回頂端
ahkwan32

發表發表於: Mon Jul 31, 2017 10:39 am

我仲諗緊四爪定六爪好..四爪大體D但我只係0.68ct
回頂端
terryujia

發表發表於: Thu Aug 03, 2017 11:44 am

ahkwan32 寫到:
我仲諗緊四爪定六爪好..四爪大體D但我只係0.68ct

咁好似六爪好d wor0.68ct
回頂端
小小幸福人

發表發表於: Thu Aug 03, 2017 5:49 pm

我老公買比我果對都係A-LUXE買架
回頂端
蓝面容

發表發表於: Wed Aug 09, 2017 11:34 am

我果對都係haha…
回頂端
terryujia

發表發表於: Thu Aug 10, 2017 12:29 pm

小小幸福人 寫到:
我老公買比我果對都係A-LUXE買架

係,我都係見評價幾好先去,我本身一開始係睇PN先,因為多分店,但D款真係麻麻地
回頂端