發表主題 回覆文章
紫_薇
XXX.XXX.234.12

發表發表於: Thu Jan 22, 2015 7:41 pm

廣告贊助 [隱藏]
之前睇過骨科專科醫生王嘉暉的BLOG講過灰甲.

http://member.healthyd.com/space.php?uid=111&do=blog&id=46360

灰甲的正確學名為甲癬(Onychomycosis),患者的指甲會變厚及呈現灰色,因而得名。這是一個常見的疾病,估計全港患者達五十萬人。灰甲的成因是指甲受到真菌的感染,它們會入侵甲床,於指甲底部不斷滋生蔓延。由於香港腳也是由真菌導致,特別在潮濕溫暖的腳部肆虐,所以這兩病有著密切的關係,很多時會同時出現。
灰甲一般影響腳指甲居多,但其實手指甲也可受到感染。常常赤腳在泳池、更衣室等潮濕地方、光顧不乾淨的修甲或足部按摩店、年老、免疫力較差的人士都是患上此症的高危一族。
灰甲初期的病徵是指甲變得混濁,顏色由透明變成白色或灰色,表面失去光澤而變得暗啞。情況轉變至後期時,指甲會變厚及變形、容易破碎、甚至乎會變成碎屑、發出異味。嚴重的時候還會整片指甲剝落。此外在穿鞋走路時時,變厚或變了型的指甲可能會引起擠壓疼痛。所以灰甲不但是有礙觀瞻,還可能會影響日常生活,所以不容忽視,必須及早醫治。
很多灰甲的病人以為病情會自然痊癒而採取拖字訣。這是會令甲床的真菌不斷滋生,最後令到病情惡化及令所需的治療程序加長。

治療灰甲主要為藥物治療,而當中又分為外塗藥水及口服藥兩種。醫生會因應不同的嚴重程度及病人的體質狀況去給予不同的治療方案。

在外塗藥水方面,一般是含有Ciclopirox的甲油。在用藥之前應盡量剪去被感染的灰甲。之後用指甲銼把甲板銼薄,方便藥水滲透,然後才塗上殺菌的指甲油。這種治療一般要用上三個月到六個月的時間。其後健康的指甲才會生長但速度很慢,大概每月2mm。所以在治療最初的數星期看不到指甲明顯的改善也不用灰心。

口服藥方面一般是用來對付情況比較嚴重的灰甲,一般也是要服用數個月以上。不過這些口服藥其中一個可能出現的副作用是影響肝臟功能。所以患有慢性乙型肝炎或其他肝病的病人必須經過醫生的詳細檢查才決定是否可用口服藥。

正所謂預防勝於治療,避免真菌的感染,總比數個月的治療好得多。所以應保持腳部乾爽,需要時可用止汗劑及穿着吸汗的棉質襪。鞋履應盡量透氣。在泳池或公眾浴室應穿上自備的拖鞋及避免赤腳直接接觸濕滑的地面。若不幸患上灰甲應盡快看醫生,當病情還是初期可減低治療需要的時間及提高治癒的成功率。

愛老婆的男人 寫到:
題外一問, 其實灰甲係點架? 有咩徵狀?

同埋點預防唔會咁易傳染到比屋企人?
[/url]
回頂端
露斯
XXX.XXX.253.74

發表發表於: Mon Jan 26, 2015 10:55 am

alicelee 寫到:
我覺得用灰甲藥水好麻煩, 我爸爸都有灰甲, 我見佢之前都有買藥水搽, 但成日話怕麻煩, 又要磨甲又要成日記住幾時有無搽到, 成日唔記得, 而家見佢都已經無再用

都係, 每搽一次, 都要好大工程, 所以我屋企人轉左用恢甲清, 佢一支筆咁, 好方便, 唔駛磨甲.
回頂端
alicelee
XXX.XXX.4.177

發表發表於: Thu Mar 05, 2015 11:53 am

露斯 寫到:

都係, 每搽一次, 都要好大工程, 所以我屋企人轉左用恢甲清, 佢一支筆咁, 好方便, 唔駛磨甲.

未用過恢甲清, 係點用法既? 可以唔洗磨甲? 快見效嗎?
回頂端
winniechch
XXX.XXX.79.22

發表發表於: Wed Mar 11, 2015 12:19 pm

恢甲清藥水好似有兩隻,我都想知邊隻好d,想買比屋企人用
回頂端
krislee
XXX.XXX.194.175

發表發表於: Thu Apr 02, 2015 12:21 pm

YinB 寫到:

請問你朋友用緊邊隻灰甲藥水?

我幫你問左,原來佢試過幾隻灰甲藥水, 佢話基本上幾隻都有效果, 用左明顯睇到有改善, 其中兩隻牌子, 比較多人用, 一隻塗液既要磨平甲面先用得, 會有少少麻煩, 唔洗日日用, 但有時會唔記得搽, 另一隻有款筆型, 直接搽, 可以話係方便D, 但就要日日用
回頂端
krislee
XXX.XXX.194.175

發表發表於: Thu Apr 02, 2015 12:24 pm

winniechch 寫到:
恢甲清藥水好似有兩隻,我都想知邊隻好d,想買比屋企人用

恢甲清好似就係筆型設計個隻, 個款似螢光筆, 直接搽係甲上面, 方便過用塗液
回頂端
墮天使
XXX.XXX.180.226

發表發表於: Wed Apr 15, 2015 1:22 am

hippochai 寫到:
我個FRIEND之前去比人GEL甲, 點知拆甲後出現白點, 又痕痕地, 好似中左灰甲咁, 其實GEL甲係咪真係咁易中招, 中左係咪唔斷尾?

其實灰甲真係好多人有, 而且仲年輕化.
之前我睇過單新聞全香港都有超過70萬人有灰甲問題.
即係每7個人就有1個人感染灰甲.
同埋治療灰甲時間都幾長, 而且亦會好易返發.
如果你懷疑有灰甲就要快D去睇醫生,
方法主要都係食藥或打針, 或者查外用灰甲藥水.
回頂端
墮天使

發表發表於: Wed Apr 15, 2015 1:31 am

krislee 寫到:
我都未試過整Gel腳甲,淨係試過整手, 不過其實都好危險,如果整得唔好破壞左指甲既保護層,就好容易會染到灰甲,特別是腳, 手都話會成日洗手, 我身邊有朋友就係返大陸整甲,惹到灰甲返黎,之後再搽好耐藥水先好返

我都係結婚個時先去整過Gel手腳甲, 之後都無整了.
請開灰甲呢個問題, 其實都困擾左我好耐, 真係好麻煩.
我都係早幾年前係大陸做腳底按摩時做埋修腳甲腳皮而感染到.
初時都無理到, 淨係覺得D腳甲顏色唔靚開始變黃,
以為係成日查腳甲油導致, 之後無查腳油好耐都係咁.
而且D腳甲開始變灰同有少少變厚, 仲有少少異味,
個陣先知道自己感染左灰甲, 都查左好耐先好返, 差唔多一年半時間.
回頂端
墮天使

發表發表於: Wed Apr 15, 2015 1:36 am

愛老婆的男人 寫到:
我唔知自己係唔係都有灰甲, 指甲到有D白點,

係唔係買支灰甲藥水查就可以好返? 買邊隻好?

你隻指甲之前有無整傷過?
D白點明顯嗎? 有無其他灰甲徵狀?
如有, 就要快D去睇醫生/用藥.

你可以睇下有無以下徵狀: (上網search)
1. 趾甲變形,外觀「異常」,甲面暗淡無光;
2. 呈灰褐色、 暗黃色,並帶有少許白斑;
3. 趾甲變厚,難以修剪;
4. 甲面出現薄片或容易脆裂;
5. 甚至發出異味及出現疼痛
回頂端
墮天使

發表發表於: Wed Apr 15, 2015 1:40 am

露斯 寫到:
alicelee 寫到:
我覺得用灰甲藥水好麻煩, 我爸爸都有灰甲, 我見佢之前都有買藥水搽, 但成日話怕麻煩, 又要磨甲又要成日記住幾時有無搽到, 成日唔記得, 而家見佢都已經無再用

我之前都用過個2隻灰甲藥水都要先銼甲,
初時都會有恆心乖乖咁每個星期做, 之後開始懶同覺得麻煩,
多數都係趁剪甲時銼平D灰甲, 有時一個月有時二個月.
所以我都想試下恢甲清呢隻.
回頂端