發表主題 回覆文章
San_L
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Mon Nov 07, 2011 3:28 pm

廣告贊助 [隱藏]
香港人個個都咁繁忙,雙方家長真係分分鐘要等到仔女結婚,至有機會坐埋一齊,飲啖茶,食個飽。

仔女結婚,坐埋一齊梗係會傾禮金。之但係大家平日冇咩見面,一見面就講錢,仲要萬萬聲,都難怪有D準新人父母傾禮金唔係傾得好開心。禮金講得太多,又驚俾人話你獅子開大口;講得太少,又好似個女好唔矜貴,求求其其嫁出去咁;又唔知對方父母個價係幾多,男朋友仔可以出到幾多....萬一傾唔啱,又擔心將來婆媳之間有條刺.....

究竟要點樣傾,先至夠大方得體唔失禮﹖大家諗住點樣傾﹖或者分享下你有過傾禮金的經驗,俾位準新人參考下!
回頂端
紫欣
XXX.XXX.200.72

發表發表於: Sun Apr 15, 2012 4:40 pm

我男友近來都好擔心這問題。問我,我媽媽要多少禮金,我都不知道如何回答他的問題。
回頂端
doudoulala
XXX.XXX.166.65

發表發表於: Wed Oct 24, 2012 2:51 pm

Cool Cool Cool
回頂端
suyi^^
XXX.XXX.27.240

發表發表於: Sat Dec 15, 2012 4:36 pm

我都煩梗呀><'''
回頂端
sharonyeahyeah620
XXX.XXX.143.139

發表發表於: Thu Feb 21, 2013 5:32 pm

我地淨係講左有幾多圍酒席俾佢,但一講到禮金真係唔知點開口!
回頂端
魔力小妹
XXX.XXX.117.178

發表發表於: Thu Mar 07, 2013 9:19 pm

来学习一下
回頂端
lovecats
XXX.XXX.71.209

發表發表於: Thu May 02, 2013 5:29 pm

我啱啱結o左婚冇幾耐,分享下我的做法,希望有幫助啦~
當時我預先同我BF傾好一個合理的數目,我再返屋企單獨同我老媽子傾~ 銀碼的最後3至4個位,改為 999.9,"阿媽,尼個數長長久久好意頭呀" 媽媽聽到開心,收都收得順D 啦~

另外就係唔好問阿媽: "你想收幾多禮金?" 咁會俾好大空間佢自由發揮~ 我會同佢講: "禮金方面,數目係$XXXXX" 再睇佢反應,佢唔收貨就再adjust 銀碼,或者再說服佢。

傾好o左之後,再私下話俾BF 知~ 到過大禮的時候,阿媽收到已知的款額,咁就OK 喇~ 一切都私下回家討論, 唔好當面攤出尼講~

我唔支持雙方家長出尼飲茶的時候講錢,實在係太太太尷尬了 Embarassed
回頂端
小凝*
XXX.XXX.104.166

發表發表於: Fri Aug 30, 2013 3:13 pm

呢個問題真系幾值得探討
回頂端
兔仔拉比
XXX.XXX.238.193

發表發表於: Thu Feb 27, 2014 2:52 pm

lovecats 寫到:
我啱啱結o左婚冇幾耐,分享下我的做法,希望有幫助啦~
當時我預先同我BF傾好一個合理的數目,我再返屋企單獨同我老媽子傾~ 銀碼的最後3至4個位,改為 999.9,"阿媽,尼個數長長久久好意頭呀" 媽媽聽到開心,收都收得順D 啦~

另外就係唔好問阿媽: "你想收幾多禮金?" 咁會俾好大空間佢自由發揮~ 我會同佢講: "禮金方面,數目係$XXXXX" 再睇佢反應,佢唔收貨就再adjust 銀碼,或者再說服佢。

傾好o左之後,再私下話俾BF 知~ 到過大禮的時候,阿媽收到已知的款額,咁就OK 喇~ 一切都私下回家討論, 唔好當面攤出尼講~

我唔支持雙方家長出尼飲茶的時候講錢,實在係太太太尷尬了 Embarassed

之但係,如果飲飲下茶,外母問奶奶:"係BOR,先前講好左係$XXXXX,你真係OK GA?"
咁咪死
回頂端
Man Man BB
XXX.XXX.143.168

發表發表於: Tue Mar 18, 2014 3:25 pm

有冇指引係要大約幾錢架???
回頂端