發表主題 回覆文章
shekicheung
XXX.XXX.237.214

發表發表於: Wed Sep 18, 2013 4:30 pm

廣告贊助 [隱藏]
咁多位sister, 我剛9月頭順利完成婚禮, 尋日開始返工, 但真係提唔起心情做野, 好想好想同人分享, 但又怕煩到朋友, 好似無地方俾我講咁, 諗起討論區見到好多完婚既新人都會分享下佢地既經驗, 不如就上來分享下, 講晒我心裡面想講既野出來, 應該會舒服d ^^

酒店 70分
ok啦, 不過不失, 鍾意個場好型格, 整體服務好唔好要問番d賓客先知, 但有個賓客同我講, 佢果枱d侍應做到黑面, 未食完就收左佢d野, 好唔好意思, 另外, march in前播我海外prewedding片段時, 按了repeat, 播多成分鐘先有人按停, 好醜怪 , 但食物好食, 算係咁啦

婚紗晚裝 50分
呢個又係令我好唔滿意的, 不過都算係我大意, 無check 清楚, 頭紗同婚紗唔同色, 婚紗又俾小左蓋住我後面果塊用來遮住我d肉果塊板, 好彩我化妝師識執生, 同我用其他同色既野頂住, 否則我都唔知點進場

律師 0分
我係請律司來會場註冊的, 打俾佢好多次都唔聽, 擔心到我同老公都唔知點, 好驚好驚好驚, 驚得我喊左出來, 不過真係好彩我化妝師安慰我, 同我講曾經都有新娘子試過, 叫我唔好擔心, 所有野都照去, 照原定時間進場開頭紗同交換婚介, 只係欠簽紙果part, 過後先再補簽同追究吧, 叫我只要冷靜同配合佢就可以, 加上我有牧師在場, 無人會理我註左冊未, 只有屋企人先會知, 化妝師跟手就同我出去同司儀, 和酒店d經理夾, 再通知埋兩位主婚人, 即係我同我先生既爸爸, 令我好放心冷靜下來, 做番個靚靚新娘子進場, 無佢我都唔知點算

攝影 70分
早上都ok的, 問題在於下午, 4:00pm到酒店, 安排好所有野後, 要求化妝師同我換番褂出去補敬茶俾其他親友, 4:45pm打俾攝影師話要530pm先返, 話公司規定休息時間, 因我6pm就要註冊, 530pm要準備換衫, 唔知點算之下, 化妝師聽到, 化妝師就擔當埋攝影師 (因為佢都係用單反, 而佢又識影相) , 佢只要求我同酒店講開番光d台上燈就可以, 佢仲識得教我地點坐, 伴娘點企, 點樣攞茶杯, 點樣俾禮金禮物來影相, 前兩日佢俾番晒d相我, 我非常滿意, 同攝影師影既都無分別, 感激

花球 100分
上網搵到既, 一開就睇到我嘩嘩嘩聲, 未曾見過咁特別咁有創意既花球, 簡值仲靚過AXXX B, 同好幾間出名既花店, 但價錢又經濟過佢地喎, 而且因為係個化妝師介紹, 所以佢仲免費送埋同襯埋好特別既頭花襯番我每一個造型, 唔講咁多, 下面我會post相, 有d係我當日的, 有d係我想同大家分享, o係佢webpage copy出來俾大家, 自己睇吧

化妝 爆分
其實我試左5次妝, 終於俾我搵到佢....呢個萬能化妝師, 完全了解我既性格, 好似我肚裡面條蟲咁, 我睇佢除了化妝經驗豐富之外, 應該人生經驗都唔小, 試妝時同我傾陣計就知道我係咩栍格, 知道我係要d咩同想行咩路線既人, 因為我唔係可愛, 想行自然高貴路線, 但其他之前試妝既化妝師, 一尾set到個頭show 佢地功夫有幾多有幾勁, 但就一d都唔了解客人想要d咩同咩性格囉 !!!

而呢個化妝師, 除左以上幫左我咁多之外, 因為佢實在太快手, 佢仲同我著埋衫, 鞋, 首飾等等等等等等, 通通都同我做埋, 只係叫我伴娘幫我點金器數目就可以, 跟本唔洗幫佢手, 我伴娘同我講, 佢仲左好多次姊妹, 係佢見到最好既化妝師, 我之前做姊妹, 好多化妝師成日點番我d姊妹做野之餘, 又成日sale我地第日結婚一定要幫襯番佢, 我覺得好既係唔駛sale 人的, 人地睇到你服務好, 唔叫都會自動搵你, 就好似我呢個化妝師咁, 相信我一世都欠佢, 好窩心咁記住佢 !!!

總結: 請一個化妝師, 其實真係好重要, 除了夾到自己, 經驗同人生經驗同好評都好重要, 因為無人會知道當日會有咩突發事會發生, 要搵個識得執生, 又肯同你執生既化妝師, 真係好難, 俾我有幸搵到, 真係好難得, 大家加油呀 !!!
打完出來, 舒服晒 ................ ^^

1231697_10202104910726354_1047800930_n.jpg  Filesize: 64.38 KB  瀏覽次數: 13263 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 沒有提供
535716_497624133647636_1907089435_n.jpg  Filesize: 60.56 KB  瀏覽次數: 13263 次
回頂端
shekicheung
XXX.XXX.237.214

發表發表於: Wed Sep 18, 2013 4:31 pm

...

1186096_515633478513368_479875566_n.jpg  Filesize: 96.08 KB  瀏覽次數: 13259 次
1186066_513712982038751_1355350050_n.jpg  Filesize: 21.62 KB  瀏覽次數: 13259 次
1176260_514488125294570_1712490068_n.jpg  Filesize: 46.63 KB  瀏覽次數: 13259 次
回頂端
Stephenie622
XXX.XXX.74.12

發表發表於: Mon Sep 23, 2013 12:23 am

could u send me the lawyer name ?? let me black list and tell me friends
回頂端
carecare
XXX.XXX.72.37

發表發表於: Mon Sep 30, 2013 11:48 pm

可pm我化裝師資料嗎?thx
回頂端
Christine_stephen
XXX.XXX.81.99

發表發表於: Tue Oct 01, 2013 5:21 pm

可pm我化妝師資料嗎?thanks!
回頂端
林達鼻
XXX.XXX.29.71

發表發表於: Tue Oct 22, 2013 1:32 pm

啲花球好靚!!
回頂端
samsamfung
XXX.XXX.99.162

發表發表於: Wed Oct 23, 2013 9:57 pm

可pm花球資料 to fungsiusan@hotmail.com
回頂端
XXX.XXX.82.213

發表發表於: Thu Oct 24, 2013 12:48 am

plz pm me the bad lawyer

stephenie622@hotmail.com.hk
回頂端
XXX.XXX.82.213

發表發表於: Thu Oct 24, 2013 12:50 am

could u send me the MUA ?
stephenie622@hotmail.com.hk

thx
回頂端
Joy.C
XXX.XXX.246.198

發表發表於: Thu Oct 24, 2013 3:34 pm

could you please me the info. about the MUA?
joycc918@hotmail.com

thank you very much!
回頂端