發表主題 回覆文章
Gone
XXX.XXX.163.135

發表發表於: Wed Mar 02, 2011 12:44 am

廣告贊助 [隱藏]
我聽過一個最感人既求婚故事(真人真事)
男主角包下IFC既戲院,安排好所有親朋好友到戲院作觀眾,再相約好女朋友去睇戲,女朋友當然唔知道依個安排,當在戲院收到介指一刻一定超感動呢
回頂端
積夫
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Tue Mar 08, 2011 4:14 pm

要女朋友講一句「我願意」其實不難, 只不過求婚最難得的不是說出一句說話, 而是背後希望對方開心, 過得幸福的原意。

好似我個朋友仔 BEN, 佢的故事真係要分享一下。拍左拖3 年的他因為女朋友有左BB, 佢相當驚喜之餘, 唔想比女方有因為有左先結婚的感覺,專登揾左一隊專業的攝影隊, 拍一段彷似三個月前己開始的記錄片,當中加插很多生活細節, SNAP SHOT 相, 表明其實係佢有左之前己經想求婚, 只不過因為記錄片未完成, 所以一直未出口。

BEN 再將這片段放落IPAD, 先放呢段生活實錄求婚片,再加上一張bb 合成照, 將佢同女朋友的樣合成做bb相, 再補一句 「多謝你達成我的願望,為我生一個bb, 幫我建立一個幸福家庭,嫁比我!」

女方沒有說我願意, 只是哭著點頭。
回頂端
clover524316
XXX.XXX.58.18

發表發表於: Sat Apr 02, 2011 8:35 pm

過去的日子,我來不及參與;但希望今日以後,您願意與我一同識譜出愛的日記。
回頂端
menskit
XXX.XXX.209.76

發表發表於: Tue Apr 19, 2011 2:00 pm

事件發生於16/3/2011,我男朋友生日當天!

今日係我男朋友生日(16/3) 唸住同佢食飯,不過唸唸下都係唔好,因我估佢的同事會同佢慶祝。到左2:00我打俾佢,點知佢冇同同事食,仲要話買野番公司食,我心唸,點解買野番公司食都唔約我食LUNCH?
放工後JOIN了男朋友同佢家人一起食DINNER,加埋我有十三人同男朋友慶祝生日!不知點解佢地同平時不同,不明白點解食野食得咁快!食食下時佢表哥話請我男朋友去睇戲,問埋我地去不去,結果只有D後生仔女去,而D大人就話要回家,叫我地不好玩咁夜!
因睇戲時間是9:50,見有時間就去睇下野,佢地睇到過曬時先入去戲院(原來係突登架!),我地6個後生仔女坐最後排,因果間戲院得10幾個位咋(太古果間),好啦我就選了近門口的第二個位,我男友突然話同我掉位,叫我坐近門口個位,我心唸(點解咁怪,平日佢一定不會叫我坐路口的,不過你今日生日,我就讓下你啦!)...睇睇下男友突然話去TOILET(其實走去安排緊)之後番來又睇左陣,佢又話:死啦有D唔舒服,要去去TOILET, 我當時都有D擔心,等左一段時間後SEND SMS俾佢,點知又收不到,lee 個時間我就唸住出去找佢,點知就在這刻,畫面突然黑了,仲見到dvd,我心唸,嘩,點解有故障架,但觀眾冇反應?再睇多陣後畫面就出現段片,原來段片係我男朋友整架,入面好多我地的片段,我一路睇一路喊。原來平日佢成日都咁夜訓係為左整野俾我(因我成日問佢究竟你在家做咩架,點解成日都不訓!)而果樣野是一隻rabbit 來的,由冇到有,仲要自己買D石一粒粒貼上公仔上,連公仔都係自己整!(lee隻公仔本來是一舊土,佢放左椅子下好幾年了,一路覺得佢不知整咩,原來佢突登不打緊不打緊咁,使我不好注意到!)...當片段去到尾聲時佢自己在片中彈琴,之後在門口位唱住為你鍾情隻歌入來!我實在好感動,最驚訝是前面的觀眾原來是頭先一齊慶祝的人,加埋幾知意想不到的朋友,佢地仲全程拍片!
我男友唱完歌後就送上99支玫瑰同介子,在大家見證下向我求婚,我實在地感動得不能出聲,俾不到反應。

PS。我曾經講過,求婚求得不好,我不會嫁的!當晚我應承了^^
回頂端
salem_hei
XXX.XXX.209.41

發表發表於: Sat Apr 23, 2011 11:12 am

沒有鮮花,沒有跪地,因為求婚的時候,我男朋友係岩岩接受完換腎手術,仲訓緊係醫院張病床上面~
佢只係好簡單咁講左一段說話:"係麻醉前仲有意識個一刻,我諗起既係你,希望可以係我有生之年,可以照顧返你...你願意嫁俾一個長期病患者嗎?"
就係咁,我答應了~
回頂端
sai1106
XXX.XXX.10.197

發表發表於: Sun Apr 24, 2011 10:01 pm

我說,您不用求婚了。
他說,我不會做那些浪漫求婚的。
一天炎熱的街上...
他突然說︰
「我們結婚吧!」
我回應說︰
「好。我們結婚吧!」
自然的行動、自然的回應、自然的真情流露、自然的感動在我倆間迴轉!
回頂端
Ch&Er
XXX.XXX.86.212

發表發表於: Sat Apr 30, 2011 8:35 am

2010年剛倒數完畢,踏入2011之際,
當煙火還是璀璨,
尖沙咀海洋中心平台
一間高級餐廳內,
一個單純的男生,拿著Samsung Galaxy Tab,
播放自己製作的一段Flash短片,
讓身邊的女生驚嘆不已!
她一撳......
原來係他向她求婚的宣言!

他拿著108朵紅色玫瑰花,跪在地上,情深的宣告:嫁給我吧!
她害羞了,但帶著期待的心,說:我願意!
他將訂婚鑽戒帶在她手上,
就這樣,一對準新人,就在2011年1月1日,踏入新歲之際,誕生了。

這個「他」,其實就是我!
回頂端
1314trust
XXX.XXX.34.228

發表發表於: Thu May 19, 2011 10:15 am

我觉得就一句就得!只要系诚恳噶!
就一句!你愿意做我的新娘吗?
回頂端
jayming
XXX.XXX.157.18

發表發表於: Fri May 27, 2011 12:58 am

我男友沒有什麼特別的求婚語句,但我巳答應和他結婚了
在六年前開始,他為了表示他要給我信心,每個月他只拿了一千元的早餐和搭車錢(他的工作是餐飲業),其如的工資全給我,他要給我信心,日後的生活他絶對不用我受苦,如是這六年,他冇間斷給我全份工資,放棄晒自己的娛樂,是要給我絶對的安全感.他的朋友問他晤怕這女人會攞走晒你全部的錢嗎?他說我願意讓她做任何嘢,使問一固女人冇怨冇悔同我一起十五年,無論她想和我結婚還是拿走所有錢跟別的男人,我都願意,我聽了,我知道我沒有選擇錯,我答應了他.
回頂端
Janette0826
XXX.XXX.117.14

發表發表於: Thu Aug 11, 2011 6:48 pm

我們一起了半年,便決定結婚了!
因為我們從一起那天開始,從沒有吵鬧過。他對我百般遷就,照顧得體貼入微。
就在某一天,我們在街上閒逛,走到鑽飾店門口,他問我:你喜歡哪些款式?我說:簡簡單單就好。他說:我們進去看看吧!我說:為什麼?他說:就送你一份禮物呀!左挑挑右揀揀,我們便買了一顆很少而且很簡單的鑽石。
回到家裡,他突然拿出戒指說:雖然我們一起不久,但是我已經認定了你是我那一位。我不是富翁,沒有大量的金錢去買你一隻豪華的戒指,但是我答應你我一定會把我能夠做到的都會為你做到最好。你會嫁給我這個窮光蛋嗎?
此時,我已經淚流滿面了,想起與他一起的日子。他是家裡的經濟主柱,既要照顧父母,又要供弟妹讀書。從第一份工只要五千大元,便要繳交四千元的家用,每一個月都將大部分收入運用在家裡,自己每個月都幾乎入不敷支。這樣的生活,已經八年了!
我是真的不介意,因為這世上已經幾乎沒有這樣負責任的男人了。物質生活多富裕也好,也比不上如此愛我,愛家的人男人好。
回頂端