發表主題 回覆文章
tskso
XXX.XXX.245.168

發表發表於: Sun Dec 12, 2010 7:17 am

廣告贊助 [隱藏]
(11月6日落單,至今仍未有高級職員交代!距離婚期尚有7日)
我出呢篇文章並不是想PN生意大跌(如果吾係應該在婚展前POST出來),我只是沒有途徑了結呢件事,因PN公司處理此事太冇誠意,可來談得上個「優」字呢?
(也多謝銅鑼灣分店阿Joe和阿Wing,一直作為我和PN既橋樑,即係夾係中間,I-Square果邊就真係…)

Invoice No. 4665X

事原,婚禮上的安排,由二月婚展到現在,酒樓、租衫、攝影、酒店、過大禮…一切都順順利利,唯獨是買介子出問題,幾個月來一直睇咗好多間介子尊門店,左睇右睇,PN妳哋公司點解可以令我哋咁失望,終於可以在本年11月6日(婚展期間)在銅鑼灣分店落單,雖則距離婚期只有1個月零14日,但店員阿Joe和公司商討可以在12月15日取貨,並全新訂做一對(男:17圈半、女:8......圈半,連刻字,兩隻預鬆半圈,之後一個月可免費改)服務吾錯,加上優質商户,最後落單訂購(l-Square取貨)

12月2日收到電話介子有得攞,真快!(初時又話1個月做,1個月刻字)電話中也沒有提及對介子有問題,第二天(3號星期5)去 I-Square,店員沒有特別提及,男装冇做錯Size,女裝…當我gf一試話好鬆,店員Emmy即時話係造大咗,係9圈(本身訂8圈半),Emmy解釋見我們婚期近(12月20日)及單上標明可改大小,見議我們可先拿去証婚,之後才回來改Size,又解釋不夠時間造過等等……跟著,我表明不肯收貨,但保持中度語氣了解現時什麼可以做,gf亦詢問咁快起貨,呢對係咪新造架?看似店員吾肯定,冇理由訂清楚又交對 :
(1)吾啱用、
(2) 又吾知是否新造和
(3) 第日一定要改嘅婚介來結婚,

我也提出要保留退款的權利(雖然對我哋冇乜用,仲要去找過間!)Emmy和令一位店員Connie商討,Connie過來第一句就話不能退錢、最多只可換其他東西,我當然冇理她,雖然gf曾經提出過先改到8圈半,之後PN雖重新造過隻,但其實都不能接受,最後走了等佢哋同公司商量再答覆…當然佢哋嘅答覆都係同上一樣,冇分別!

於是,我要去找回銅鑼灣分店亞Joe幫手跟進,才知道亞Joe不太知道事情,也隨即跟公司了解,但即日回覆也是一堆不可能、吾夠時間等,跟之前差不多,因對婚介仍在l-Square,阿Joe提議跟番件事(因他也知我哋不太滿意I-Square果邊),但竟然都要我哋等3天到銅鑼灣再試隻9圈(多麼慢D安排),也令我覺得PN呢間所謂主銷婚介嘅大公司(仲有優質商號嘅牌掛住),一點都沒有替顧客想辦法,原本造8圈半是聽阿Joe建議預鬆半號,吾啱最多都係改一次,點知而家收到9圈,究竟仲先吾先改到8圈半去註冊,吾啱再改,無啦啦改咁多次…

我也似乎相......信呢間公司對我哋已經不太理會/無能為力,但我仍繼續想一些讓步方案出來去研究,最後,我提議再遲三天取,即12月18日(BD前兩天),要求貴公司在13天趕造一隻新的8號半俾我,就算趕不到刻名也可以,結婚後再回來刻過,這我們也能保持到註冊用的和日後長帶的是同一隻,而且吾啱大小也只需改一次,於是阿Joe再幫我向PN反映,當晚等了一回,阿Joe覆我有新突破,竟然在婚展批貨內找到隻8圈半,問我介吾介意(我仲可以介意咩!),明明有隻介子但要我等到18號才取,話保安問題,要11號婚展完後等4/5才有,亦保証是全新及不會去會展,當時我哋也一下子接受,因似乎是最好的方案,但其實都吾係我們要的…証婚時帶一隻刻字一隻冇刻字…
最後,我再向阿Joe要求既然有隻介子,可否提早取,至低限度令我哋覺得PN有對我們做D嘢,而吾係一味叫我們跟從佢哋去做(但是係PN錯在先喎,都咁!)話過兩日有消息覆我…

兩日後,仍未收到電話,我也重新整理事件,自從造錯Size事件發生後,根本PN一直都沒有誠意幫我們趕造我哋訂下的貨品,只是等我們放棄、讓步,又或者咁啱有隻就問我哋要吾要,吾要就趕吾切,仲要用埋我哋讓步果3日,等到18號才取,跟公司規則,介子仍然是冇刻字…
再找亞Joe反映及表達自己開始有D嬲和考慮公開事件,於是亞Joe再和經理傾吓…竟然!回覆令我大笑一聲,跟住我講—聲「攪錯!」同我講話可以10號取隻8圈半…仲要刻埋名…(之前5日,PN方面所講,我因吾想gf/家人/朋友太吾開心所作出的讓步和客氣的用詞…一一變成癈話)原來PN一直有能力用會展(婚展)短時間內改俾我哋,但佢哋冇咁做,要我哋等,要我幫佢哋諗…一直也沒有經理級代表來聯絡交代,太失望!

也令我感到要求PN送番D嘢俾我哋,向銅鑼灣員工亞Wing提出(亞Joe在婚展)PN雖然是買婚介的大公司,但亦都係做錯事,不負責的公司,竟然送對熊仔叫做表心意,其實我再俾PN簡單D解決事件,我再開出....求其送多樣什麼都好,只要比起跟一般婚展客人不一樣的待遇就可,但再一次回覆:NO!

Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
回頂端
fungfu
XXX.XXX.192.6

發表發表於: Wed Dec 15, 2010 1:33 am

pn?新世紀個間?
回頂端
DH7
XXX.XXX.11.242

發表發表於: Fri Apr 08, 2011 1:44 pm

我想問下件事最後搞成點呀?
回頂端