發表主題 回覆文章
Yanie
XXX.XXX.214.162

發表發表於: Wed Nov 10, 2010 10:10 am

廣告贊助 [隱藏]
Hello
我係2012年結婚架, 交流下丫
我的blog: http://hk.myblog.yahoo.com/chan.yanie
^^
回頂端
健康
XXX.XXX.96.230

發表發表於: Wed Nov 10, 2010 1:37 pm

諗住下年年尾結婚, 搵下資料先, 唔駛咁急BOOK Very Happy
回頂端
Ching & Hin
XXX.XXX.57.112

發表發表於: Wed Nov 10, 2010 2:27 pm

Car 寫到:
我有d朋友預2年幾籌備架,好恐怖@@
我下年11月27日結婚,不過今年10月先開始籌備,
依家都book好酒席、pre-wedding( 一輯12月影、一輯3月去台灣masalili影)、mua、婚禮攝影、場地佈置、連結婚介指都買好啦~

所以各位jm放心呀~ 最緊要book酒席ja~
如果價錢接受到中位價,其他好快就搞掂ga~

不過我就覺得去婚紗展之前,一定要上網搵下資料先,因為我自己覺得婚紗展d野係有優惠,不過好多計落都差唔多架ja~

加油加油^^

咁妳全部野係咪都係婚紗展book架?
"一定要上網搵下資料先" 咁去邊個網搵呀?
回頂端
Car
XXX.XXX.166.245

發表發表於: Wed Nov 10, 2010 8:59 pm

Ching & Hin 寫到:
Car 寫到:
我有d朋友預2年幾籌備架,好恐怖@@
我下年11月27日結婚,不過今年10月先開始籌備,
依家都book好酒席、pre-wedding( 一輯12月影、一輯3月去台灣masalili影)、mua、婚禮攝影、場地佈置、連結婚介指都買好啦~

所以各位jm放心呀~ 最緊要book酒席ja~
如果價錢接受到中位價,其他好快就搞掂ga~

不過我就覺得去婚紗展之前,一定要上網搵下資料先,因為我自己覺得婚紗展d野係有優惠,不過好多計落都差唔多架ja~

加油加油^^

咁妳全部野係咪都係婚紗展book架?
"一定要上網搵下資料先" 咁去邊個網搵呀?

No ar~ only 婚禮攝影 booked from 婚紗展 ja~
你睇下呢d資料對你有無用~~~

我d朋友建議先book pre-wedding(你都booked la)、再book化妝、當日攝影、decoration....其他就可以慢一步先book都得~
因為化妝、當日攝影、decoration呢3項,一比人hold左日期就無啦~

以下係婚禮當日攝影o既list總匯~

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ViZZmT2ZEQNsqUhE6vtgf1RHW7epQiHBEBE-/ar...

以下係化妝師 o既list

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ViZZmT2ZEQNsqUhE6vtgf1RHW7epQiHBEBE-/ar...

Decoration~

我 book左 Sans Deco , 我用$5000既package,再加3 pairs 燈柱、升降機入口區佈置等~ total $6XXX~

Mobile: (852) 9826-1116
Blog:

Photo Album:

MSN: vipcookie@hotmail.com & sansdeco@hotmail.com

另外,
101 forest 都好靚,design grand d , 但同一個plan 要$8500或以上;

sweet wedding decoration (金都商場內) design都ok,cutie d~
有個$5888既package都ok, 基本野有齊哂~
但我唔鐘意package以外既野,乜都要加好多錢~

Fun wedding and gift 最平,比我book 個間仲平$1000,但backdrop design一般~

verona_wedding 呢間都幾好架~ 價錢都ok ga(不過我個期full左)

希望幫到你啦^^
回頂端
Lovely Yuki
XXX.XXX.127.57

發表發表於: Thu Nov 11, 2010 5:26 pm

so many sisters....... Razz
回頂端
笨伯
XXX.XXX.24.82

發表發表於: Thu Dec 16, 2010 1:13 am

Sze Wong 寫到:
姊妹你哋可以試吓我朋友自己開既舖頭「嫁妝Trousseau、 9308 2799 Natalie、尖沙咀漆咸道87-105號百利商業中心2樓69號鋪」,化妝師好有心機,個妝又靚,我鍾意自然既妝,雖然佢化得有d誇張,不過我接受到&非常滿意。
我都成日比身邊d人話我洗唔洗咁早,不過佢哋都唔會明白我哋準新娘既心情,身邊既另一半又唔著緊,又唔知依家d人樣樣都要最好唔鍾意執人二攤,所以搞到樣樣都係自己big day1年前就已經full晒。
其實如果已經決定結婚最先要book既係,酒席、化妝,其次係pre-wedding、當日攝影,而其他可以遲少少先book,例如衫,因為如果依家book定出年其實仲有成年時間,會有機會返新貨(我決定衫個間舖既sales話我知),我都好驚hold唔到靚既衫,不過因為間舖新開,佢哋一路都返緊新貨,所以sales叫我唔好咁早睇住,雖然大家識,不過因為租衫係可以轉款,佢驚我咁早睇定遲d冇得再轉,所以租衫可以慢慢睇

我定左18 Dec 2011 (雖然仲有一年時間....)

我都搞掂(依自己的次序) 以下事項:
酒席
婚紗相
婚禮攝影錄影
MUA
租衫

以我的性格,比較喜歡睇多d,早d訂實d野,令到自己個心定d。

明白大家都有煩惱!

大家努力吧!
回頂端
健康
XXX.XXX.150.86

發表發表於: Sun Dec 19, 2010 9:50 pm

以我的性格喜歡睇多d慢慢揀,唔急因為特登擇平曰!
回頂端
樹梨
XXX.XXX.200.128

發表發表於: Mon Dec 20, 2010 10:09 pm

健康 寫到:
以我的性格喜歡睇多d慢慢揀,唔急因為特登擇平曰!

平日..我都係~~~
不過都唔可以太老定~~~
特別係租衫~~
事關前後一日都唔可以租比人架~~~
回頂端
Sor Gu
XXX.XXX.248.42

發表發表於: Tue Dec 21, 2010 8:44 am

我都係2012年頭既準新娘, 不過我只係book咗3月影pre-wedding(婚紗展), 婚宴就會過完聖誕節book, 不過我未來奶奶搵咗個師父擇既日子唔係咁特别(所以唔可以喺11年11月11日結婚), 應該唔會咁快full啩! 其實都有少少驚驚哋, 因為嗰日係星期六.
各位姊妹真係要快d book婚宴喇, 尤其係11年尾同12年頭呀,因為我已經擇日子了, 我估d人既好日都係咁上下啩! (我估)
一齊加油呀!
回頂端
大吉大利
XXX.XXX.184.11

發表發表於: Wed Dec 22, 2010 11:19 am

各位jm放心, 我今年1月中先bk酒席, 11月尾就完成婚禮了...時間充裕得很...

首先要做好 1. 訂場地, 2. 預訂影結婚相日子(最少9個月前要做), 3.預訂心水婚禮當日攝影套餐 (好的要快手) 4. 試化妝+預約心水化妝師, 5. 婚紗晚裝要親眼睇過先訂(不宜太早, 婚紗會比人著舊) 6.姊妹裙(最遲婚前3個月度身造) 7.印帖(3個月前), 8.買物資+小禮物(深圳荀崗批發價, 多選擇), 9. 訂旅遊巴(半個月前, 如要訂心水花車就要更早)

記得一開始就要做"開支預算表"記錄所有婚禮大小支出, 否則好易超支!!!
回頂端