發表主題 回覆文章
juju==嗶
XXX.XXX.136.4

發表發表於: Thu Feb 04, 2010 10:30 am

廣告贊助 [隱藏]
恭喜~ 你揀咩教堂啊?
回頂端
素姖
XXX.XXX.7.4

發表發表於: Fri Feb 05, 2010 10:55 am

日期:3月21日
地點:pigpig 之家 (荃灣海濱)
時間: 比2個option 大家揀下
1. tea to dinner
2. tea

可以去0既姊妹
1. 比比
2. pigpig
3. 小sin 子 (tea)
4. yee
5. 小寶
6. fourcats (tea / tea + dinner 都得^^)
7. j.why
8. hoiling
9. 素姖

我去到2月9日先返得落黎, 但年初九又要上返去啦~~~ 陰公呀! 不過好似話年初九之後可以轉酒店, 希望個間會更好!
回頂端
four cats
XXX.XXX.252.142

發表發表於: Fri Feb 05, 2010 4:59 pm

嘩!!!suki,咁你咪成日同老公分隔兩地囉...成日都要返大陸做野,辛苦你喇!!!要下星期先返嚟香港,咁仲要唔要返工呀?年初九又要返過上去,咁要做到幾時先唔使長駐係上面呀....無論如何,加油呀!!!願天父賜一個舒適安樂的休息地方俾你^^
回頂端
素姖
XXX.XXX.41.82

發表發表於: Fri Feb 05, 2010 10:05 pm

four cats 寫到:
嘩!!!suki,咁你咪成日同老公分隔兩地囉...成日都要返大陸做野,辛苦你喇!!!要下星期先返嚟香港,咁仲要唔要返工呀?年初九又要返過上去,咁要做到幾時先唔使長駐係上面呀....無論如何,加油呀!!!願天父賜一個舒適安樂的休息地方俾你^^

4貓, 我真係keep 住同老公分隔2地呢~~~~ 呢隻job, 真唔敢諗幾時先唔洗返大陸啦....

多謝你地呀, 同你地呻下, 個人都會好dd
回頂端
快樂的小寶
XXX.XXX.50.179

發表發表於: Mon Feb 08, 2010 7:46 pm

suki你真的很叻, 和老公分隔兩地,工作又辛苦
我和老公同一屋, 但他永遠苦幹至兩三點, 每天感覺都像分開, 為了此相處, 我們真的吵架許多次, 現在聽你的情況, 真的很慚愧呢

four cats簡直是很有心機,能煮東西給老公吃, 我連煎蛋都不懂呢
回頂端
素姖
XXX.XXX.39.169

發表發表於: Mon Feb 08, 2010 9:04 pm

快樂的小寶 寫到:
suki你真的很叻, 和老公分隔兩地,工作又辛苦
我和老公同一屋, 但他永遠苦幹至兩三點, 每天感覺都像分開, 為了此相處, 我們真的吵架許多次, 現在聽你的情況, 真的很慚愧呢

four cats簡直是很有心機,能煮東西給老公吃, 我連煎蛋都不懂呢

小寶, 其實我唔係好叻.. 我都係為左生存而生存... 不過... 我都發覺呢種生活再係咁, 好影響自己同老公的生活呢~~ 老公成日都話要自己訓... 真係要諗諗方法呢~~

小寶, 雖然自己唔係好好的榜樣, 但我係婚前輔導學習過, 睇下幫唔幫到你.. 你試下同你老公講... "我知你工作好辛苦呀, 但係我好想同你傾下計呀, 可唔可以俾5分鐘我呀?" 有時我同我老公係屋企都要繼續工作時, 有時聽到呢d說話, 都會放下手頭工作, 同對方傾下計, 睇下電視...

雖然好似會delay 自己的工作.. 但另一伴的感受都好重要呀... 不過就算你老公話唔得呀, 好急呀.. 你都唔好發脾氣, 回應返一句:"咁唔緊要啦, 你得閒/你做完野, 先再同我傾計啦" 等另一半知道你都體諒佢呢~~

煮飯我都係煮過2餐咋~!!!! 仲要好簡單的, 不過見到老公食得好滿足時, 自己都會好開心, 會為下一次煮乜而預備得更好呢~~~ 小寶, 留住個男人, 要識得留住佢個胃呀!! 其實煮野食唔係好難, 我結婚前都唔識煮, 跟住上網搵d 食譜.. 我依加都要print 出黎跟住整.. 但起碼都叫食得人呢~~~ 你都可以試下呀, 由炒蛋呀, 炒菜呀, 蒸排骨呢d 簡單d 野ga開始... 慢慢就可以好似yee老師咁ka la!! hehe

我每天早上都會預備早餐俾老公食 (如果我係hk 同知醒 Embarassed ) 我都係會煮面俾佢食, 仲簡單, 我落雞湯 + 水.. 跟住落面 (烏冬, 米粉, 通粉, 米線), 加少少配料... 老公每朝起身就有野食.. 佢同你講一聲"唔該老婆", 咩都抵返曬ka la~~
回頂端
four cats
XXX.XXX.252.141

發表發表於: Tue Feb 09, 2010 10:19 am

suki, esther都要加油呀!!!!

雖然我老公有時要當值,但一星期都有好4-5晚可以返到屋企一齊(我星期五會同佢暫時分居...因為要練詩,所以返娘家會方便D...哈哈),大家要好好珍惜一齊相處的時間,傾吓偈,講吓公司有咩開心唔開心的事^^

Esther,試吓煮飯就OK啦!!我都唔識呀!!都係問公司D同事咁...同埋呢,你試吓上網搵頭條新聞個網,佢有晒咁多期的菜譜,難個D我唔會整,但佢有好多都唔難,就咁煎吓炒吓就得(當然加少少調味既野咁啦)...仲之熟就得啦!!!!煮煮吓,會OK...我都係亂咁嚟o者!!!
回頂端
Hoiling
XXX.XXX.18.135

發表發表於: Sun Feb 14, 2010 1:58 pm

各位靚太,新年&情人節快樂~~~ Laughing

(推一推版先,唔係就跌落第三版架啦…)
回頂端
梁陳比比
XXX.XXX.2.140

發表發表於: Tue Feb 16, 2010 8:15 pm

新年快樂呀~~~
Laughing

第一年派利是,感覺好奇怪呀...簡直想避年!! 哈哈
回頂端
four cats
XXX.XXX.252.142

發表發表於: Thu Feb 18, 2010 9:20 am

嘩!!!!推一推先...上返第一版~~~~

各位新年快樂,身體健康~

比比,係呀!!今年派利是的感覺怪怪咁...不過....長輩都一樣有比...所以都有少少利是逗..哈哈哈!!!
回頂端