發表主題 回覆文章
豬豬~
XXX.XXX.173.53

發表發表於: Wed Jul 02, 2008 6:16 pm

廣告贊助 [隱藏]
嗯...所以男友成日都要我放假

帶我去睇醫生..傾下計...怕我諗太多野
回頂端
moomoomo
XXX.XXX.189.90

發表發表於: Thu Sep 04, 2008 2:18 pm

各位新人, 聽到大家講完, 我相信大部份女士們都面對相同問題:
1. 他是真命天子嗎?
2. 為何婚禮的事, 他不太參與呢?
到雙方都ok決定結婚, 又要為衣食住行, 須否同6299住, 財政問題等...煩惱

求婚的定義是什麼呢? 今年6月份, 發生了些事, 我們的關係又最開心跌至谷底, 那一刻, 我想分開, 覺得自己所託非人, 懷疑他是我的"那個人"嗎? 到後來, 我平心靜氣想, 每個人都有高低潮, 他現在處於低潮, 他所做的, 也是為我們的將來, 到最後我接受, 支持及鼓勵他, 我向他提及以後事無大小都要兩個人一同面對及處理....大家心目中有共識結婚, 之後, 他突然間向我求婚, 但沒有花, 介指, 這算不算呢???

由六月都現在, 為了酒樓及擇日, 波折重重, 已令我們忙過不停, 我們暫定2010年3月, 可是心水酒樓已被fully booked, 所以要分2日搞, 為了這件事, 我們都失眠了幾晚....

我本身有情緒問題, 服藥中, 但係都算穩定, 但係都好怕再惡化, 所以try to be relax....你們說的婚前抑鬱症, 相信我也面對...現在還有1.5年已經book唔到吉日, 搞到我好無心機, 覺得好煩, "唔想結"的念頭冒起, 想再延期, 但反而他想盡快喎 Very Happy 同埋我自己都係事業女性, 覺得有家庭會阻礙事業發展....又覺得他不大參與其他婚禮安排的事項, 如拍攝, 找資料etc. 我後來想, 其實男友都係就我, 佢加意見, 如係一致, 當然好啦; 萬一唔一致, 好易吵架。最緊要係4大長老ok, 我地又ok, 同埋話無所謂的人, 真係無所謂先好就真, 佢講一句"最緊要你安心" "你想點做跟你意思, 我會配合。" Very Happy Embarassed

籌備是大家一起的開始, 希望各位新人開心平和的面對, 為大家的幸福將來努力, 每一次吵架都令大家的關係多一條裂縫, Relax !!!! Wink
回頂端
tikyan
XXX.XXX.233.131

發表發表於: Mon Sep 08, 2008 3:50 pm

我諗我都曾經有婚前抑鬱既時間, 我今年11月會結婚, 上個月曾同男友講不如再諗清楚先.....因為在搞婚禮的過程中與bf吵過的次數係平時的3倍, 我發現自己很容易就發脾氣同埋漸漸地完全失去一年前答應佢求婚時的興奮心情, 好認同各位姊妹所講最初很興奮同期待, 到要籌備(我自己就婚前半年左右開始)時就真係好好好煩, 雙方家人的意見(好認同d家長扮開明, 話無所謂, 其實好有所謂)自己想咁, bf又想那咁, 雖然我地有做婚前輔導, 但我諗呢d咁波動的情緒都係每對新人的必經階段, 最後都係同bf坦白咁傾清楚, 將心裡的困擾講晒出黎, 又迫bf講番佢既感受(佢係那種內向的人), 因為我地大家都係基督徒, 我地都相信神會祝福我地, 就係咁我而家既心情又回復正常! 當然在過程中都要學習有時係要放低自己/ 我地的意見, 盡可能都要就下父母, 我唯一堅持就係唔同任何一方的父母同住, 一來相見好同住難, 唔係咁多人可以handle好與對方父母的關係(自問這方面真的是低能兒)二來結婚建立新家庭, 應該要獨立, 唔好再倚賴父母, 應該有自己的家庭文化...
回頂端
菜肉包
XXX.XXX.37.60

發表發表於: Mon Sep 08, 2008 5:11 pm

多謝分享.
結婚真是太多太多"濕碎"嘢,更要顧2邊家長意見!
男朋友受了我很多氣喇...... Mad
回頂端
JS2004
XXX.XXX.170.239

發表發表於: Thu Oct 02, 2008 9:53 pm

因我男友媽不知我之前結過婚並喪夫, 因結婚證書會顯示中文"寡婦"兩字, 好難聽到!其實我好想話佢知, 但又唔知佢會有咩反應? 我12/27註冊了, 但到現在咩都末準備? 我都想過不如唔結婚, 但我真係愛佢, 好想同佢有個家, 但又怕自己條命唔好勀住佢而害到佢, 好憂慮! 但又覺得人總有過去, 之前發生的事, 我都唔想, 現在男友唔介意咪得囉! 點解會咁煩!
回頂端
芒果布甸
XXX.XXX.47.6

發表發表於: Fri Oct 03, 2008 1:27 pm

JS2004 寫到:
因我男友媽不知我之前結過婚並喪夫, 因結婚證書會顯示中文"寡婦"兩字, 好難聽到!其實我好想話佢知, 但又唔知佢會有咩反應? 我12/27註冊了, 但到現在咩都末準備? 我都想過不如唔結婚, 但我真係愛佢, 好想同佢有個家, 但又怕自己條命唔好勀住佢而害到佢, 好憂慮! 但又覺得人總有過去, 之前發生的事, 我都唔想, 現在男友唔介意咪得囉! 點解會咁煩!

你冇話俾佢知,點知佢唔介意呢?

我唔係希望佢介意,只係話呢件事對你黎講都係大事;站係尊重佢\0既角度,你都應該話聲佢聽…
回頂端
Ricky So
XXX.XXX.153.90

發表發表於: Fri Oct 03, 2008 5:47 pm

致: 留言版管理員

請嚴肅處理以下問題

新登記會員"芒果布甸"的i.p. 同已被封鎖的舊會員"麥兜豬"及"范登堡"的i.p.竟然是同一樣的.

而"芒果布甸"亦對本人及其他天主教徒再次作出侮辱及挑釁性言論, 此人"芒果布甸"之前已經兩次被取消會員資格, 仍死心不息再三改名登入生活易及繼續攻擊本人及其他天主教徒, 請版面管理員嚴肅處理此問題, 以盜絕此事再次發生.

http://comtools.esdlife.com/wedding_forum/viewtopic.php?t=158191

芒果布甸 寫到:
Ricky So 寫到:
Thanks for yr arrangement.

Arrangement of being kicked out of this forum with Silviaksy, you poor Catholic slave? Laughing Laughing

* 本人對"芒果布甸"出言向我侮辱及作出挑釁性言論而引起的任何損失保留一切法律追究的權利.*

第一個相同的i.p.是xxx.xxx.47.6
http://comtools.esdlife.com/wedding_forum/viewtopic.php?t=153878&...

另一個i.p.是xxx.xxx.227.3
http://comtools.esdlife.com/wedding_forum/viewtopic.php?t=153878&...

已下是已被封鎖的舊會員"麥兜豬"及"范登堡"的回覆.
他的i.p.是xxx.xxx.47.6 ?xx.xxx.227.3

兩個i.p.代表一個是在家用的電腦, 另一個是在office用的電腦.

本人絕對有理由相信已被封鎖的舊會員"麥兜豬"及"范登堡"已另開一個新名"芒果布甸"再在這forum發表他的意見.
回頂端
hungtou
XXX.XXX.186.138

發表發表於: Mon Oct 13, 2008 12:50 am

我11月結婚啦!但係我男友係夜晚番工㗎!成曰都見唔倒,好慘㗎!我哋而家己經一齊住,仲係同埋佢屋企人一齊住添~不過我哋都想搬出去住,但又要加重負擔!好多嘢要面對...好煩!!!
回頂端
小小難
XXX.XXX.192.156

發表發表於: Thu Jan 08, 2009 4:42 pm

我係12月BD嫁~

上年我BF向我求婚, 雖然我有收左隻介指, 算係應承掛~ 因為我當時真係係度諗囉~~ 點知事隔左幾日, 我BF黎我屋企接我時, 突然又拎住扎花跪係度再次求婚喎~~ 果一刻, 我無諗啦~ 我即刻就答應左佢.
其實早幾年前, 我BF都不停話不如結婚啦~~ 但我果時覺得自己未READY好, 所以好抗拒嫁~ 所以今次決定結婚~ 我都唔知係未真係READY好~~
但我覺得我以家暫時最唔捨得既係我屋企吖~~ 以家日日倒數, 除左係倒數BD外, 仲係數埋我仲有幾多日可以係屋企同DADDY 媽咪一齊生活~~

嗯~~~~ 大家係咪都有呢種唔捨得嫁??
回頂端
Shuntaro
XXX.XXX.219.53

發表發表於: Wed Mar 11, 2009 4:46 pm

我都有好似你地d 感覺ar, 突然d 心情由期待變成心情落到谷底. 而且我daddy 又突然問我'你係咪諗清楚喇" 之後. 我真係煩到死ar......
我要快d 睇下有咩解決方法, 你地有咩意見ar ?
pm 我ar
thx Embarassed
回頂端