發表主題 回覆文章
anitachs
XXX.XXX.107.169

發表發表於: Sat May 24, 2008 11:27 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
hc0202 寫到:
anita 你就好啦, 可以咁快買到樓, 我都唔知幾時先可以買到呀 Crying or Very sad
遲下如果按揭d問題, 咪可以問你囉...

其實我地都係6299借住D首期出黎....我地供JA
做埋9成半按揭............
你大約有樓價10-15%現金都可以睇架啦
如果你呢一年內會買....可以SHORTLIST個區...有時間多D睇下樓...比較下先

我地都係俾業主趕先咁急買JA
而且依家個RATE已經好低............可以CONSIDER買LOR

anitachs
回頂端
阿喱
XXX.XXX.222.68

發表發表於: Mon May 26, 2008 2:14 pm

anitachs 寫到:
hang&sze 寫到:
Cutesnoopy 寫到:
個樓按終於都批左啦..........好好彩.........
希望可以check埋樓就搞掂啦

anitachs Laughing

anita, 恭喜哂妳呀,咁批到幾多呀,妳要快鱓搞掂間樓喇

thx!!.....批到九成半呀..........依家要搵d朋友到時上去再check下個單位.........
應該唔大問題既.............

anitachs
congra anita, 咁你幾時交吉呀? 幾時搬入新屋? 好彩係今年先買樓, 唔係一年前呢個時間, 都唔知點分身去搞層樓.

下星期會開ACCOUNT搞手續.....之後要安排銀行CHECK樓
希望6月尾前可以搬到啦.........到時可以叫你地上黎玩啦

anitachs

安排銀行去check樓?why?你按揭唔係已經攪掂喇咩?
回頂端
hang&sze
XXX.XXX.54.129

發表發表於: Mon May 26, 2008 2:23 pm

個樓按終於都批左啦..........好好彩.........

thx!!.....批到九成半呀..........依家要搵d朋友到時上去再check下個單位.........

anitachs
congra anita, 咁你幾時交吉呀? 幾時搬入新屋? 好彩係今年先買樓, 唔係一年前呢個時間, 都唔知點分身去搞層樓.

下星期會開ACCOUNT搞手續.....之後要安排銀行CHECK樓
希望6月尾前可以搬到啦.........到時可以叫你地上黎玩啦

anitachs
恭喜晒呀anita
點解銀行會check樓既? 正常銀行淨係check契, 業權咁就ok
要check樓? 有building order未做好? 未有acknowledge letter? 要check樓應該係structural野, 要搵AP喎... 咁煩好多.
咁樣好易會批唔足價架喎....
咁個loan趕唔趕得切收樓前批出呀?
回頂端
阿喱
XXX.XXX.222.68

發表發表於: Mon May 26, 2008 2:38 pm

anitachs

anitachs
恭喜晒呀anita
點解銀行會check樓既? 正常銀行淨係check契, 業權咁就ok
要check樓? 有building order未做好? 未有acknowledge letter? 要check樓應該係structural野, 要搵AP喎... 咁煩好多.

唔係喎...之前已經話樓按批咗9成半喎,批咗先check Question Rolling Eyes
回頂端
Cutesnoopy
XXX.XXX.85.164

發表發表於: Mon May 26, 2008 4:30 pm

hc0202 寫到:
anita 你就好啦, 可以咁快買到樓, 我都唔知幾時先可以買到呀 Crying or Very sad

如果你呢一年內會買....可以SHORTLIST個區...有時間多D睇下樓...比較下先

而且依家個RATE已經好低............可以CONSIDER買LOR

anitachs

anita ,妳講得琝r,而家個rate 真係好低呀,妳同妳老公一齊供的話, 實搞得掂,我地就唔得喇,我地consider 得太多野,擔心換鷐h大鷬既樓之後,萬一銀行加息,供唔起層樓,到時我地真係唔知點算喇,我地比較保守,都係睇定囓再算
回頂端
anitachs
XXX.XXX.168.79

發表發表於: Mon May 26, 2008 7:37 pm

阿喱 寫到:

anitachs

anitachs

安排銀行去check樓?why?你按揭唔係已經攪掂喇咩?

我都唔知呀....只係早幾日間銀行問我地ja....
多數都唔洗check架? 我以為要tim

anitachs
回頂端
anitachs

發表發表於: Mon May 26, 2008 7:39 pm

anitachs

anitachs
恭喜晒呀anita

佢呢幾日會知架啦.........不過依家都無法啦.....
因為佢個order係3月落..依家都仲未做野........同埋我地個業主會負責埋 (until discharge)
所以銀行話應該okay wor

anitachs
回頂端
anitachs

發表發表於: Mon May 26, 2008 7:41 pm

阿喱 寫到:

anitachs

anitachs
恭喜晒呀anita

唔係喎...之前已經話樓按批咗9成半喎,批咗先check Question Rolling Eyes

上次hsbc玩野lor....未批就叫左我老公去簽contract Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
依家搞緊個間係永亨

anitachs
回頂端
anitachs

發表發表於: Mon May 26, 2008 7:43 pm

hc0202 寫到:

anitachs

anita ,妳講得琝r,而家個rate 真係好低呀,妳同妳老公一齊供的話, 實搞得掂,我地就唔得喇,我地consider 得太多野,擔心換鷐h大鷬既樓之後,萬一銀行加息,供唔起層樓,到時我地真係唔知點算喇,我地比較保守,都係睇定囓再算

最好係供款係入息既3分之1,到加息時都仲可以供到lor

anitachs
回頂端
hc0202
XXX.XXX.86.187

發表發表於: Tue May 27, 2008 2:49 pm

上次hsbc玩野lor....未批就叫左我老公去簽contract Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
依家搞緊個間係永亨

anitachs

乜hsbc咁衰既, 未批就叫你老公簽? 咁最終佢有無批你呀?
同埋依家永亨批到供幾多年期呀?

我地唔敢買樓住呀, 一黎唔想問父母借錢, 二黎唔想因為買樓無哂流動資金 Crying or Very sad
依家樓價高息低, 買樓都幾大風險, 最驚不久將來加息就月供多幾千, 唔想因為層樓無哂quality of life呀...
所以見到你買樓都覺得你地好叻呀
回頂端