發表主題 回覆文章
monapatrick
XXX.XXX.246.176

發表發表於: Wed Apr 16, 2008 2:53 pm

廣告贊助 [隱藏]
littleyeeyee 寫到:
我們計劃五月頭去, 現在心情已經十分緊張. 最緊張是仲要 confirm 到去峇里的機票。機位真的很緊張, 所以迫於無奈地報旅行團, 但...但現在連旅行團都未 confirm 是否成團. 所以如果各位去峇里影相, 一定要早d早d prepare (其實我已經二月中報機位呢)

Hi littleyeeyee, thanks for your sharing ar. i wll go there to take photo in Sept..... i will book it as soon as i can ga la. THX!!
回頂端
BaoBei
XXX.XXX.160.141

發表發表於: Thu Apr 17, 2008 12:47 am

我幾年前去bali旅行時, 跟旅行團, 由於班機係3-4-3坐位, 而大多去bali既都係一對對, 我地被拆散左坐呀, 好在上到機搵到人調咋...

littleyeeyee, 可唔可以分享下d機位點緊張法? 你早幾多開始book?

我們計劃五月頭去, 現在心情已經十分緊張. 最緊張是仲要 confirm 到去峇里的機票。機位真的很緊張, 所以迫於無奈地報旅行團, 但...但現在連旅行團都未 confirm 是否成團. 所以如果各位去峇里影相, 一定要早d早d prepare (其實我已經二月中報機位呢)
回頂端
littleyeeyee
XXX.XXX.119.139

發表發表於: Mon May 05, 2008 12:36 am

我終於從峇里回來了,講到整個行程只可以有四個字形容︰「驚險刺激」
講回訂機票先,我二月頭定了影相package,就諗住hea 下先book 機票,hea 到二月中開始問機位,幾乎所有agent、航空公司都話未出機票價錢,所以不是訂位,叫我三月頭再問。我就放心繼續,去到二月二十多號再去問時,已經所有.....記住係所有航空公司都totally full,我都唔知發生甚麼事。最重要是我參加了一間旅行社黑店,我相信係那個營業員的問題,令我一次又一次錯失訂位的機會,他最後竟然recommend我join 一個八千多元五天四夜,凌晨轉機轉到你頭痛的package。最後無可奈何下參加旅行團,唉..........................團係有好多,仲要坐國泰,時間正、價錢好正,但..................無乜人參加, 成唔到團。這個消息距離我正式影相的日子只有十天。驚到不得了...............天無絕人之路,這個時候竟然俾男朋友在永安發現一個package,雖然早一天出發,乘馬航,但我們倆好像發現新大陸一般立即報名,原來名額只得四個,仲有得送埋four hands massage, 住Aoyodo Resort (5 stars),包埋所有接送,連稅及附加費 $5000有 一蚊找 tim ,好開心好開心。所以各位去峇里影相/結婚的朋友,及早book 定機票,or 包定團。
如果講十級驚險,機票這件事只是6級程度,仲有好多野想 share 的,等我再寫多d野先。
不過真係要好多謝Peggy ,她陪我經歷這些驚險的日子,幫我安排所有後備計劃。
回頂端
monapatrick
XXX.XXX.251.28

發表發表於: Mon May 05, 2008 10:58 am

我終於從峇里回來了,講到整個行程只可以有四個字形容︰「驚險刺激」
講回訂機票先,我二月頭定了影相package,就諗住hea 下先book 機票,hea 到二月中開始問機位,幾乎所有agent、航空公司都話未出機票價錢,所以不是訂位,叫我三月頭再問。我就放心繼續,去到二月二十多號再去問時,已經所有.....記住係所有航空公司都totally full,我都唔知發生甚麼事。最重要是我參加了一間旅行社黑店,我相信係那個營業員的問題,令我一次又一次錯失訂位的機會,他最後竟然recommend我join 一個八千多元五天四夜,凌晨轉機轉到你頭痛的package。最後無可奈何下參加旅行團,唉..........................團係有好多,仲要坐國泰,時間正、價錢好正,但..................無乜人參加, 成唔到團。這個消息距離我正式影相的日子只有十天。驚到不得了...............天無絕人之路,這個時候竟然俾男朋友在永安發現一個package,雖然早一天出發,乘馬航,但我們倆好像發現新大陸一般立即報名,原來名額只得四個,仲有得送埋four hands massage, 住Aoyodo Resort (5 stars),包埋所有接送,連稅及附加費 $5000有 一蚊找 tim ,好開心好開心。所以各位去峇里影相/結婚的朋友,及早book 定機票,or 包定團。
如果講十級驚險,機票這件事只是6級程度,仲有好多野想 share 的,等我再寫多d野先。
不過真係要好多謝Peggy ,她陪我經歷這些驚險的日子,幫我安排所有後備計劃。

littleyeeyee, 真係好驚險呀~ 我 confirm 左 29/9 影啦~ 唔怪得 peggy 同我講, 叫我 6 月尾好睇定 d package 喇...... 多謝你的分享呀!!! 我諗 6 月頭我就要開始睇定先喇!!! 但係跟團去 d 時間會唔會好難就呀.... 因為團去到的地方唔一定係同你 plan 影相的地方好近.... 咁咪要 waste 多 d 時間o係 travelling 上面囉..... 可否分享你的行程同埋可唔可以 share 下 d 相呀? 仲有呀... 想問下馬航係停機再起飛, 定係要轉機呀??

唔好意思呀.... 咁多問題.... 因為我開始有 d 緊張啦~ thx a lots!!!
回頂端
XXX.XXX.119.139

發表發表於: Mon May 05, 2008 9:54 pm

monapatrick:
慢慢答你的問題先
1. 跟團我相信會是你最後的安全網,因為你最重要是你一定要確保自己及你honey 影相當天身處峇里, 到時你跟唔跟團的行程由你決定,因為旅行團只是你交足導遊費, 簽好離團字就你們可以自由自在地去玩。不過我們計落咁做法都幾抵的。我記得當我 JOIN 康X峇里團, 國泰直飛只是5500 包足所有小費呀, 附加費, 導遊費, 保險等等。另外國泰假期都幾平下, 得閒留意一下啦

2. 馬航要轉機, 在吉隆坡轉,起飛︰915, 到達:1830, 要成9個多小時,都幾長時間及浪費去玩的時間,所以最好選國泰直航

3. 有關我在峇里的行程.....一個字形容︰HEA.....

4. 有甚麼問題可以再問我,Peggy 也是一個很值得信賴的人,如有問題可以問下她

峇里驚險刺激之旅不日公開
回頂端
monapatrick
XXX.XXX.17.86

發表發表於: Wed May 07, 2008 6:48 pm

monapatrick:
慢慢答你的問題先
1. 跟團我相信會是你最後的安全網,因為你最重要是你一定要確保自己及你honey 影相當天身處峇里, 到時你跟唔跟團的行程由你決定,因為旅行團只是你交足導遊費, 簽好離團字就你們可以自由自在地去玩。不過我們計落咁做法都幾抵的。我記得當我 JOIN 康X峇里團, 國泰直飛只是5500 包足所有小費呀, 附加費, 導遊費, 保險等等。另外國泰假期都幾平下, 得閒留意一下啦

2. 馬航要轉機, 在吉隆坡轉,起飛︰915, 到達:1830, 要成9個多小時,都幾長時間及浪費去玩的時間,所以最好選國泰直航

3. 有關我在峇里的行程.....一個字形容︰HEA.....

4. 有甚麼問題可以再問我,Peggy 也是一個很值得信賴的人,如有問題可以問下她

峇里驚險刺激之旅不日公開

明白!! 好詳細呀~ 我會多多留意的!! 你去左咩景點影呀? 等你分享 "峇里驚險刺激之旅"
回頂端
Imaginary
XXX.XXX.218.234

發表發表於: Fri May 09, 2008 12:56 am

Hi 各位!
我都好有興趣去峇里影結婚相!
但係Chees’ 個package 唔係由 Windee 去影,如果指定要佢影要比差唔多雙倍價錢!太貴了!
所以想請問大家其他攝影師的質素如何?
攝影師由自己選還是Chees’ assign ?
各位可唔可以PM d 相俾我睇下,參考下!
Many many thx !
回頂端
XXX.XXX.55.77

發表發表於: Mon May 12, 2008 2:51 pm

好似係無得你自己選邊個攝影師, 除左 Windee 外
我影完後覺得個兩個攝影師影出來的 mood 都很好呢, 尤其是你喜歡自然的感覺,他們會在你不經不覺間影咗好多好多相
你想睇相可以上Chee's 個度, 佢地有好多好多的相簿俾你參考到的
回頂端
monapatrick
XXX.XXX.16.176

發表發表於: Thu May 15, 2008 6:45 pm

好似係無得你自己選邊個攝影師, 除左 Windee 外
我影完後覺得個兩個攝影師影出來的 mood 都很好呢, 尤其是你喜歡自然的感覺,他們會在你不經不覺間影鬫n多好多相
你想睇相可以上Chee's 個度, 佢地有好多好多的相簿俾你參考到的

peggy 都有同我講過唔係 windee 影. 我一開始的時候都有 d 擔心架... 怕會影得唔好. 不過諗深一層, 如果其他的攝影師係唔好的, 咁呢間公司都應該做唔住啦~ 而且揀得佢就要信得過佢地啦~ right?

唔知你會幾時去影呢.... 我 9 月尾先去呀~ so 都未有相可以同你 share 下.
回頂端
XXX.XXX.55.77

發表發表於: Mon May 26, 2008 10:13 pm

我已經在四月尾影好相啦~

其實這個旅程真的很驚險,不是講活動緊張刺激,而是整個心理及身體的情況。記得終於可以成功買到機票 package,放下心頭大石之時,我們期待萬分去影相。雖知上機前的一晚,男朋友突然懷疑盲腸炎,凌晨時分十分緊張地去看醫生,差點兒不能成行,擔心了一整晚,直至早上男朋友情況得以好轉,旅程才可以繼續。Peggy 在晚上十一時多被我吵醒,早上七時又被我電醒, 為我們計劃好一切。終於順順利利上機了。
影相真的很開心, 他們也很細心令我們可以開懷大笑,放鬆一切影相。
開心了一天.............第二天.....................我發高燒.......高燒的定義是我頭很燙,但身不停的發抖,就算外面三十度、穿了長袖厚衣、曬著太陽也發抖,很恐怖,第三、第四天、第五天也是這樣的情況發燒,幸好終於可以回香港,原來是過濾性病毒感染,唉整個遊玩旅程就咁沒有了。
所以在此勸各位準備去外地影相的新人︰
第一︰出發前不要太操勞 (工作過度、為找機票及擔心男朋友的病實在太緊張了),不要太博命工作,隨時一放假就病。

第二︰一定要帶定藥物,尤其是發燒止痛,以前我沒有這個習慣,幸好今次男朋友有病,帶了一 package 退燒藥,我才可以度過難關

第三︰一定一定要帶蚊怕膏(蚊貼不太有效),而且一定要搽點在面上,記得發燒前一晚不幸被隻蚊針了塊面一下,之後發高燒以為自己是登革熱,嚇死了我﹗

第四︰記著帶 Chees' Wedding 在峇里的電話,有事可以找他們,起碼有事時知道有信得過的人幫手

第五︰保持輕鬆心情,盡情去玩、去笑、去輕鬆吧,你的結婚相一定很好的
回頂端