發表主題 回覆文章
anitachs
XXX.XXX.118.35

發表發表於: Sun Apr 13, 2008 3:57 am

廣告贊助 [隱藏]
珊珊來遲 寫到:
我未來99又有新攪作... 上星期佢問我, 你哋想即日回門定之後先回門呀? 咁我同我屋企人商量過, 啊媽都話第二日先回門啦, 佢唔想執屋又唔想我哋咁趕?(因我會在酒店出門). 咁我同返99講囉, 之後佢又話边有人第二日回門?? 一係就即日, 一係就第三日喎, (我都費是駁佢, 三朝回門係三日內边日都得...唔識就唔好講啦) 因為我係星期6攞酒, 我同我老公都冇唸過要請假. 咁咪即係叫我一定要即日回囉. 咁都算啦. 之後又問隻豬定咗未, 到時點安排. 咁酒家包咗隻回門豬俾我哋, 我話回女家的時候叫D兄弟去攞啦再送去我屋企, 佢夠擔同我講, 叫我哋係女家出門果時攞埋隻豬返佢男家...哈哈, 呢D咩嘢禮儀呀, 隻豬由女家送去男家再送返去女家啊?? 咁個意思未即係我貼埋隻豬嫁..呢件事我都唔想彩佢, 唸往遲D先再講.

點知尋日佢叫佢個仔同我講, 話過大禮同出門個時辰佢搵人定咗問我屋企人有冇問題, 過大禮個日子就遲咗D, 但都算, 我都唔出聲, 到佢個仔同我講出門個時晨, 我就真係唔出聲唔得, 時問如下

晨早7-9吉時, 重要佢個仔一定要7點後先可以出男家, 叫我一定要9點前返到男家, 99唔好玩啦, 晨咁早個化裝都嚟唔到同我化啦, 新娘裝起碼化45-60MIN, 我個妹同我啊媽都要化, 咁要個化裝師要幾點到, 我又要幾點起身, 我D親戚同姊妹又要幾點到...痴孖根.

重有2個鐘包來回車程 + 開門利事 + 玩新郎兄弟 + 針茶俾長輩 + 影相, 边夠時間, 往係佢隔離都唔得啦, 何況佢往係屯門, 我酒店BOOK荃灣. 車程來回起碼最快都要45MIN, 咁我返影咗我的意見俾佢個仔. 呢個時辰唔得. 有冇其他得選擇.

唔夠5MIN, 佢個仔又打來給我, 話啊媽話边有時辰就人, 梗係人就時辰啦, 咁我問化裝同我D親戚姊妹點, 佢同我講叫佢哋早D起身, 一定要就到好時辰, 咁我話我唔洗針茶俾D長輩, 都唔夠時間, 佢竟然同我講, 叫佢哋去到酒樓先針囉, 之後我又問我D姊妹要玩新郎同兄弟, 咁唔洗玩啦, 咩嘢都唔洗做啦, 不如叫我自己過來男家, 咩都唔做就最好. 我真係火都嚟埋, 以經同去冇嘢講....裙腳仔, 禺孝佬..

我返到屋企同我屋企人講返個時辰, 我啊爸啊媽都話梗係唔得啦, 晨咁早, 边個親戚得閒飲你柸茶. 之後我啊爸話一日有幾個好時辰過喎, 唔一定要一早果個, 重有冇得選, 咁我話除咗朝早7-9, 重有下午1-3, 但佢啊媽唔 LIKE 下午, 話太晏. 所以得呢個選擇. 我屋企人都話佢都好自私啫, 就哂自己, 唔洗理我哋. 最後我哋決定叫佢個仔9點前出門, 遊吓花園先, 10點先到女家, 咁我1點後先返男家囉. 我啊哥話等佢開口, 唔洗又我出聲...回門豬單嘢, 好彩都有我啊哥出頭, 佢話以後所有嘢都等佢傾喎, 所有醜人等佢做, 費時到時我嫁咗難做人. 有啊哥真係好.

你餉SUGGESTION都OKAY呀
仲可以出去影下外景先去男家LOR

anitachs
回頂端
TAMTAMWONG
XXX.XXX.56.57

發表發表於: Mon Apr 14, 2008 7:09 pm

珊珊來遲

你都好呀!!99有叫買回門金豬,我99係過大禮時將回門金豬寫咗包羅萬有利事上面...

TAMTAMWONG 在 Wed Apr 16, 2008 11:06 pm 作了第 1 次修改
回頂端
珊珊來遲
XXX.XXX.131.70

發表發表於: Tue Apr 15, 2008 12:27 pm

TAMTAMWONG

我隻回門豬係酒家送的, 擺酒d錢都係我同我老公俾, 咁咪即係我哋買. 我99咪一樣多多事實, 係都要攪d嘢出來頂往你. 點解d99係都要咁麻煩. 之前我都知佢麻煩, 但都未咁黑我憎. 好彩我唔洗同佢往. 唔係真係有排糟.

拍拖果時, 佢老豆老媽未離婚, 我星期六,日都有過去往, 咁我1-6都要返工, 得星期日放假, 我雖然真係好訓得, 會訓到下午, 點知佢啊媽背往我同佢個仔講我壞話, 話我懶, 唔做家務. 以為我聽唔到, 大佬啊! 你係我房門口咁大聲講, '龍'都聽到啦. 我返工真係好辛苦, 一個星期得一日可以俾我訓晏d咁都唔得, 我又唔係要你個仔飬, 晨咁早起身睇卡通片咩, 家務又唔洗做, 佢哋果時有工人做. 之後佢重絶, 佢十點幾入來我間房, 熄我冷氣, 熱醒我. 幾次之後我咪同佢個仔講囉, 佢個仔叫我唔好訓咁晏,啊媽唔鐘意. 我咪興囉, 同佢糟, 之後佢啊媽先至再冇入離熄我冷氣.

見家長果時, 佢夠擔同我啊爸啊媽講, 話我訓得晏同唔做家務, 第時生咗bb點算喎. 不過我啊爸就真係答得好妙啦.....話我啊媽都係咁, 我哋三兄妹咪又係牛高馬大. 果時我99俾我老豆吹到啤一聲.

我老豆係屋企都叫我99做老彿爺, 話佢咩嘢都要d仔女聽哂佢話. 成日做埋d小動作. 好似兩家人一齊出去玩咁, 佢係都要做d嘢, 好似話叫佢個仔楂架車去边度边度先, 佢要放底d嘢俾人(果d嘢通常都係冇關重要), 攪到遲到. 要成班人等佢先安落.

去到焼嘢食, 我啊爸啊媽都係自己焼自己, 佢就一定要d仔女焼埋俾佢食, 食到咁上下, 佢又自己坐返係架車度, 都唔知佢想點, 唔想焼, 就唔好來啦, 之後佢要走, 又要成班一齊同佢走. 你哋話啦, 佢係唔係好麻煩.

好彩結婚之後係同我62往, 唔洗同佢往.
回頂端
小小蘭
XXX.XXX.162.47

發表發表於: Tue Apr 15, 2008 1:05 pm

珊珊來遲,妳未來99又幾似我99喎.

我又係平時做到死唔夠訓,星期六日訓晏d補番,但99又唔鍾意!
我99特登係廳度大大聲傾電話,開收音機,開電視,煮野食煮到好嘈,開力開關櫃門等等等,總之嘈住妳唔訓得;嘈醒晒d人,就要人陪佢去飲茶! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
回頂端
TAMTAMWONG

發表發表於: Tue Apr 15, 2008 3:31 pm

珊珊來遲

我隻回門金豬都係酒樓送嫁,同你一樣等如自己買比自己.. 其實我99係我地未話結婚前都前我幾好同幾客氣嫁...不過一講話結婚,只要唔係順佢意,佢就黑面...就連我結婚當日佢都黑面(仲全家黑色衫 Evil or Very Mad )

TAMTAMWONG 在 Wed Apr 16, 2008 11:07 pm 作了第 1 次修改
回頂端
珞珞
XXX.XXX.167.38

發表發表於: Tue Apr 15, 2008 4:50 pm

TAMTAMWONG

真係唔知D 99係乜人黎呀,永遠做D野出黎都黑人憎...我攪結婚D野又係比我99攪到激死我,究竟D 99可唔可以唔好成日都講咁多冇為野呀...........唉......出小一句聲唔會死呀...
回頂端
TAMTAMWONG

發表發表於: Tue Apr 15, 2008 5:23 pm

珞珞 寫到:
TAMTAMWONG

真係唔知D 99係乜人黎呀,永遠做D野出黎都黑人憎...我攪結婚D野又係比我99攪到激死我,究竟D 99可唔可以唔好成日都講咁多冇為野呀...........唉......出小一句聲唔會死呀...

珞珞,

出小一句聲唔會死..呢句~我完全同意,所以好多時我都會出小一句聲.

TAMTAMWONG 在 Wed Apr 16, 2008 11:08 pm 作了第 1 次修改
回頂端
珞珞
XXX.XXX.167.38

發表發表於: Tue Apr 15, 2008 5:46 pm

TAMTAMWONG
我 99味又係囉,好似佢結婚咁呀,我呀媽聽到佢同佢D親戚講我仲靚過佢自己結婚個時,唔好玩啦,真係想死呀.又成日係個新娘房,又要人地同佢整頭(整唔整你都咁靚啦,見到佢個樣都食唔到野..),我要入去整頭又係咁吹我出黎同佢D親戚影相,(你整我又冇吹你呀,佢仲衰到係洗手間聽我地又冇講佢,我呀媽問洗手間有冇人,佢先行出黎呀,唉...........咩人黎呀....
回頂端
TAMTAMWONG

發表發表於: Wed Apr 16, 2008 12:17 pm

珞珞 寫到:
TAMTAMWONG
我 99味又係囉,好似佢結婚咁呀,我呀媽聽到佢同佢D親戚講我仲靚過佢自己結婚個時,唔好玩啦,真係想死呀.又成日係個新娘房,又要人地同佢整頭(整唔整你都咁靚啦,見到佢個樣都食唔到野..),我要入去整頭又係咁吹我出黎同佢D親戚影相,(你整我又冇吹你呀,佢仲衰到係洗手間聽我地又冇講佢,我呀媽問洗手間有冇人,佢先行出黎呀,唉...........咩人黎呀....

珞珞~~
same same la ~~ 我99話我幫佢找的化妝師(同我家姐同姐妹係同一個化妝師)化得唔好(話化到佢個黑眼圈好黑),話我媽咪&家姐好靚,哈~佢已經1點先化妝(佢自己唔補妝),我媽咪早上9點化妝(自己晚上補過妝)..咁我媽咪一路都冇黑眼圈同我地一家膚色都白,佢自己一向都有好大個黑眼圈同膚色都黑,同我地唔係南方人點比較??

TAMTAMWONG 在 Wed Apr 16, 2008 11:09 pm 作了第 2 次修改
回頂端
Chichi08
XXX.XXX.38.146

發表發表於: Wed Apr 16, 2008 12:19 pm

未仔奶奶話無回門乳豬仲衰
回頂端