發表主題 回覆文章
珊珊來遲
XXX.XXX.131.70

發表發表於: Mon Mar 31, 2008 2:40 pm

廣告贊助 [隱藏]
其實我未來99都唔係哀0既, 但係佢真係好幫佢D仔女.

好似昨天食飯咁, 佢當往我同我老公面講, 話唔好叫我D兄妹做咁多人情俾我, 唔好要人哋洗咁多錢 (可能佢知我啊哥同個妹話會買金器俾我), 咁呢D係我屋企0既事, 佢都理唔到咁多.

FINALLY, 完來佢係想講佢個大仔(即是我大舅), 叫我哋唔好要佢個大仔做人情...哈哈......哈! 我由頭到尾都冇唸過要佢個边D人買金器俾我, 但係人情500鈫公價點都要架啦! (擺酒D錢係我同我老公出的--所以所有人情都係我收). 佢唔係咁都唸往唔俾啊!! 佢大仔結婚果時, 我重讀緊書, 學生來的, 咪一樣要嘔$500出來飲佢個餐.. 而家佢咁樣同我哋講嘢都得???
回頂端
Cutie Lulu Cheng
XXX.XXX.230.201

發表發表於: Mon Mar 31, 2008 3:37 pm

算啦,呢d可能都算少事架喇!
你唔收佢地家人既人情,咁唯有o係自己朋友度收番,當拉上補下囉!
講真,你99咁講你地真係冇辦法架,我自己結婚時99仲多麻煩野啦!
回頂端
Ada jim
XXX.XXX.80.244

發表發表於: Tue Apr 01, 2008 11:34 pm

我都唔知兄弟姐妹都要俾人情?以為免費去架喎,仲要禮物都無諗過送.
我在家排最大,弟妹們都唔會做人情或送咩俾我啦,未婚夫那邊個個都話窮,更加唔會.(雖然好食好住又著名牌)
回頂端
愛子
XXX.XXX.162.192

發表發表於: Sun Apr 06, 2008 3:11 pm

Ada jim 寫到:
我都唔知兄弟姐妹都要俾人情?以為免費去架喎,仲要禮物都無諗過送.
我在家排最大,弟妹們都唔會做人情或送咩俾我啦,未婚夫那邊個個都話窮,更加唔會.(雖然好食好住又著名牌)

兄弟姐妹一般係送禮物囉
回頂端
hebe豬
XXX.XXX.229.70

發表發表於: Mon Apr 07, 2008 9:32 am

我地擺酒時我老公d丫哥咩都無送...禮又無做!!
仲要係佢地結左婚有仔女...4個丫哥...有2個結婚左...4個細路....
都坐左一圍啦!!都無做人情丫!!
攪結婚d野都無幫手丫!!

我2個丫哥都送龍鳳手鐲...家姐都送金手鐲...
細哥無送金...都私下包3千蚊禮比我啦~
男家咁做~將來佢地d仔女結婚我米做人情算數!!
回頂端
allisonwong
XXX.XXX.110.157

發表發表於: Mon Apr 07, 2008 10:35 am

我都係一樣,我兩個亞哥都有送金比我,一人送一對龍鳯手鐲。
但老公個細佬就咩都冇,不過因為果日佢做伴郎,一早就要幫手,仲係講緊04:00am,所以冇做禮都唔緊要。
而細妹就勁冇誠意,聽99講佢話原本佢想送電子相架,但又唔知我0地0岩唔0岩用,結果當然係冇送啦,到新年時99再提亞妹冇做禮比我地,我地係07年12月結婚架,咁亞妹就做左公價人情比我地。可能係因為亞妹08年5月就結婚,費時我地都唔做禮比佢,所以先做比我地,佢仲厚面皮到叫我老公送金比佢,不過老公覺得亞妹平時都唔係好人,所以都係決定做公價人情就算數 Laughing
回頂端
hebe豬
XXX.XXX.229.70

發表發表於: Mon Apr 07, 2008 2:51 pm

allisonwong 寫到:
我都係一樣,我兩個亞哥都有送金比我,一人送一對龍鳯手鐲。
但老公個細佬就咩都冇,不過因為果日佢做伴郎,一早就要幫手,仲係講緊04:00am,所以冇做禮都唔緊要。
而細妹就勁冇誠意,聽99講佢話原本佢想送電子相架,但又唔知我0地0岩唔0岩用,結果當然係冇送啦,到新年時99再提亞妹冇做禮比我地,我地係07年12月結婚架,咁亞妹就做左公價人情比我地。可能係因為亞妹08年5月就結婚,費時我地都唔做禮比佢,所以先做比我地,佢仲厚面皮到叫我老公送金比佢,不過老公覺得亞妹平時都唔係好人,所以都係決定做公價人情就算數 Laughing

我都係07年12月喎 Shocked
佢個妹都幾現實喎!!初時側側博...到自己就結婚時先做返人情...
咁你奶奶都好丫~行出頭講出來...
我奶奶提都無提丫!!我老公都無追!!
我米諗將來佢地D仔女結婚米做返人情~
佢地無禮貌~我唔可以無丫!!
不過將來唔好話我偏心送金比女家D仔女...唔送比男家D仔女丫..
到時我實會講返出來!!
回頂端
珊珊來遲
XXX.XXX.131.70

發表發表於: Wed Apr 09, 2008 6:34 pm

我未來99又有新攪作... 上星期佢問我, 你哋想即日回門定之後先回門呀? 咁我同我屋企人商量過, 啊媽都話第二日先回門啦, 佢唔想執屋又唔想我哋咁趕?(因我會在酒店出門). 咁我同返99講囉, 之後佢又話边有人第二日回門?? 一係就即日, 一係就第三日喎, (我都費是駁佢, 三朝回門係三日內边日都得...唔識就唔好講啦) 因為我係星期6攞酒, 我同我老公都冇唸過要請假. 咁咪即係叫我一定要即日回囉. 咁都算啦. 之後又問隻豬定咗未, 到時點安排. 咁酒家包咗隻回門豬俾我哋, 我話回女家的時候叫D兄弟去攞啦再送去我屋企, 佢夠擔同我講, 叫我哋係女家出門果時攞埋隻豬返佢男家...哈哈, 呢D咩嘢禮儀呀, 隻豬由女家送去男家再送返去女家啊?? 咁個意思未即係我貼埋隻豬嫁..呢件事我都唔想彩佢, 唸往遲D先再講.

點知尋日佢叫佢個仔同我講, 話過大禮同出門個時辰佢搵人定咗問我屋企人有冇問題, 過大禮個日子就遲咗D, 但都算, 我都唔出聲, 到佢個仔同我講出門個時晨, 我就真係唔出聲唔得, 時問如下

晨早7-9吉時, 重要佢個仔一定要7點後先可以出男家, 叫我一定要9點前返到男家, 99唔好玩啦, 晨咁早個化裝都嚟唔到同我化啦, 新娘裝起碼化45-60MIN, 我個妹同我啊媽都要化, 咁要個化裝師要幾點到, 我又要幾點起身, 我D親戚同姊妹又要幾點到...痴孖根.

重有2個鐘包來回車程 + 開門利事 + 玩新郎兄弟 + 針茶俾長輩 + 影相, 边夠時間, 往係佢隔離都唔得啦, 何況佢往係屯門, 我酒店BOOK荃灣. 車程來回起碼最快都要45MIN, 咁我返影咗我的意見俾佢個仔. 呢個時辰唔得. 有冇其他得選擇.

唔夠5MIN, 佢個仔又打來給我, 話啊媽話边有時辰就人, 梗係人就時辰啦, 咁我問化裝同我D親戚姊妹點, 佢同我講叫佢哋早D起身, 一定要就到好時辰, 咁我話我唔洗針茶俾D長輩, 都唔夠時間, 佢竟然同我講, 叫佢哋去到酒樓先針囉, 之後我又問我D姊妹要玩新郎同兄弟, 咁唔洗玩啦, 咩嘢都唔洗做啦, 不如叫我自己過來男家, 咩都唔做就最好. 我真係火都嚟埋, 以經同去冇嘢講....裙腳仔, 禺孝佬..

我返到屋企同我屋企人講返個時辰, 我啊爸啊媽都話梗係唔得啦, 晨咁早, 边個親戚得閒飲你柸茶. 之後我啊爸話一日有幾個好時辰過喎, 唔一定要一早果個, 重有冇得選, 咁我話除咗朝早7-9, 重有下午1-3, 但佢啊媽唔 LIKE 下午, 話太晏. 所以得呢個選擇. 我屋企人都話佢都好自私啫, 就哂自己, 唔洗理我哋. 最後我哋決定叫佢個仔9點前出門, 遊吓花園先, 10點先到女家, 咁我1點後先返男家囉. 我啊哥話等佢開口, 唔洗又我出聲...回門豬單嘢, 好彩都有我啊哥出頭, 佢話以後所有嘢都等佢傾喎, 所有醜人等佢做, 費時到時我嫁咗難做人. 有啊哥真係好.
回頂端
kEoW nAnNi
XXX.XXX.239.10

發表發表於: Wed Apr 09, 2008 6:55 pm

珊珊來遲 寫到:
我未來99又有新攪作... 上星期佢問我, 你]想即日回門定之後先回門呀? 咁我同我屋企人商量過, 啊媽都話第二日先回門啦, 佢唔想執屋又唔想我]咁趕?(因我會在酒店出門). 咁我同返99講囉, 之後佢又話ㄕ酗H第二日回門?? 一係就即日, 一係就第三日喎, (我都費是駁佢, 三朝回門係三日內ㄓ曈ㄠo...唔識就唔好講啦) 因為我係星期6城s, 我同我老公都冇唸過要請假. 咁咪即係叫我一定要即日回囉. 咁都算啦. 之後又問隻豬定鬙, 到時點安排. 咁酒家包鱁戌^門豬俾我], 我話回女家的時候叫D兄弟去城捰A送去我屋企, 佢夠擔同我講, 叫我]係女家出門果時垣I隻豬返佢男家...哈哈, 呢D咩狟宏鬺r, 隻豬由女家送去男家再送返去女家啊?? 咁個意思未即係我貼埋隻豬嫁..呢件事我都唔想彩佢, 唸往遲D先再講.

點知尋日佢叫佢個仔同我講, 話過大禮同出門個時辰佢搵人定鱁搷瓻峊齯H有冇問題, 過大禮個日子就遲羇, 但都算, 我都唔出聲, 到佢個仔同我講出門個時晨, 我就真係唔出聲唔得, 時問如下

晨早7-9吉時, 重要佢個仔一定要7點後先可以出男家, 叫我一定要9點前返到男家, 99唔好玩啦, 晨咁早個化裝都蟑屭鴞P我化啦, 新娘裝起碼化45-60MIN, 我個妹同我啊媽都要化, 咁要個化裝師要幾點到, 我又要幾點起身, 我D親戚同姊妹又要幾點到...痴孖根.

重有2個鐘包來回車程 + 開門利事 + 玩新郎兄弟 + 針茶俾長輩 + 影相, ㄟ鰹伅, 往係佢隔離都唔得啦, 何況佢往係屯門, 我酒店BOOK荃灣. 車程來回起碼最快都要45MIN, 咁我返影鬻琲熒N見俾佢個仔. 呢個時辰唔得. 有冇其他得選擇.

唔夠5MIN, 佢個仔又打來給我, 話啊媽話ㄕ陵禸偌N人, 梗係人就時辰啦, 咁我問化裝同我D親戚姊妹點, 佢同我講叫佢]早D起身, 一定要就到好時辰, 咁我話我唔洗針茶俾D長輩, 都唔夠時間, 佢竟然同我講, 叫佢]去到酒樓先針囉, 之後我又問我D姊妹要玩新郎同兄弟, 咁唔洗玩啦, 咩炡ㄜ欓~做啦, 不如叫我自己過來男家, 咩都唔做就最好. 我真係火都螳I, 以經同去冇狫....裙腳仔, 禺孝佬..

我返到屋企同我屋企人講返個時辰, 我啊爸啊媽都話梗係唔得啦, 晨咁早, ㄜ蚇丳面o閒飲你柸茶. 之後我啊爸話一日有幾個好時辰過喎, 唔一定要一早果個, 重有冇得選, 咁我話除鰲礎7-9, 重有下午1-3, 但佢啊媽唔 LIKE 下午, 話太晏. 所以得呢個選擇. 我屋企人都話佢都好自私, 就哂自己, 唔洗理我]. 最後我]決定叫佢個仔9點前出門, 遊麊廑擖, 10點先到女家, 咁我1點後先返男家囉. 我啊哥話等佢開口, 唔洗又我出聲...回門豬單, 好彩都有我啊哥出頭, 佢話以後所有炡ㄤ瓜\傾喎, 所有醜人等佢做, 費時到時我嫁鷖灠竣H. 有啊哥真係好.

你未來99真係好野蠻+自私...
最慘係你老公唔試下幫你argue....
好彩有你屋企人撐你~~! 加油啊!
希望你bd順利開心!
回頂端
anitachs
XXX.XXX.118.35

發表發表於: Sun Apr 13, 2008 3:51 am

Ada jim 寫到:

一般兄弟姊妹會送野...重手D TIM

anitachs
回頂端