發表主題 回覆文章
zita
XXX.XXX.23.189

發表發表於: Tue Nov 06, 2007 5:25 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
[quote="笨熊"]PCSC,

我應該跟團呀, 因為我和BF係第一次去日本.... 我會參加東瀛遊呀!!!

問問各位, 你地有無過大禮的LIST, 我想知做足和簡易係點? 簡易咁利是係包幾多? 如買D又唔買D??? (例如椰子買) 及.. 過大禮是不是要雙份, 過左來女家, 再拎一份回男家?? 事源二家都說無所謂(其實好有所謂) 所以為有我地做細既去攪, 但我地又蒙下蒙下.. 所以問問大家意見!!!

還有..各位... 不如婚期之後.. 我地再去"婚禮後記" 或 "婚後生活" 再聯絡呀... 我仍想和你地KEEP聯絡, 留言呀!!![/quote]

我當然會咁做la

至於過大禮方面,你可以去lee到睇下:
http://www.easy-wedding.com/WED.htm
回頂端
chanhl
XXX.XXX.168.130

發表發表於: Tue Nov 06, 2007 5:26 pm

一般都係呢d

男家送給女家:
i) 2籃: 每籃有椰子一對, 檳榔一對, 龍鳳燭一對, 男女家對聯一對, 茶葉一份, 禮金盒一個, 禮金大利是二個, 四京果一份, 五穀一份, 青縷一份, 扁柏一份, 紅頭繩一份
ii) 禮金
iii) 龍鳳餅2對 / 糖餅 / 三牲 (雞+豬肉+鵝)
iv) 果籃2個 / 酒2支 / 茶葉

女家回禮:
i) 蓮耦一對, 石榴一對, 大吉一對, 發財芋一對, 添丁薑一對, 扁柏二份, 柚葉二份, 芙蓉二份
ii) 大發糕點一底, 煎堆8件, 紅包8個, 糕點8個
iii) 回禮金
iv) 男家禮物的一半 (不過我媽咪話 有d 野唔使回 , 詳情我都唔知)
回頂端
chanhl
XXX.XXX.168.130

發表發表於: Tue Nov 06, 2007 5:28 pm

[quote="zita"]
笨熊 寫到:
PCSC,

我應該跟團呀, 因為我和BF係第一次去日本.... 我會參加東瀛遊呀!!!

問問各位, 你地有無過大禮的LIST, 我想知做足和簡易係點? 簡易咁利是係包幾多? 如買D又唔買D??? (例如椰子買) 及.. 過大禮是不是要雙份, 過左來女家, 再拎一份回男家?? 事源二家都說無所謂(其實好有所謂) 所以為有我地做細既去攪, 但我地又蒙下蒙下.. 所以問問大家意見!!!

還有..各位... 不如婚期之後.. 我地再去"婚禮後記" 或 "婚後生活" 再聯絡呀... 我仍想和你地KEEP聯絡, 留言呀!!![/quote]

我當然會咁做la

http://www.easy-wedding.com/WED.htm

me too.... Very Happy
回頂端
Sleepy20
XXX.XXX.24.2

發表發表於: Wed Nov 07, 2007 7:57 pm

[quote="chanhl"]
zita 寫到:
笨熊 寫到:
PCSC,

我當然會咁做la

me too.... Very Happy

好呀~ Very Happy
回頂端
肥皂
XXX.XXX.130.153

發表發表於: Wed Nov 07, 2007 10:35 pm

轉眼間已經淨番兩個幾月就到大家既大日子....

我都打算去日本, 不過可能會去d 僻 d (仙台) ....
回頂端
PCSC
XXX.XXX.208.56

發表發表於: Wed Nov 07, 2007 10:39 pm

PCSC,
我應該跟團呀, 因為我和BF係第一次去日本.... 我會參加東瀛遊呀!!! ==>我會自由行, 不過未開始plan行程!
問問各位, 你地有無過大禮的LIST, 我想知做足和簡易係點? 簡易咁利是係包幾多? 如買D又唔買D??? (例如椰子買) 及.. 過大禮是不是要雙份, 過左來女家, 再拎一份回男家?? 事源二家都說無所謂(其實好有所謂) 所以為有我地做細既去攪, 但我地又蒙下蒙下.. 所以問問大家意見!!!==>我都係去租褂個度, 即係個d繡莊, 佢會教晒妳架啦!
還有..各位... 不如婚期之後.. 我地再去"婚禮後記" 或 "婚後生活" 再聯絡呀... 我仍想和你地KEEP聯絡, 留言呀!!!==>OK
回頂端
PCSC
XXX.XXX.208.56

發表發表於: Wed Nov 07, 2007 10:40 pm

肥皂 寫到:
轉眼間已經淨番兩個幾月就到大家既大日子....

我都打算去日本, 不過可能會去d 僻 d (仙台) ....

妳會自由行定跟團架??
回頂端
zita
XXX.XXX.23.189

發表發表於: Thu Nov 08, 2007 8:03 am

我同bf的渡蜜月是希望可以到英國睇波呀,而我地亦知道有一場賽事----曼聯對利物浦,希望可以買到ticket啦 Laughing Laughing
回頂端
笨熊
XXX.XXX.54.181

發表發表於: Thu Nov 08, 2007 10:58 am

THANKS chanhl, zita.. (過大禮資料)

咁到時大家記得"再聯絡"呀!!!

還有問問依甸園註冊的姊妹們!! 有沒有地圖, 我覺得依甸園網頁那張地圖只係大範圍, 我想問有無係指明係商場點行去禮堂??? 及依甸園會不會比譤請卡? OR只可以係網頁Download ??

THANKS
回頂端
豬玲玲
XXX.XXX.4.2

發表發表於: Thu Nov 08, 2007 1:20 pm

[quote="zita"]
笨熊 寫到:
PCSC,

我當然會咁做la

我都應該會去日本,你都會跟團, 但未confirim邊日去~
請問東瀛遊出左價錢未呀?

好呀. 大家同一日結婚其實係一種緣分,雖然我唔係成日留言,但得閒都會開來看看大家預備成點...大家記得keep住聯絡呀

我的過大禮清單,給大家做個參考:
‧ 椰子兩對
‧ 檳榔兩對
‧ 青萋、扁柏
‧ 芝麻、紅棗
‧ 合桃、龍眼乾、荔枝乾、蓮子、紅豆、綠豆、連殼花生、百合
‧ 茶葉兩罐
‧ 龍鳳燭兩對
‧ 男女家對聯兩對
‧ 男女家上頭用品
(以上可以一次過訂,唔駛逐樣買,如金都等都可以訂)

‧ 魚四條(用四封利是代替;每封寫魚)
‧ 雞(兩隻公雞、兩隻毋雞):以四封利是代替(每封寫上公雞及毋雞)
‧ 豬肉三至五斤起雙飛
‧ 中式唐餅
‧ 龍鳳餅兩對
‧ 西式餅咭
‧ 洋酒
‧ 海味:海味全部要雙份(一份用作女家回禮),其中必需要有髮菜
‧ 生果籃 (記得不要梨)
‧ 飾金
‧ 聘金

禮金盒需要放以下的物品:
‧ 聘金
‧ 飾金
‧ 利是
‧ 青萋、扁柏
‧ 檳榔兩對
‧ 蓮子、百合、紅豆、綠豆、合桃乾、龍眼乾
‧ 芝麻、紅棗
‧ 紅頭繩