發表主題 回覆文章
XXX.XXX.225.51

發表發表於: Thu Feb 15, 2007 5:58 pm

廣告贊助 [隱藏]
ESTHER ESTHER 寫到:
Queen824 寫到:
又有新搞作0勒!

奶奶0個日興起話要出街食,話想食上海0野,既然咁難得我同bf咪陪佢去囉。0個間0野佢未試過想試0下,但我同bf間唔時會幫襯,都幾鍾意食0既。佢知道我0地食過就不斷話「乜你0地成日0黎0架,我都未食過0既!」言下之意當然係話我0地好唔帶佢\0黎咁啦!我心諗係你唔鍾意出街食0者,要食駛乜人帶?你兩公婆自己0黎食都得啦!不過佢呢句0野係次次發現自己未食過0既地方而我0地又去過0既話都一定會咁講0既,所以我都聽到冇反應0架啦。

anyways, 0個日我0地3個人食,老爺冇0黎,寫紙點菜0既時候:

bf: 粢飯你食唔食0架?
99: 粢飯駛乜0係度食呀,我都識整啦!
過0左一陣,見我0地冇出聲…
99: 你鍾意食咪叫一個囉,叫佢切開你0地食囉。
me: 哦…佢一定係切開上0架!

bf: 賽螃蟹你食唔食0架?
99: (好大反應) 唔食!0的蛋生0既!
我知我bf已經好唔老黎,因為佢好想食賽螃蟹。

點完菜後:
bf: 早知叫埋蒜泥白肉啦!
99: 咁肥…你食0架咩?你鍾意食我下次整比你食啦,你亞哥都好鍾意食0架,我驚你怕肥先唔整之嘛!你知唔知蒜泥白肉點整0架,係用0的豬腩………… 好肥0架,你鍾意食我下次整比你食啦!
bf: 乜你都話識整,咁駛乜出街食呀? Evil or Very Mad
99就收聲了!

後來見到隔離檯食獅子頭,佢就話下次叫。我就同bf講「係啦,獅子頭難整,自己整唔到0架!」99就冇出聲。

順帶一提,上粢飯0既時候佢係急不及待拎0左舊0黎食0既!

以上0既對話我當然冇乜點參與,只係靜靜咁睇戲啦!不過同佢食飯真係好難頂,可免則免啦!不過團年飯0既日子就到啦,佢出親去食就會叫我發板,我就最怕做呢樣0野,費事叫乜都比佢an。我多數都借其他人過橋,問bf同佢亞哥想食乜,咁起碼係佢\0的仔,唔駛我出面嘛! Laughing

乜你奶奶食o野都咁多o野講o既~~ 會聽到煩囉~

我奶奶又係架,食飯淨係聽到佢把聲,原本無野都會食到好煩好 '炆',因為佢會講足 3 個鍾。我忍住唔出聲,但係我怕有一日我會話 "可唔可以靜靜地食餐安落茶飯呢?"...
回頂端
Queen824
XXX.XXX.16.249

發表發表於: Sun Feb 18, 2007 1:12 pm

佢淨係出街食飯先咁多0野講,呢樣又話唔好食,0個樣又話自己煮到,我都唔明佢點解要出街食?又細食喎,話怕肥,唉,又唔係真係好肥,邊有人care呢?佢自己唔食唔緊要,咪搞到我0地好似好大食咁0丫嘛!最衰係佢想食0既0野只係想試兩啖(都係因為怕肥),食完兩啖就搵人執手尾。減肥減0左幾年,我又冇見佢瘦過,既然係咁就無謂0徙氣啦!就算真係瘦到又如何,減肥不外乎為健康為靚,佢又唔係唔健康,即係為靚啦,咁佢又冇乜交際應酬,又唔出街,搵鬼睇咩! Confused
回頂端
dian
XXX.XXX.18.253

發表發表於: Sun Feb 18, 2007 6:23 pm

我就遇到以下的情況,丈夫與其他家人屢勸不聽,煩請大家教我怎麼辦:

1)每一餐飯奶奶都會煮多至少兩碗飯(有時超過這個數目),於是每一餐都有飯剩,每一餐都要吃舊飯。即使在她煮飯前企圖阻止也不成,她總說是怕大家(特別是老爺)不夠吃。可是一家人平日吃多少飯,都是差不多的。怎會每餐都預多那麼多?

2)每一餐的(食送)菜都會有剩,原因相同。於是有時要吃二、三天前、翻煮到爛溶溶、營養都沒有的剩菜。老爺也會聽我們話,丟掉真的很爛很舊的菜,但奶奶不肯。總之,我們一天不吃光那些菜都不成。

3)吃飯的時候,老是用自已的筷子將每一碟的(食送)菜翻來翻去挑自已愛吃的,然後又會將筷子放在嘴巴啃那種(!)。天呀,那麼不衛生!她一這樣做我就整碟菜也會碰。她有時還一邊這樣做、一邊叫我:「你多吃一點吧」

小時候在家裡只要略為用筷子挑菜來吃,一定會被媽媽用筷子打手,罵我「無家教」不准再吃(食送)。男家只有她一個會這樣。我真不明白發生甚麼事。

4)她會將餘下的(食送)菜和預備煮的菜用保鮮紙包用後,再用舊報紙包得厚厚的放在雪櫃。請想像打開雪櫃時看到滿櫃舊報紙磚,連兩包紙包奶都再放不下的恐怖景象。

其實奶奶其他方面也很好,在(食送)菜方面知道我喜歡清淡的菜,知道我愛吃蒸魚,特地煮給我吃。我也留意到,婚後在男家吃到的,比婚前吃的清淡多了。可是上述的事令我沒有甚麼心機在家吃飯。每一餐也儘量5分鐘內完事然後趕回房內。
回頂端
Queen824
XXX.XXX.16.249

發表發表於: Mon Feb 19, 2007 2:11 am

我奶奶又好鍾意liu餸,liu完又唔係食,都唔知佢想點!打邊爐又好鍾意撈0的0野比我0地食,我0地都好唔鍾意,心諗乜都你淥晒駛鬼打邊爐咩,你煮咪得囉!

dian, 其實你奶奶都有眼見晚晚有隔夜0野0架啦,點解都唔會收0下呢?你0地通常食幾嘜米0架?咪叫你老公or老爺同佢講,每晚都煮"X"嘜米就夠啦,唔夠先再煮啦,用滾水煮飯,好快熟之嘛!

至於報紙0既問題,點解包完保鮮紙仲要包報紙呢?諗到都覺得污糟,掂完隻手黑麻麻!而家我屋企都好少用保鮮紙,通常用微波爐盒裝隔夜0野,你試0下買兩個比佢用0下睇得唔得?
回頂端
apple1010
XXX.XXX.239.66

發表發表於: Mon Mar 26, 2007 5:20 pm

dian 寫到:
我就遇到以下的情況,丈夫與其他家人屢勸不聽,煩請大家教我怎麼辦:

1)每一餐飯奶奶都會煮多至少兩碗飯(有時超過這個數目),於是每一餐都有飯剩,每一餐都要吃舊飯。即使在她煮飯前企圖阻止也不成,她總說是怕大家(特別是老爺)不夠吃。可是一家人平日吃多少飯,都是差不多的。怎會每餐都預多那麼多?

2)每一餐的(食送)菜都會有剩,原因相同。於是有時要吃二、三天前、翻煮到爛溶溶、營養都沒有的剩菜。老爺也會聽我們話,丟掉真的很爛很舊的菜,但奶奶不肯。總之,我們一天不吃光那些菜都不成。

3)吃飯的時候,老是用自已的筷子將每一碟的(食送)菜翻來翻去挑自已愛吃的,然後又會將筷子放在嘴巴啃那種(!)。天呀,那麼不衛生!她一這樣做我就整碟菜也會碰。她有時還一邊這樣做、一邊叫我:「你多吃一點吧」

小時候在家裡只要略為用筷子挑菜來吃,一定會被媽媽用筷子打手,罵我「無家教」不准再吃(食送)。男家只有她一個會這樣。我真不明白發生甚麼事。

4)她會將餘下的(食送)菜和預備煮的菜用保鮮紙包用後,再用舊報紙包得厚厚的放在雪櫃。請想像打開雪櫃時看到滿櫃舊報紙磚,連兩包紙包奶都再放不下的恐怖景象。

其實奶奶其他方面也很好,在(食送)菜方面知道我喜歡清淡的菜,知道我愛吃蒸魚,特地煮給我吃。我也留意到,婚後在男家吃到的,比婚前吃的清淡多了。可是上述的事令我沒有甚麼心機在家吃飯。每一餐也儘量5分鐘內完事然後趕回房內。

我同你的情況差唔多,奶奶又係成日煮多好多飯同送,跟本就食唔晒,試過一次佢唔舒服由我煮飯,果餐都有食剩少少,但佢就話我做乜煮甘少。

我奶奶唔止喜歡liu送,有時d豬扒太大舊,佢仲會用手撕開(唔止佢食果舊,仲會撕埋放入我地碗),都唔明點解唔刀。
回頂端
宝E
XXX.XXX.129.212

發表發表於: Mon Mar 26, 2007 5:28 pm

apple1010 寫到:
我同你的情況差唔多,奶奶又係成日煮多好多飯同送,跟本就食唔晒,試過一次佢唔舒服由我煮飯,果餐都有食剩少少,但佢就話我做乜煮甘少。

我奶奶唔止喜歡liu送,有時d豬扒太大舊,佢仲會用手撕開(唔止佢食果舊,仲會撕埋放入我地碗),都唔明點解唔刀。

救命呀 Shocked , 叫人點食呀.
回頂端
小肥髀
XXX.XXX.81.166

發表發表於: Sun Apr 01, 2007 1:57 am

我結婚後無同99住, 而家bb出世佢蟈禤], 坐月鶩茪諝開如同99住, 大家生活習慣唔同:
1)佢食得好清, 我食濃味
2)只要係肉類一定要放冰格(鄏袤伅R新鮮豬扒放冰格, 不如買冰到硬邦邦ge,佢又話新鮮好D) 就算今日買for聽日食都係咁, 同佢講話可以放鄐U層凍肉格, 佢話怕變壞喎, 有時買舊瘦肉大舊D, 一餐用唔晒, 比佢解完凍舊肉再放番落冰格會生細菌佢又唔理, 而家唯有將D肉切細舊D, 等佢姣搨nge份量解凍囉
3)我飲湯唔食湯渣, 佢就當喝渣係一味送, 再煮一碟蔬菜就一餐, 佢煮蔬菜係就咁烚熟, 乜都唔落, 鼓油都無心滴 Sad 初初坐月餵人奶, 日日煮魚湯, D湯渣我堅持唔食, 佢自己係咁隊, 係後尾佢真係食唔到先放棄 Confused
4)我會買定D耶菜or娃娃菜呢D菜襟擺D做儲備, for煮麵都要la, 佢永遠唔認同, 要食晒佢先得
而家我會趁番工食自己鍾意ge, 鄎峊孎皕|多D煮飯, 咁可以煮自己鍾意ge味, 好在99無我咁揀飲擇食, 我肯煮佢仲開心 Very Happy
回頂端
小龍貓
XXX.XXX.184.77

發表發表於: Sun Apr 01, 2007 2:16 am

愛麗C 寫到:
勁同意呀! 99屋企因為要等齊人. 每晚差唔多十點才開飯呀! 食完野唔可以咁快瞓家麻! 攪到起碼十二點幾打後先可以瞓, 人都殘埋!

o下...10點先食飯...做乜咁夜?
回頂端
小龍貓

發表發表於: Sun Apr 01, 2007 2:19 am

Queen824 寫到:
過0左期三年都搵到,好0野,簡直係古董啦!真係一山還有一山高!

其實我奶奶唔係好老,5x歲,大我亞媽幾年之嘛,我亞媽都唔係咁0既!佢仲係有工做,唔係深山閉關0個隻喎。不過佢就冇乜嗜好,又唔出街,得閒就煲0下碟、整0下0野食囉。

冇錯,佢好鍾意整0野食,但係偏偏唔識處理食物。過期只係其中一樣,最奇怪係佢唔識分邊0的0野要擺雪櫃,邊0的唔駛。我見過包綿花糖0係雪櫃囉,終於梗係黐埋一pat啦!有次我亞媽包0左0的水餃比佢,千叮萬囑叫佢擺冰箱,點知一如我亞媽所料,佢擺\0左0係雪櫃,第二日先比我bf發現,連我bf完全冇煮食常識都知要擺冰箱啦!好彩都仲食得,不過又係黐住晒囉!

除0左食物之外,仲有好多騎呢理論0架!如果各位係0係office睇緊0既話,請你小心笑到隔幾張檯都聽到。有一晚食飯,咁要開燈啦,佢就話開燈就要拉窗簾,我0係度諗點解呢,係咪有咩機關呢,點知佢話咁就唔會走0左0的光出街,間屋就會光0的。 Laughing 我心諗又唔係開冷氣,怕乜走0左出街喎!你話我對住佢係咪命都短幾年!

本來我bf係話結婚後要同佢亞媽住,本身我都應承0左0既,後來諗諗0下發覺唔對路,幾經辛苦先爭取到唔駛同佢住咋!

唉.... 你0地就笑得開心囉,難為我冇得0係佢面前笑,要忍到返屋企同我亞媽分享0既時候先可以笑! Surprised

哈哈!~~~好精彩o既奶奶....連我鄉下個姑媽都唔會咁做啦...真係救命喎!!
回頂端
小龍貓

發表發表於: Sun Apr 01, 2007 2:19 am

Alfphy 寫到:
嘩哈哈!queen,你99為「走光」添新的註譯啊!超爆笑啊!

係喎...呢d係真正走光!!keke
回頂端