發表主題 回覆文章
bebu
XXX.XXX.124.185

發表發表於: Mon Oct 23, 2006 10:30 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    因男友比較高大6'4"要56size的男禮 ,無租的地方有他的size, 想訂造. 請問邊到有$1600訂造一套燕尾+bow+腰封???thxxx
    回頂端
    Mimi~
    XXX.XXX.139.164

發表發表於: Mon Oct 23, 2006 10:33 am

去完honeymoon返黎了~ 希臘俾我既感覺有好有唔好. 我去左三個島, 最鍾意係mykonos同naxos. 果到d人好好人, 好熱心. 風景又好靚. 果幾日好天到不得了, 結果我曬到黑左好多呀...... Crying or Very sad

去到santorini, 有點失望, 一路以為好靚既地方, 點知覺得普普通通咁啦. 可能咁岩多雲..... 島上d人態度好差, 同之前兩個島比差得遠lor. 交通又唔方便, 所以我地兩個都唔多鍾意呢個島.

羅馬果邊, d人都係好差呢... 都冇禮貌既, 好令我地失望.

玩得最開心, 居然係曼谷, 做左兩次spa, 係咁食好野, 哈哈~
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.246

發表發表於: Tue Oct 24, 2006 6:59 am

Mimi~:

返來嗱! 可能我在santorini book的酒店安排得幾好, 員工又友善, 感覺都好好喎, 所以去旅行都係睇你好唔好彩。羅馬我又覺得啲人友善喎, 由我哋住的b&b老闆, 去士多買汽水的老闆, supermarket賣咖啡豆的伙記, 全部都好好, 真係同一個城市唔同感覺呢。
    回頂端
    Mimi~

發表發表於: Thu Oct 26, 2006 12:11 pm

Sun(2) 寫到:
    Mimi~:

返來嗱! 可能我在santorini book的酒店安排得幾好, 員工又友善, 感覺都好好喎, 所以去旅行都係睇你好唔好彩。羅馬我又覺得啲人友善喎, 由我哋住的b&b老闆, 去士多買汽水的老闆, supermarket賣咖啡豆的伙記, 全部都好好, 真係同一個城市唔同感覺呢。

我santorini book果兩間, o係網上面都見到有人recommend的.... 點知.....

真係睇下好唔好彩~~~~

你介紹果間b&b真係好正呀, 地點方便, 老闆又好好人, 雖然雞同鴨講, 但住得好開心呀, 我地成日拎住本旅遊書, 同佢地講下意大利文, 點知佢地又係咁答番意大利文... 我地又係咁答"si" "si", 真係好攪笑~~~

好在, 所有地方既天氣都好好~~~ 只係santorini果邊比較多雲..... 同埋雅典落過雨, 其他日子全部好好天, 我曬黑左好多呀...... Wink
    回頂端
    pigc
    XXX.XXX.121.240

發表發表於: Mon Oct 30, 2006 5:45 pm

Mimi~

i really want to go toooooooo.....

may i know how much u spent in total?
    回頂端
    viv.rog
    XXX.XXX.193.23

發表發表於: Thu Nov 02, 2006 12:20 pm

請問有無人試過呢個行程, 而且係享受個隻? 我唔想趕頭趕命呀, 但又唔想逗留一個地方太耐太悶:

day 1 - athens (arrival)
    day 2 - athens -> santorini
    day 3 - santorini
    day 4 - santorini -> mykonos
    day 5 - mykonos
    day 6 - mykonos -> athens
    day 7 - athens
    day 8 - athens -> rome
    day 9 - rome
    day 10 - vatican
    day 11- rome -> florence
    day 12 - florence
    day 13 - florence -> venice
    day 14 - venice -> milan
    day 15 - milan - HK

每一個城市有什麼地方可以玩?
    我地諗住出年九月頭去, 是否合適?
    由香港去雅典應該搭什麼航空公司飛機?
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.246

發表發表於: Fri Nov 03, 2006 9:22 am

Mimi:

roma間b&b個老闆真係好好, 不過聽朋友講加咗價, 佢啱啱問要90euro一晚, 所以冇book到呢。你有冇相可以share出嚟呀? 好想睇呢。如果有請pm我, thx。

viv.rog:

其實你去希臘+意大利, 最好由athens入, 跟住去mykonos, 再去santorini, 然後直接由santorini搭飛機去roma(在athens轉機)。咁樣可以慳返由athens市中心來往機場的時間, 而且唔駛在athens分兩次住酒店。

個人認為athens冇乜特別, 一至兩日已經好足夠, mykonos住兩晚差不多了, santorini最好住三晚, fira兩晚, oia一晚。

我會suggest你咁行:

day 1 - athens (早機到)
    day 2 - athens -> mykonos (早船)
    day 3 - mykonos
    day 4 - mykonos -> santorini
    day 5 - santorini
    day 6 - santorini
    day 7 - santorini -> rome (早機到)
    day 8 - rome (vantican)
    day 9 - rome -> florence (早車)
    day 10 - florence -> venice (黃昏車)
    day 11- venice
    day 12 - venice -> milan (早車)
    day 13 - milan - HK

你可以根據你自己鍾意的地方就住多一晚。
    回頂端
    Mimi~

發表發表於: Fri Nov 03, 2006 11:46 am

Sun(2) 寫到:
    Mimi:

roma間b&b個老闆真係好好, 不過聽朋友講加咗價, 佢啱啱問要90euro一晚, 所以冇book到呢。你有冇相可以share出嚟呀? 好想睇呢。如果有請pm我, thx。

係呀, 佢加左價呀. 我好好彩, 佢收我70euro, 已經係最平了~ 我諗宜家佢唔會再做到咁平了. 其實o係rome既酒店average要幾多錢呀?

我upload左honeymoon d相上我個婚網到呀, pm左你, 去睇睇啦~~~~ Very Happy
    回頂端
    Mimi~

發表發表於: Fri Nov 03, 2006 11:52 am

viv.rog 寫到:
    請問有無人試過呢個行程, 而且係享受個隻? 我唔想趕頭趕命呀, 但又唔想逗留一個地方太耐太悶:

day 1 - athens (arrival)
    day 2 - athens -> santorini
    day 3 - santorini
    day 4 - santorini -> mykonos
    day 5 - mykonos
    day 6 - mykonos -> athens
    day 7 - athens
    day 8 - athens -> rome
    day 9 - rome
    day 10 - vatican
    day 11- rome -> florence
    day 12 - florence
    day 13 - florence -> venice
    day 14 - venice -> milan
    day 15 - milan - HK

每一個城市有什麼地方可以玩?
    我地諗住出年九月頭去, 是否合適?
    由香港去雅典應該搭什麼航空公司飛機?

我o係mykonos同santorini都係留左三晚, 但都覺得唔夠lor, 好似好趕咁, 可能我地去左太多地方玩, 變相冇機會好好享受呢~ 我同我老公都鍾意mykonos多d, 如果可以, 留o係mykonos多一日啦~ santorini就唔好去火山tour了, 好悶呢.... 寧願留o係酒店享受下仲好....

意大利果邊我只係去左羅馬, 俾唔到意見你了~

9月份冇問題啦, 仲好旺呢. 我十月去, 都仲有好多遊客.

我搭泰航的, 返黎停留曼谷玩幾日, 不錯呢.
    回頂端
    viv.rog
    XXX.XXX.193.23

發表發表於: Fri Nov 03, 2006 3:42 pm

Thank you guys!

I'm now searching for any airline to go to Athens and back from Milan. Do u have any clue? Any Airline can claimed by asiamiles?
    回頂端