發表主題 回覆文章
FrancesKwok
XXX.XXX.13.171

發表發表於: Fri Aug 25, 2006 12:36 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    唔知呢度問得唔得呢...
    我honey moon plan去歐洲,我bf想買LV,我想買DIOR同GUCCI,LV我知係法國有,但另外2隻牌子係邊度有呢?同埋o係個邊買係咪平過HK好多架?
    仲有,我有朋友話佢上次去法國買LV,d sales勁串,只俾佢買一個,而家係咪都係咁串架?
    另外,買Rolex又係邊度買呢?係咪新過但貴過HK呢?
    thx a lot~
    回頂端
    baka888
    XXX.XXX.211.163

發表發表於: Fri Aug 25, 2006 12:12 pm

Hi,FrancesKwok

你想買果D牌子法國都有得買,個邊買只係平HK少少,因為欧羅貴雖然有退税。
    退税方面只要你買野時候果Sales會俾分Form你填,填完後拒會連Receipt俾
    返你到時拿住E d野去机場時辦理退税手続,記住早D去机場辦理因好多人架。
    其實法國買名牌唔係最平米蘭比較平D。

LV D Sales幾時都咁串架la,因為係以前O既HK人做成咁架,
    拒地去都法國好似唔洗錢咁買,人地覺得整Cheap晒拒果牌子。
    去LV買野只能買一大一細,例:大既野係袋/細既野係銀包

買Rolex當然去瑞士,不過我有朋友去過話唔係平好多Wo。

Baka888
    回頂端
    FrancesKwok
    XXX.XXX.4.45

發表發表於: Sun Aug 27, 2006 9:18 pm

baka888 寫到:
    Hi,FrancesKwok

你想買果D牌子法國都有得買,個邊買只係平HK少少,因為欧羅貴雖然有退税。
    退税方面只要你買野時候果Sales會俾分Form你填,填完後拒會連Receipt俾
    返你到時拿住E d野去机場時辦理退税手続,記住早D去机場辦理因好多人架。
    其實法國買名牌唔係最平米蘭比較平D。

LV D Sales幾時都咁串架la,因為係以前O既HK人做成咁架,
    拒地去都法國好似唔洗錢咁買,人地覺得整Cheap晒拒果牌子。
    去LV買野只能買一大一細,例:大既野係袋/細既野係銀包

買Rolex當然去瑞士,不過我有朋友去過話唔係平好多Wo。

Baka888

oic~多謝你咁詳細講解 Very Happy
    回頂端
    kaykay
    XXX.XXX.141.154

發表發表於: Tue Sep 12, 2006 2:25 pm

LV可以去羅馬買,應該歐洲中最平!
    回頂端
    Woodstock & Snoopy
    XXX.XXX.19.50

發表發表於: Tue Sep 12, 2006 4:25 pm

FrancesKwok 寫到:
    唔知呢度問得唔得呢...
    我honey moon plan去歐洲,我bf想買LV,我想買DIOR同GUCCI,LV我知係法國有,但另外2隻牌子係邊度有呢?同埋o係個邊買係咪平過HK好多架?
    仲有,我有朋友話佢上次去法國買LV,d sales勁串,只俾佢買一個,而家係咪都係咁串架?
    另外,買Rolex又係邊度買呢?係咪新過但貴過HK呢?
    thx a lot~

我幾年前去瑞士時買過一隻Rolex俾我daddy,價錢算唔算平我就唔知,因為我之後係法國、英國、德國&香港都無見過有,都幾特別架。如果我唔係在瑞士間Rolex買,我會以為自己俾人呃! Hee... Wink
    回頂端
    dordor
    XXX.XXX.229.50

發表發表於: Tue Sep 12, 2006 5:34 pm

導遊話買LV法國會俾意大利平少少…
    我有朋友之前係法國要排隊入LV,因為太多人…
    所以我就係威尼斯買,serve我個兩位sales都好nice,我用自己passport同一間LV買左3個都冇問題(有兩個幫朋友買仲要係同款)…不過佢都有問今次係咪first time係意大利買…
    其實唔俾人買咁多因為好多香港人走水貨,europe LV 標價連稅未退稅都平過香港(eg. 香港賣HK$4,600 Euro$420 退稅之後HK$3,700左右)…所以可能會只限買一個以防水貨客…
    威尼斯果間比較細,米蘭唔止一間仲要大d…
    Dior Gucci 意大利法國都有…
    回頂端
    FrancesKwok
    XXX.XXX.80.63

發表發表於: Wed Sep 13, 2006 12:44 am

屎啦~咁即係意大利定羅馬定米蘭好呀?
    不過一句講晒,唔好去法國買 Laughing
    回頂端
    dordor
    XXX.XXX.225.48

發表發表於: Wed Sep 13, 2006 10:15 am

羅馬同米蘭都係屬於意大利架! Wink
    回頂端
    車厘子
    XXX.XXX.19.35

發表發表於: Wed Sep 13, 2006 11:11 am

FrancesKwok 寫到:
    屎啦~咁即係意大利定羅馬定米蘭好呀?
    不過一句講晒,唔好去法國買 Laughing

frances

其實你o係意大利買LV, 價錢應該係一樣, 最平會係法國, 以袋款, 大約平十幾廿蚊歐羅一個! 不過wallet 同keychain & coins bag 就same price!

至於法國, 我又買得幾順利喎!

我建議你見到邊度有LV, 買到o既就即刻買喇, 因為間間都好似唔同規矩咁, 又怕去到法國會無貨.
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.246

發表發表於: Wed Sep 13, 2006 11:48 am

我在florence買了一個gucci, 在paris買LV, 同一日寄出的退稅單, 但在PARIS的快過FLORENCE收返退稅(兩間不同的退稅公司)。在PARIS的係GLOBAL TAX REFUND, 呢間做嘢比較爽手, 意大利的退稅公司要我SEND幾個EMAIL去追先收得返啲錢, 仲要係三個月後..........

呢樣嘢都係其中一樣值得CONCERN的呢
    回頂端