發表主題 回覆文章
ting ting ivy
XXX.XXX.252.120

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 2:05 am

廣告贊助 [隱藏]
各位朋友,

本人的big date 將會在10/2007 (暫定). 現在開始搵酒席。好驚會訂唔到心水日子。因為到心水的酒樓問過,2007年年尾都好多朋友book 左喇! 所以想怏d 做多d research. 我和男朋友都想係灣仔,銅鑼灣,尖沙咀呢d地方擺, 大約30 席。每席budget 最多6000 (包括加錢改餐單喇! Rolling Eyes )希望各位朋友能夠俾d意見,因為我地都唔知點入手 ! Embarassed 我地都係行街或聽朋友講過話好就去問咁喇 ! 例如好唔開心呀, 前日到過times square 的玉桃軒問過,佢地最多24 席jar. 但價錢同個場都好ok.... Crying or Very sad 所以希望各位能留言俾d 意見我喇 !
回頂端
cutie yan
XXX.XXX.103.197

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 2:23 am

ting ting ivy,

你好呀~~唔知你big date係07年10月邊日呢?有冇諗過去到奧海城呀?
果邊間利寶閣可以擺到30圍架, 個場都唔錯架, 我都book左呢間, 係10月27日~~
回頂端
alan1826
XXX.XXX.144.1

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 3:22 am

皇室宝帝廷三十圍可包場
回頂端
XXX.XXX.26.99

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 2:09 pm

你好呀~~唔知你big date係07年10月邊日呢?有冇諗過去到奧海城呀?
果邊間利寶閣可以擺到30圍架, 個場都唔錯架, 我都book左呢間, 係10月27日~~

多謝你呀cutie yan。其實我地未定實架,但會搵2-3個好日去問酒席囉。因為雙方家長都唔係香港呀,所以未能落實日子呀 ! 除了利寶閣以外,你有冇其他場係你之前考慮之列架? 可以分享一下嗎? hotel 也可以的。 恭喜你已經book 左酒席,可以放下心頭大石 ! Very Happy
回頂端
cutie yan
XXX.XXX.235.90

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 3:22 pm

除了我而家book呢間, 我地之前仲諗過翠亨村, 北京道一號, 中港城皇上皇, 彩雲軒都有睇過...
但印象中30圍既話, 翠亨村同北京道, 中港城皇上皇一定唔得, 太細~~
係咪一定要九龍區?
我之前去荃灣潮江春(近地鐵站)飲, 果度唔錯呀, 當晚我朋友都係30圍, 好fit呀, 同埋樓底好高架~~
回頂端
cutie yan
XXX.XXX.235.90

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 3:22 pm

唔好意思呀~~酒店我冇去睇過呀~~
因為酒店好貴下, 所以我地冇考慮過~~
回頂端
Yuki
XXX.XXX.36.143

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 4:31 pm

如果你擺 30 圍可以考慮灣仔華潤大廈新開既皇潮匯, 我自己都係擺 30 圍, 之前睇過好多間都唔0岩心水, 最後 book 左呢間, 呢間可以擺 28-40 圍, 個場冇柱, 有水晶燈, 個新娘房好大, 仲有獨立 toilet, 如果你想睇相, 可以 pm 你個 email 俾我, 我 send 俾你睇呀!!! Wink

另外, 合和果邊既皇廷都可以擺 30-50 圍, 個場就四四方方冇柱, 不過冇水晶燈, 同埋果邊會舊 d, 你有時間可以睇埋呢一間!!

北京道一號我去睇過, 如果你要擺 30 圍一定唔得, 果間柱比較多, 擺 25 圍已經好盡, 如果擺到 30 圍有 d 圍數要擺到好後, 未必睇到個台!! 另外, 彩雲軒我都睇過, 個場既間格 ok, 不過佢成個場用晒紅色燈, 成個場紅當當, 影出黎 d 相都會偏紅, 怪怪地, 唔係咁好!!!

最後你可以考慮埋係中港城地下既皇上皇, 呢間可以擺到 30 圍, 樓底較矮, 較舊, 所以任飲椅套較平!! 仲有中港城二樓六月尾會新開一間皇潮匯, 呢間既裝修會同灣仔果間一樣, 不過因為場地較細, 最多擺 32 圍, 多過呢個數會好迫啦!!

希望以上資料可以幫到你!! Wink

我 attach 左兩張灣仔皇潮匯既相, 你可以睇下呀!! Laughing

rest1.jpg  Filesize: 34.87 KB  瀏覽次數: 1110 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 灣仔皇潮匯 (由台影落去)
rest2.jpg  Filesize: 22.88 KB  瀏覽次數: 1110 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 灣仔皇潮匯 (台)
回頂端
XXX.XXX.26.99

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 4:56 pm

引言回覆:
如果你擺 30 圍可以考慮灣仔華潤大廈新開既皇潮匯, 我自己都係擺 30 圍, 之前睇過好多間都唔0岩心水, 最後 book 左呢間, 呢間可以擺 28-40 圍, 個場冇柱, 有水晶燈, 個新娘房好大, 仲有獨立 toilet, 如果你想睇相, 可以 pm 你個 email 俾我, 我 send 俾你睇呀!!!

另外, 合和果邊既皇廷都可以擺 30-50 圍, 個場就四四方方冇柱, 不過冇水晶燈, 同埋果邊會舊 d, 你有時間可以睇埋呢一間!!

北京道一號我去睇過, 如果你要擺 30 圍一定唔得, 果間柱比較多, 擺 25 圍已經好盡, 如果擺到 30 圍有 d 圍數要擺到好後, 未必睇到個台!! 另外, 彩雲軒我都睇過, 個場既間格 ok, 不過佢成個場用晒紅色燈, 成個場紅當當, 影出黎 d 相都會偏紅, 怪怪地, 唔係咁好!!!

最後你可以考慮埋係中港城地下既皇上皇, 呢間可以擺到 30 圍, 樓底較矮, 較舊, 所以任飲椅套較平!! 仲有中港城二樓六月尾會新開一間皇潮匯, 呢間既裝修會同灣仔果間一樣, 不過因為場地較細, 最多擺 32 圍, 多過呢個數會好迫啦!!

希望以上資料可以幫到你!!

我 attach 左兩張灣仔皇潮匯既相, 你可以睇下呀!!

Dear Yuki,

多謝你的意見呀, 好詳盡! 我有朋友遲d 係新開的皇潮匯擺酒呀 ! 咁睇好似皇上皇集團的酒樓麵幾受歡迎。你擺的那一間我有諗過 ! 另外,其實我有考慮過皇室堡的帝廷及北京道的帝廷,貪佢地有海景。但有朋友好似你咁講,話30席就會迫囉! 皇室堡的帝廷個場就太長,後面d朋友會好辛苦。我睇其他留言都話北京道的帝廷好搶手,真係頭痛 ! Crying or Very sad 中港城地下既皇上皇我未必會考慮,哈哈,因為我唔係咁喜歡佢係basement呀 ~

咁我可唔可以問下你擺酒時的詳情呀 ? 例如你覺得食物如何,同upgrade 菜單的收費呢 ?

我的email 係ivy_lai22@sinagirl.com。感謝你呀 !

我都係係開始的階段,只係買左映相package, 有大把野諗呢 ! 但好想係七月的expo 可以落實擺酒的場地 ! Rolling Eyes
回頂端
Yuki
XXX.XXX.36.143

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 5:07 pm

ting ting ivy 寫到:

Dear Yuki,

多謝你的意見呀, 好詳盡! 我有朋友遲d 係新開的皇潮匯擺酒呀 ! 咁睇好似皇上皇集團的酒樓麵幾受歡迎。你擺的那一間我有諗過 ! 另外,其實我有考慮過皇室堡的帝廷及北京道的帝廷,貪佢地有海景。但有朋友好似你咁講,話30席就會迫囉! 皇室堡的帝廷個場就太長,後面d朋友會好辛苦。我睇其他留言都話北京道的帝廷好搶手,真係頭痛 ! Crying or Very sad 中港城地下既皇上皇我未必會考慮,哈哈,因為我唔係咁喜歡佢係basement呀 ~

咁我可唔可以問下你擺酒時的詳情呀 ? 例如你覺得食物如何,同upgrade 菜單的收費呢 ?

我的email 係ivy_lai22@sinagirl.com。感謝你呀 !

我都係係開始的階段,只係買左映相package, 有大把野諗呢 ! 但好想係七月的expo 可以落實擺酒的場地 ! Rolling Eyes

你個朋友係咪會響中港城新開果間皇潮匯擺酒呀? 因為呢間要 22/6 至開, 所以暫時仲未知個場會整成點!!你有時間可以等間酒樓開左之後去實地視察一下呀!! Wink

皇上皇集團既酒樓係主攻婚宴架, 所以每一間酒樓都裝修得好靚, 每一間新娘房都有獨立 toilet, 好方便, 而且係果度擺酒, 基本上好多野都送野, 好似紅酒, 蛋糕, 帖, 橙咁, 唔駛自己再出去買!! 皇室堡個場真係麻麻, 因為個間格好怪, 如果擺 30 圍真係好長, d 賓客會睇唔到個台架!!

我既 big day 係出年 11 月, 我仲未擺酒架, 所以我答唔到你佢地既食物係點!! 我去過呢度飲茶幾次, d 野食都 ok!! upgrade 菜單價錢我唔多清楚, 佢樣樣送既 upgrade 價錢都唔同, 你要到時去問返經理呀!! 佢有三個 menu 俾你揀, $3980, $4480, $4980, 三個 menu 都包晒加一, 如果你要 upgrade menu, 一定會可以 under $6000 呀!!!

d 相我 email 左俾你, 你睇下收唔收到呀!!! Wink
回頂端
cutie yan
XXX.XXX.235.103

發表發表於: Sun Jun 18, 2006 8:03 pm

你而家有時間可以去睇定場地, 有d酒樓你walk in book既話會俾到expo既優惠, 你可以試下問下, 因為我都係walk in book, bargin到expo既優惠......
一般可以bargin到free椅套, 仲有包任飲都好重要~~um......有d包埋佈置又慳唔少~~ Laughing 我而家暫時諗到呢d, 再諗到d咩就再留msg俾你呀~~ Razz
回頂端