ESDlife 生活易
  生活易主頁 |  會員註冊會員註冊   登入
Beauty
生活易主頁 新婚生活易 家庭生活易 親子 美容生活易 驗身專門店 wow *
   使用規則使用規則    搜尋搜尋  登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息
生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經
朋友10年前墮過胎, 一直好內疚, 剛發現自己懷孕, 情緒好唔穩定.. | 上一篇主題 | 下一篇主題
發表新主題   回覆主題
發表人 內容
小小草
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Apr 27, 2007 00:59    文章主題: 朋友10年前墮過胎, 一直好內疚, 剛發現自己懷孕, 情緒好唔穩定.. 引言回覆

廣告贊助 [隱藏]
朋友10年前墮過胎, 一直好內疚, 新婚不久剛發現自己懷孕, 本來好開心, 但墮胎事件令佢情緒好唔穩定, 夜夜發惡夢, 怎麼辦?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Doc-Doc
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Jun 08, 2007 16:18    文章主題: 引言回覆

我都有個朋友跟你朋友一樣,不同的是她在結婚前一年發現有孕,而又因為經濟問題,她的男朋友不想要,我朋友真的很不捨得把BB拿掉,但男朋友不想要,最後我朋友也沒有堅持,因為覺得男朋友不想要,勉强把他生出來大家也不會開心,所以最後也把他拿掉了!她現在很不開心,懷疑男朋友是不是真的愛她,又會怪責自己殺死了一條小生命........其實若果能得到家人及朋友的關心,你的朋友情緒會穩定些,希望你的朋友跟我朋友可以盡快走出陰霾,迎接新生命的來臨
回頂端
Sweet Panda
新人報到
新人報到

發表發表於: Mon Jun 25, 2007 00:20    文章主題: 引言回覆

I think your friend should talk to a doctor ... if she continues like that, I afraid that she will have depression.
回頂端
Cutie Lulu Cheng
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Jan 23, 2008 15:08    文章主題: 引言回覆

我覺得你朋友個老公應該小心d照顧你朋友,因為有左之後好人好姐都會情緒唔好,如果再加上佢有其他陰影既話,咁對佢影響更大!如果情況真係好差既話,就真係要搵專業人士傾下喇!
回頂端
eddie de man
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Feb 12, 2008 17:59    文章主題: 引言回覆

係呀~~ 我覺得有心理陰影, 最好睇下心理醫生呀, 要衝破呢個關口先可以開開心心咁生bb...
回頂端
blue1
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Feb 20, 2008 14:16    文章主題: 引言回覆

Doc-Doc 寫到:
我都有個朋友跟你朋友一樣,不同的是她在結婚前一年發現有孕,而又因為經濟問題,她的男朋友不想要,我朋友真的很不捨得把BB拿掉,但男朋友不想要,最後我朋友也沒有堅持,因為覺得男朋友不想要,勉强把他生出來大家也不會開心,所以最後也把他拿掉了!她現在很不開心,懷疑男朋友是不是真的愛她,又會怪責自己殺死了一條小生命........其實若果能得到家人及朋友的關心,你的朋友情緒會穩定些,希望你的朋友跟我朋友可以盡快走出陰霾,迎接新生命的來臨

可能針唔吉到肉唔知痛啦
如果雙方面都未作好準備 你把孩子生了出來 會幸福嗎 ?
回頂端
eddie de man
新人報到
新人報到

發表發表於: Sat May 17, 2008 18:38    文章主題: 引言回覆

好多人都會諗唔開... 如果BB個SHAPE未現都會好D O既
無咁似殺左一個人咁
回頂端
卡文B
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Apr 14, 2009 23:38    文章主題: 引言回覆

一定要佢講出黎~~唔係好易抑鬱同大精神壓力, 對bb都唔好啦~~
回頂端
katietse
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Jan 13, 2010 20:12    文章主題: 引言回覆

see doctor la
回頂端
rubyruru
新人報到
新人報到

發表發表於: Sun Mar 07, 2010 01:42    文章主題: Re: 朋友10年前墮過胎, 一直好內疚, 剛發現自己懷孕, 情緒好唔穩定.. 引言回覆

小小草 寫到:
朋友10年前墮過胎, 一直好內疚, 新婚不久剛發現自己懷孕, 本來好開心, 但墮胎事件令佢情緒好唔穩定, 夜夜發惡夢, 怎麼辦?

一定要睇醫生 ... 如果唔係生完仲面對唔到 take care new born 既 pressure ar...
回頂端
rachel tong
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Mar 10, 2010 21:23    文章主題: Re: 朋友10年前墮過胎, 一直好內疚, 剛發現自己懷孕, 情緒好唔穩定.. 引言回覆

一定要睇醫生 ... 如果唔係生完仲面對唔到 take care new born 既 pressure ar...[/quote]

同意呀! 我個 fd 係媽媽, 佢話佢生完之後揍個仔 (new born) 既時候, 佢都成日亂諗o野呀!
回頂端
幸福小司拉
新人報到
新人報到

發表發表於: Sun Jun 13, 2010 13:03    文章主題: 引言回覆

要睇醫生,
因為仲有好長嘅路要行,
冇人想見到發展到危害埋個BB!
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經 所有的時間均為 香港時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面加入圖片
無法 在這個版面下載圖片