ESDlife 生活易
  生活易主頁 |  會員註冊會員註冊   登入
Beauty
生活易主頁 新婚生活易 家庭生活易 親子 美容生活易 驗身專門店 wow *
   使用規則使用規則    搜尋搜尋  登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息
生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經
搽指甲油會生低B仔? | 上一篇主題 | 下一篇主題
發表新主題   回覆主題
發表人 內容
鈴木大口(2)
新人報到
新人報到

發表發表於: Mon Apr 02, 2007 23:30    文章主題: 搽指甲油會生低B仔? 引言回覆

廣告贊助 [隱藏]
聽過搽指甲油會生低B仔, 係咪真架??????
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
獨居女人
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Apr 03, 2007 01:08    文章主題: 引言回覆

你傻架?!
回頂端
戀愛分子
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Apr 03, 2007 11:38    文章主題: 參考baby kingdom 引言回覆

真係有可能喎~~~~~~~~~~~ Shocked

指 甲 油 以 及 其 他 化 妝 品 往 往 含 有 一 種 名叫 酸 酯 的 物 質。這 種 酸 酯 若 長 期 被 人 體 吸 收 ,不 僅 對 人 的 健 康 十 分 有 害 ,而 且 最 容 易 引 起 孕 婦 流 產 及 生 出 畸 形 兒。所 以 孕 期 或 哺 乳 期 的 婦 女 都 應 避 免使 用 標 有 " 酸 酯 " 字 樣 的 化 妝 品 ,防 酸 酯 引 起 流 嬰 兒 畸 形 。我 們 知 道 , 儘 管 酸 酯 是 未 來 的 母 親 塗 的,受 害 的 卻 是 腹 中 的 孩 子 ,尤 其 是 男 孩 。另 外 , 這 種 有 害 物 質 還 會 危 害 嬰 兒 腰 部 以 下 的 器 官 ,
引 起 生 殖 器 畸 形。因 此 , 母 親 哺 乳 期 間 使 用
這 種 物 質 的 化 妝 品,孩 子 長 大 後 , 可 能 患 不 孕 症 或 陽 痿 ,這 是 酸 酯 這 種 物 質 阻 礙 雄 激 素發 揮 作 用 造 成 的 惡 果 。所 以 , 筆 者 忠 告 那 些 愛 FC 的 女 性 ,
以 這 位 女 青 年 鑒 ,美 甲 的 方 法 很 多 ,儘 量 不 要 塗 指 甲 油 ,以 免 犯 " 美 麗 " 的 錯 誤 !
回頂端
PrettyPC
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Apr 25, 2007 23:05    文章主題: 引言回覆

之前睇無記有關健康既節目,醫生話陀BB既時候搽指甲油基本上係冇問題,因為指甲係冇毛孔,唔會滲入皮膚,將指甲油既壞處進入血管,繼而影響胎兒。

不過呢.....因為陀BB可能會有貧血,而指甲某程度上亦可以反映孕婦是否有貧血,因此好多人會建議孕婦唔好搽指甲油,以免影響判斷囉......
回頂端
11號英國妹
新人報到
新人報到

發表發表於: Sat Jun 09, 2007 11:58    文章主題: 引言回覆

我都听過類似PrettyPC嘅言論!
回頂端
戀愛分子
新人報到
新人報到

發表發表於: Thu Nov 15, 2007 11:34    文章主題: 引言回覆

哦, 原來係咁, 不過如果唔係keep住搽, 我諗都ok卦!
咁整水晶甲咪仲死?!??!
回頂端
Cutie Lulu Cheng
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Jan 23, 2008 15:02    文章主題: 引言回覆

同埋我聽過因為指甲油裡面有酒精成份,所以如果媽媽聞得多,對bb都唔好架!
回頂端
naughty_mama
新人報到
新人報到

發表發表於: Tue Mar 09, 2010 21:52    文章主題: 引言回覆

PrettyPC 寫到:
之前睇無記有關健康既節目,醫生話陀BB既時候搽指甲油基本上係冇問題,因為指甲係冇毛孔,唔會滲入皮膚,將指甲油既壞處進入血管,繼而影響胎兒。

不過呢.....因為陀BB可能會有貧血,而指甲某程度上亦可以反映孕婦是否有貧血,因此好多人會建議孕婦唔好搽指甲油,以免影響判斷囉......

係. 因為個 fd 就係搽左比醫生炳, 佢話咁係睇唔到媽媽身體既問題, 個 fd 仲衰, 佢係連腳都搽埋.. Twisted Evil
回頂端
haha_HA
新人報到
新人報到

發表發表於: Fri Mar 12, 2010 17:12    文章主題: Re: 搽指甲油會生低B仔? 引言回覆

鈴木大口(2) 寫到:

真係無諗過...
回頂端
rubyruru
新人報到
新人報到

發表發表於: Thu Mar 18, 2010 21:28    文章主題: Re: 搽指甲油會生低B仔? 引言回覆

haha_HA 寫到:
鈴木大口(2) 寫到:

真係無諗過...

我都無諗過呀! hmhmhm 咁搽透明 lor... Wink Wink
回頂端
幸福小司拉
新人報到
新人報到

發表發表於: Sun Jun 13, 2010 12:25    文章主題: 引言回覆

指甲係角質嚟喎,又唔係搽落皮膚度,唔會啩!
回頂端
yummyyummy
新人報到
新人報到

發表發表於: Mon Jun 14, 2010 23:16    文章主題: 引言回覆

d化學物質..最好唔係有bb既時候用啦~~~
會唔會生低b 仔就唔知....但有一定既影響
回頂端
stayput
新人報到
新人報到

發表發表於: Wed Jun 23, 2010 16:29    文章主題: 引言回覆

索得多唔好就真
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    生活易討論區主頁 -> 美容生活易 討論區 首頁 -> Baby Talk 湊仔經 所有的時間均為 香港時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面加入圖片
無法 在這個版面下載圖片